Vapaudenkaipuuta ja riittämättömyyttä


Poissa kertoo vapaudenkaipuusta ja riittämättömyydestä

Ristiinalaislähtöinen Panu Tuomikko näyttelee pääosaa syksyllä elokuvateatterilevityksen saavassa leffassa

Ristiinalaislähtöinen Panu Tuomikko viettää joka kesä aikaa myös Ristiinassa, jossa hänen vanhemmat edelleen asuvat. Tuomikko oli tänäkin kesänä mukana heidän kaveriporukan perinteisessä yleisurheilun kymmenottelussa. Kuva: Niko Takala

– Kieltämättä nyt tuntuu hyvältä, kun ihan oikeasti on asioita tapahtunut, ja on kerrankin jotain varmaa sanoa, että mennään eteenpäin. Tämä kun on jo kolmas pitkä elokuva, jossa olen pääosassa, mutta niitä kahta ensimmäistä ei ole saatu edes julkaistua! nauraa Panu Tuomikko kertoessaan syksyllä Finnkinon teattereihin saapuvasta Poissa -elokuvasta, jossa hän näyttelee pääosan.

Tuomikko on ristiinalaislähtöinen näyttelijä, joka on tehnyt monenlaisia näyttelijäntöitä niin teatteri- kuin elokuvatuotannoissakin. Eniten on takana lyhytelokuvia, joita on tehty etenkin Amazement -tuotantoyhtiön kanssa. Amazement on myös Poissan takana. Avi Heikkisen samannimiseen novelliin perustuvan Poissan käsikirjoitusta tehtiin jo liki kymmenen vuotta sitten.

– Itse tulin mukaan 2012. Pääkuvaukset tehtiin vuosina 2014 ja 2015. Sen jälkeen mentiin sitten jälkituotantovaiheeseen, jossa siinäkin tuli mutkia matkaan. Meillä oli esimerkiksi kaveri, joka oli lupautunut tekemään äänen jälkituotannon, mutta juuri silloin tuli TAIK:in – jossa tämä kaveri opiskeli – muutto Otaniemeen uusiin tiloihin, joiden valmistuminen taas viivästyi. Niinpä meidän oli lopulta pakko löytää uusi henkilö tekemään äänisuunnittelu, jotta me saatiin leffa valmiiksi, Tuomikko huokaa.

 

Festivaaleja ja teatterilevitys

Nyt leffa on siis valmis, tai on ollut sitä jo hyvän aikaa. Maailman ensi-iltansa Poissa sai Sodankylän elokuvafestivaaleilla, joissa vastaanotto oli hyvää sekä yleisön että arvosteluiden merkeissä. Leffa tullaan näkemään syksyn aikana myös esimerkiksi Rauman Blue Sea Film Festivalilla sekä Hyvinkään Red Carpet -tapahtumassa. Luvassa on myös muita, vielä julkistamattomia festivaaleja.

– Kyllähän me pyrittiin myös Cannesiin, mutta he eivät siellä ymmärtäneet hyvän päälle! Tuomikko nauraa.

Leffa tulee siis myöhemmin syksyllä ainakin Finnkinon teattereihin, mutta myös yksityisiin leffateattereihin on neuvotteluita käynnissä, ja niihin pyritään myös – luonnollisesti – mahdollisimman laajasti. Näin toiveissa on sekin, että leffa tultaisiin näkemään valkokankaalta myös Mikkelissä.

 

Ajankäytön ristiriidat

Poissa kertoo kiteeläisestä tehdastyöläisestä Matista (Tuomikko), joka alkaa ilman mitään loogista selitystä siirtymään silmänräpäyksessä muihin paikkoihin.

– Ensin nämä siirtymiset tapahtuvat lähelle, mutta sitten pikkuhiljaa yhä kauemmas maapallolla. Aluksi ”teleporttaamiset” ovat Matista jopa siistejä, mutta sitten ne alkavat häiritsemään, ja tietenkin vaikuttamaan myös perheeseen, Tuomikko paljastaa elokuvasta.

Tuomikon omat toiveet työ- eli näyttelijärintamalla ovat lähitulevaisuudessa selvät. Poissa -leffalle toivotaan mahdollisimman hyvää vastaanottoa ja laajaa katsojamäärää.

– Meille tekijäporukalle tästä on muodostunut eräänlainen elämäntyö. Omasta tekemisestä ja aktiivisuudesta tämä ei ainakaan jää kiinni, jokainen kivi käännetään varmasti!

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.

Poissa -elokuvassa Tuomikko näyttelee kiteeläistä perheenisää Mattia, joka alkaa selittämättömästi siirtyä silmänräpäyksessä kotoaan maailman eri puolille. Kuva: Arttu Haglund