Ristiinalaisvaltuutettujen määrä tuplaantui


Ristiinassa annettiin ainakin ennakkoääniä melko ahkerasti (ennakkoäänestyspaikoilta ja bussista yhteensä noin 320 ääntä). Liekö se näkynyt hyvässä ristiinalaistuloksessa, kun kaikkiaan kuusi ehdokasta kahdeksasta meni läpi kirkkovaltuustoon!

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta sai yhteensä 15 uutta kirkkovaltuutettua

 

Sunnuntaina pidetyissä seurakuntavaaleissa saatiin ristiinalaisittain mukava tulos. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuuston ristiinalaisjäsenten määrä nimittäin kasvaa tulevaan kirkkovaltuustoon kuuteen nykyisestä kolmesta. Uuden kirkkovaltuuston ristiinalaisjäsenet tulevat olemaan Keskustan seurakuntaväen Tiia Heinikainen (75 ääntä) ja Janne Strengell (52), Koko kansan kirkon Kirsi Töyrynen (71) ja Arto Paasonen (49) sekä Kirkko keskelle ihmisen arkea -valitsijayhdistyksen Paavo Puhakka (54) ja Jouko Nousiainen 49). Heistä tällä hetkellä kirkkovaltuutettuina toimivat Heinikainen, Töyrynen ja Paasonen.

Ristiinan alueelta vaaleissa oli ehdolla kahdeksan henkilöä, joista siis upeasti kuusi meni läpi valtuustoon. Toinen toistaan tarvitsee -valitsijayhdistyksen listalta ehdolla ollut Jenni Kolmisoppi sai 38 ääntä, Keskustan seurakuntaväen Anne Tuukkanen puolestaan 41 ääntä.

Koko seurakunnan alueella eninten ääniä saanut kolmikko oli nykyisessäkin valtuustossa istuvat Eeva-Riitta HahtolaJuha Hasanen ja Petri Pekonen. Uusia valtuutettuja 33-henkisessä kirkkovaltuustossa on kaikkiaan 15. Edellisissä vaaleissa (2014) valitusta 8 oli uusia.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan 35 402 äänioikeutetusta 3 245 kävi äänestämässä ennakkoon ja 1059 varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina. Ennakkoäänestysprosentti oli 9,1 ja kokonaisäänestysprosentti 12,2. Positiivinen ilmiö olivat nuoret 16-17 vuotiaat äänestäjät, joiden äänestysprosentti oli tytöillä 16 ja pojilla 11.

– Kaiken kaikkiaan emme päässeet edellisten vaalien äänestysprosentteihin, mutta mielestäni meillä oli hyvä ja näkyvä kampanja, joka herätti mielenkiintoa, ja tunnelma äänestyspaikoilla oli avoin ja hyvä, toteaa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Juha Palm.

Silti sekä ennakko- että vaalipäivän äänissä oli pudotusta verrattuna edellisiin vaaleihin 2014.

– Pakkohan se on myöntää, että prosentit ovat pettymys. Olisimme toivoneet pääsevämme edellisten vaalien tasolle.

Palmin mukaan tarkkaa syytä äänestysprosenttien laskuun on vielä aikaista sanoa, mutta näyttää siltä, että sama trendi näkyy varsinkin isommissa kaupungeissa ja seurakunnissa.

 

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuusto kaudelle 2019-2022

Mikkelin Keskustan seurakuntaväki: Petri Pekonen, Liisa Pulliainen, Keijo Siitari, Seija Kuikka, Tiia Heinikainen, Unto Marttinen, Timo Leskinen, Vuokko Pietarila, Ulla Haponen, Janne Strengell ja Anu Onttonen-Savolainen.

Kirkko keskellä ihmisen arkea: Eeva-Riitta Hahtola, Eija Peura, Juha Kontinen, Pirkko Valtola, Oskari Valtola, Juha Vuori, Paavo Puhakka ja Jouko Nousiainen.

Vanhat Syntiveljet: Monica Valjakka, Minttu Tamski, Tiina Bolz, Eveliina Saari, Laura Jouhkimo, Antti Sainio ja Marjaana Viitanen.

Koko kansan kirkko: Jarno Strengell, Kirsi Töyrynen, Arto Paasonen ja Sirkka Härkönen.

Toinen toistaan tarvitsee: Juha Hasanen, Jukka Pöyry ja Jyri Eskelinen.

 

Niko Takala