Hirvenkaatajastakin voi olla näyttelykoiraksi


Risto Lähde uskoo, että kouluttamalla koirasta voi saada kaverin monenlaiseen harrastukseen.

Kaikkien rotujen koiranäyttely järjestettiin lauantaina urheilukentällä

1200 koiran ja 200 rodun näyttelyä ei järjestetä tuosta vain, mutta ristiinalaiset koira- ja metsästysyhdistykset onnistuivat siinä tyylikkäästi jälleen viime viikonloppuna. Kyseessä oli kaikkien rotujen näyttely, jossa kehässä tassutteli kaikkien kymmenen rotuluokan edustajia ja jollainen järjestetään Ristiinassa parin vuoden välein.

Vaikka metsästyskoirien osuus on näyttelyissä yleensä pienempi kuin seurakoirarotujen, voi sama koira niittää kunniaa sekä metsällä että kehässä. Näin uskoo Ristiinan metsästysseuran Sauli Siiskonen, joka toimi lauantain näyttelyssä järjestyspäällikkönä. Hän itse innostui näyttelytoiminnasta harmaan norjanhirvikoiransa myötä, jolle on myönnetty jo kaksoisvalion arvo.

– Kunhan ei ole äkäinen vaan sosiaalinen luonne, niin pärjää sekä metsässä että näyttelyssä.

Hartolasta kotoisin oleva Risto Lähde ei povannut omalle harmaalle norjanhirvikoiralleen suurta näyttelymenestystä. Reilun vuoden ikäinen Iivo-koira, joka sattui syntymään päivänä, jona Iivo Niskanen voitti Suomelle hiihdon olympiakultaa, pääsi viikonloppuna ensimmäistä kertaa näyttämään taitonsa kehässä. Koiran sukutaustan perusteella Lähde uskoo, että Iivosta on enemmän iloa metsällä ja erilaisissa kokeissa. Hirvenkaatoon se osallistui ensimmäisen kerran jo viime syksynä.

– Ei tämä tule näyttelyissä menestymään. Jotenkin se stressaa tätä koirapaljoutta, vaikka on koirakoulussa käytetty koko kevät, Lähde pohti.

Siiskosen mukaan koira pitää opettaa sulkemaan häly mielen ulkopuolelle.

– Kuten me ihmiset!

Näyttelyn seitsemällä järjestäjäyhdistyksellä – siis Ristiinan metsästysseuralla, Ristiinan koirakerholla, Pelloksen erämiehillä, Someen erä-ässillä ja Lahnaniemen eräyhdistyksellä – oli jokaisella omat vastuualueensa. Esimerkiksi Ristiinan metsästysseura huolehti ohjelmalehtisten myynnistä, kehän pysytyksestä sekä alueen siisteydestä.

– Pitää olla useampi seura mukana, jotta homma pyörii, sanoi Siiskonen. – Onhan se myös hyvä tulonlähde kaikille yhdistyksille.

Lotta Tuominen

Näyttelyn parhaaksi koiraksi valittiin espanjanvesikoira Aquacrest Magic Mike. Kuvassa tuomari Paula Heikkinen-Lehkonen (vas.) ja omistaja Noora Haapanen. Kuva: Anna Kinnunen