Toiveissa yhdenvertainen yhteiskunta


Kolme päivää Mister Gay Finland -voittonsa jälkeen Nupponen oli jo kutsuttu Radio Helsingin haastatteluun sekä useisiin paneelikeskusteluihin. Kuva: Taavi Tihkan / mistergayfinland.fi

Konsta Nupponen puhuu vähemmistöjen puolesta

23-vuotias Konsta Nupponen sanoo suoraan sen, mitä ajattelee: tasa-arvon suhteen ihmiset ovat edistyksellisempiä Helsingissä kuin maaseudulla. Pääkaupungissa ihmiset ovat tottuneet näkemään ympärillään kaikenlaisia ihmisiä maahanmuuttajista muunsukupuolisiin, ja niinpä erilaisuudesta on tullut heille normi.

Nupponen haluaakin rakentaa Suomen, jossa kaikki kuuluttavat avoimuuden ja yhdenvertaisuuden perään. Jokaisen varusmiespalvelukseen astuvan tulee voida tuntea olonsa hyväksytyksi omana itsenään, ja suomalaisen koulujärjestelmän tulee olla turvallinen ja maailman suvaitsevaisin.

Puhuttuaan tasa-arvon puolesta vuosia opiskelijapolitiikan kentällä ja kokoomusopiskelijoissa Nupposessa heräsi into vaikuttaa yhä laajemmin. Mister Gay Finland -kilpailu vaikutti hyvältä tilaisuudelta saada näkyvyyttä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kannattajana, ja niinpä Nupponen ilmoittautui mukaan.

Kilpailun finaali käytiin Helsingissä lauantaina 15. kesäkuuta. Nupposesta tuli Suomen kymmenes Mister Gay Finland.

– Uskon, että voitin selkeän viestini ja esiintymistaitojeni ansiosta. Yllätyin vähän, sillä olimme kaikki tosi tasaväkisiä ja kuka tahansa olisi voinut voittaa, Nupponen toteaa.

Kilpailun nettisivujen mukaan Mister Gay Finlandiksi valitaan vuosittain Suomen fiksuin ja persoonallisin homomies. Voittajan tehtävänä on toimia esikuvana, joka kannustaa seksuaalivähemmistöjä olemaan ylpeitä itsestään ja taistelemaan tasa-arvon puolesta. Mister Gay Finlandin ohella järjestetään vuosittain Miss Gay Finland -kilpailu, jonka voittaja valitaan puolestaan naisten joukosta.

 

Oma identiteetti selkeni yliopistossa

Ristiinassa 6-vuotiaasta lukion loppuun saakka asunut Nupponen muutti 19-vuotiaana Helsinkiin ja opiskelee parhaillaan kieltenopettajaksi. Poliittisesti aktiivinen Nupponen oli viime kevään töissä kokoomuksen puoluetoimistolla ja alkoi sen myötä pohtia myös, voisiko tulevaisuuden työpaikka löytyä vaikkapa eduskunnasta tai sivistyspolitiikan kentältä.

Vaikka Nupponen on selvästi kiintynyt elämäänsä pääkaupunkiseudulla, hänen muuttoonsa ei vaikuttanut lainkaan maaseudun ihmisten suhtautuminen erilaisuuteen. Oikeastaan Nupponen ei edes tiennyt olevansa osa vähemmistöä, sateenkaarinuori, ennen muuttoaan Helsinkiin.

– Olin niin pihalla seurustelusta ja kaikesta muusta, etten tiedostanut seksuaalisuuttani vielä lukiossakaan. Olin kiinnostunut kaikesta muusta ja elin tavallista elämää.

Nupponen tiedostaa, että on paljon nuoria, jotka painivat identiteettinsä kanssa ja joutuvat kenties piilottelemaan seksuaalista suuntautumistaan asuinpaikkakunnallaan. Heitä tuore Mister Gay Finland kannustaa avoimuuteen.

– Luottakaa itseenne ja yhdenvertaiseen Suomeen. Jos joku ihminen kyselee erilaisuudestanne, keskustelkaa hänen kanssaan ja kehottakaa perehtymään seksuaalivähemmistöjen historiaan. Se auttaa ymmärtämään, jos jaksaa vähän perehtyä.

 

Lotta Tuominen