Lauantaina keskiajalle!


Linnaniemen keskiaika -tapahtuma järjestetään tämän viikon lauantaina toista kertaa. Tapahtumassa pääsee muun muassa opettelemaan jousiammuntaa. Arkistokuva / Niko Takala

Linnaniemen keskiajassa ohjelmaa koko päivälle

Tämän viikon lauantaina Ristiinassa käännetään kellot keskiaikaan, kun toista kertaa järjestettävä Linnaniemen keskiaika -tapahtuma käynnistyy aamulla klo 10, ja sen ohjelmaa riittää aina klo 17 saakka.

Ohjelmallinen osuus alkaa 10, kun ensimmäinen tunnin setti Tapahtumatuotanto Ragnarökin järjestämää jousiammuntaa nähdään ja päästään kokeilemaan tapahtumakenttänä toimivalla vanhalla urheilukentällä. Muut kaksi jousiammunta-ajankohtaa ovat 12.30-14.00 ja 15.45-17.00.

Ensimmäinen kolmesta Haukkalevän tallin Skills at arms -ratsastusnäytöksistä nähdään klo 10.30, muut esitykset ovat kahden tunnin välein eli klo 12.30 ja 14.30. Ratsastusnäytösten lisäksi Haukkalevän tallin väki hevosineen on tavattavissa tapahtuma-alueella pitkin päivää.

Ratsastusnäytösten väleissä – niin ikään kahden tunnin välein – nähdään kaikkiaan kolme eri taistelunäytöstä Medieval Combat Sport Finlandin toimesta. Taistelunäytöksissä nähdään sekä yksi vastaan yksi –taisteluja että myös joukkotaisteluita. Miekkojen iskuja ja haarniskojen kolinaa nähdään ja kuullaan klo 11.30, 13.30 ja 15.30.

Linnankorvan esiintymislavalla kuullaan keskiaikaista musiikkia soittavat Ancient Bear Cult (esitykset klo 11 ja klo 14) sekä Härkätien Leikarit (lavalla 12.30 ja 15.45).

Tapahtuman ”seremoniamestarina” ja airuena toimii viimevuotiseen tapaan herr Johann vom Hasengraben, joka kuuluttaa ja selostaa eri tapahtumia ja toimintoja.

Pehmomiekkailu ja keppihevosrata ovat avoinna koko tapahtuma-ajan.

Myös tapahtuma-alueen yhteydessä sijaitsevassa Ristiinan kirkossa tapahtuu, kun vuonna 1775 valmistunutta kirkkoa esittelee Arto Paasonen. Noin tunnin kestävät kirkon esittelyt ovat ohjelmassa klo 10 ja klo 12.15.

Kun ohjelmaa on koko päivälle, niin luonnollisesti tapahtuma-alueelta löytyy myös syötävää, jotta tapahtumassa jaksaa oleilla pidempäänkin. Kesäteatterin parkkipaikalla, Gränna talon vieressä nähtävillä keskiaikaisilla markkinoilla on myös myytävänä monenlaisia käsitöitä, vaatteita ja esimerkiksi puisia leluja.

Järjestäjät toivovat, että Ristiinan taajaman alueelta ihmiset saapuisivat paikalle kävellen tai polkupyörällä. Autolla saapuville pysäköintitilaa on varattu kirkkorannan vierasvenesatamaan. Liikennejärjestelyissä on poikkeuksia, kun Linnantie menee lauantain ajaksi poikki liikenteeltä. Esimerkiksi kirkonkylältä Linnaniemeen (muun muassa hautausmaalle) ja toiseen suuntaan liikenne ohjataan kulkemaan Muurikin kautta.

Keskiaikatapahtumassa nähdään jälleen myös miekkojen kalsketta ja haarniskojen kolinaa kun Medieval Combat Sport Finlandin taistelijat iskevät yhteen. Arkistokuva / Arto Kilpijärvi

Linnaniemen keskiaika Ristiinassa la 15.6. klo 10-17. Tapahtuma-alueena kirkonmäeltä alkava historiallinen miljöö. Pääsymaksu 5 e (alle 18-v ja/tai pukeutumalla keskiaikateemaan ilmaiseksi).

 

Niko Takala