”Maalta käsin elämä toimii”


Paluun – ja uuden talon – kotipaikalleen Hangastenmaalle tehnyt Vesa Pöntinen rohkaisee maaseutuelämään

Viime viikon maanantaina asennustöitä oli Vesa Pöntisen lisäksi tarkkailemassa talopaketin toimittaneen Kannustalon Seppo Parkkinen (vas.). Talopaketin asennusta olivat tekemässä Rakennus M. Oinonen Oy:n miehet Mikkelin nostajilla vahvistettuna.

50 vuotta sitten tuli tästä torpasta lähdettyä, silloin armeijaan. Nyt sitten ostin velipojalta Esalta tätä kotitilaa, ja rakennan uuden kodin itselleni, kertoo Vesa Pöntinen oman ”elämänkierroksensa” kulkua Heramäentien varrelta ensin pois ja nyt vuosikymmeniä myöhemmin takaisin.

Pöntisen uuden talon runko nousi Hangastenmaalle viime viikon maanantaina. Hän haluaa itsekin paluumuuttajana olla edistämässä sitä, että yhä useampi palaisi – vaikka vasta kypsemmällä iällä – kotiseuduilleen, jotta saisimme pidettyä myös maaseutua asuttuna.

– Kyllä minä näen sen vahvasti niin, että täältä maalta käsin elämä toimii. Ja se olisi tärkeätä muistaa tuolla etelämmässä, että kyllä sitä elämää on Salpausselän tälläkin puolella! Pöntinen naurahtaa.

Hänen mielestään myös vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi pitäisi edistää ja helpottaa nykyisestä.

– Olen ihan varma että sitä kautta saataisiin melko paljonkin uusia pysyviä asukkaita kirjoille tälle seudulle. Sen verran paljon on meillä noita ihan ympärivuotisesti asuttavia mökkejä.

 

”Rantatonttien tarjonta vilkastuttaisi”

Pöntisen asuintaloksi nousee Kannustalo, jonka edustajana paketin saapumista ja kasaamista oli seuraamassa ristiinalainen Seppo Parkkinen. Parkkinen vahvistaa, että uudisrakentaminen on tällä hetkellä Ristiinassa melko vaatimatonta.

– Ei näitä kohteita montaa ole, mutta hyvä että on edes ne mitä on!

Kokeneella talokauppiaalla on myös mielipide siitä, millä keinoin uudisrakentamista saataisiin vilkkaammaksi.

– Tonttitarjonta on yksi asia mikä selvästi vaikuttaa. Esimerkiksi Linnaniemessä alkaa olla rantatontit kaikki menneet. Uskonkin, että jos saataisiin enemmän rannoilta tontteja vakituisen asumisen käyttöön, niin se vilkastuttaisi uudisrakentamista. Se on kuitenkin se ”erikoisuus” mitä voimme tällä seudulla tarjota.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.