Improvisaattorit kokoontuvat Vitsiälässä


Improvisaattorit vauhdissa. Kansalaisopiston alaisuudessa toimivaan ryhmään voi ilmoittautua mukaan. Tässä ”näytekappaleessa” Heli Loukomies pitää säätiedotusta, jota Miia Koppi tulkkaa sujuvaksi ranskaksi… Loukomiehen käsinä Suvi Rantanen.

Improvisointi paitsi hauskaa, myös opettavaista

Vitsiälän kylätalolla Sampolassa kokoontuu Mikkelin kansalaisopiston alaisuudessa toimivas näyttämötaiteen ryhmä ”Vitsiälän improvisaattorit”. Ryhmäläisten kanssa keskustelua on käyty ehkä noin 45 minuuttia, kun heistä joku huomauttaa että ”olisikohan toimittaja itsekin halunnut kysyä jotain?”… Mutta, kerrataanpa pieni osa siitä, mitä tuohon mennessä sain ylös kirjattua!

– Tämä taisi alun perin olla ryhmässä mukana olevan Pirjo Hineksen idea. Hän heitti meidän Marille ajatuksen, että voisiko jonkun tällaisen toteuttaa Vitsiälässä. Minäpä sitten kysäisin kansalaisopistolta ja sieltä näytettiin vihreää valoa, saatiin ryhmä kasaan, joten tässä ollaan nyt jo kolmatta puolivuotiskautta aloittelemassa, kertoo ryhmän ohjaaja, kansalaisopistolla muitakin ryhmiä vetänyt ja vetävä Leevi Heinonen.

– Nyt alkavalla toimintakaudella mennään edelleen siis kansalaisopiston alaisuudessa, mutta on tässä alkanut itää ajatus siitä, että toivottavasti ryhmä saisi niin vankan pohjan, että tämä touhu jatkuisi tulevaisuudessa ilman kansalaisopistoakin, Heinonen tuumii.

Ryhmässä tehdään paitsi harjoituksia, niin pyritään myös jälleen keikalle. Kuten on jo käytykin. Esimerkiksi Ristiinassa Telluksessa ja MTK:n kokouksessa sekä ”ulkomailla” Kyyhkylässä ja Anttolan SEO:lla.

Ohjaaja kuitenkin muistuttaa, että ryhmän mahdollisesti tekemille keikoille ei ole mitään velvollisuutta osallistua. Jos haluaa hioa omia improvisaatio-taitoja vain harjoituksissa, niin se on täysin hyväksyttyä.

Jo aiemmin ryhmässä mukana olleista haastatteluhetkellä maanantaina paikalla olivat Suvi RantanenHeli LoukomiesAri Nikkilä ja Miia Koppi. Heidän jutustelustaan, ulosannistaan sekä demonstraationa näytellyistä pätkistä huomaa, että ryhmäläiset todella nauttivat tekemisestä. Kun tehdään näitä harjoituksia, niin siinä arkiset huolet unohtuu. Kaikki kuitenkin muistuttavat, että vaikka paljon nauretaan, niin merkille on pantu sekin, että impro-taidoista on varmasti hyötyä monenlaisessa arkisessa askareessa ja työelämässäkin. Kaikessa, missä ihmisten kanssa tekemisissä ollaan.

 

Kansalaisopiston ilmoittautuminen menossa

Vitsiälän improvisaattorit ja monet muut kansalaisopiston ryhmät täyttyvät parhaillaan, kun opiston kursseille ilmoittautuminen alkoi tiistaina. Suosituimmat kurssit todennäköisesti ovat jo tätä luettaessa täysiäkin, mutta suurimmalle osalle takuulla vielä mahtuu. Ristiinassakin kursseja on kaikkiaan 50. Niistä suurin osa (23) on tanssin ja liikunnan alalta. Mukana on myös melko mukavasti musiikin ja käden taitojen (molempia 11) kursseja sekä yksittäisiä kursseja taiteesta, kirjallisuudesta sekä kielistä.

Ilmoittautuminen kursseille onnistuu helpoiten Internetissä osoitteessa kansalaisopisto.mikkeli.fi. Kursseille voi ilmoittautua myös puhelimitse (015) 194 2929 kansalaisopiston toimiston avoinnaoloaikoina. Paikan päällä ilmoittautuminen onnistuu joko opiston toimistolla (Lönnrotinkatu 7, Mikkeli) tai kaupungin asiointipisteissä, eli esimerkiksi Ristiinassa (Brahentie 34) ja Suomenniemellä (Opinraitti20) kirjastoissa niiden aukioloaikoina.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.