Lautakunta esittää Ristiinan lukion säilyttämistä


Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää Ristiinan lukion säilymistä äänestyksen jälkeen äänin 8-2

 

Ristiinan lukion tulevaisuus on vaakalaudalla. Lautakunta puolsi lukion säilymistä, asian käsittely jatkuu seuraavaksi kaupunginhallituksessa.

 

Viime viikon torstaina kokoontunut hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Mikkelin lukion Ristiinan toimipistettä ei lakkauteta. Asia meni äänestykseen, kun kokouksessa esitettiin sivistysjohtaja Virpi Siekkisen pohjaesityksestä poikkeava esitys. Ristiinan lukiota puoltava vastaesitys voitti lakkauttamisesityksen äänin 8-2, yksi lautakunnan jäsen oli poissa kokouksesta.

Vastaesityksen lukion säilyttämisestä teki lautakunnan ristiinalaisjäsen Jenni Kolmisoppi (kd.). Esityksessä perusteltiin lukion säilyttämistä muun muassa kulkemisen haasteilla, nuorten hyvinvoinnilla sekä välillisten kustannusten nousulla. Esityksessä todettiin myös muun muassa, että jos Ristiinan lukio lakkautettaisiin, niin moni Ristiinan toimipisteen nykyisistä opiskelijoista hakeutunee Mäntyharjun lukioon, jolloin Mikkeli menettäisi heistä valtionosuudet. Myös Suomen hallituksen kaavailema oppivelvollisuusiän nosto 18 vuoteen oli perusteluissa mukana. Mikäli tämä toteutuu, Mikkelille tulisi lisäkuluja opiskelijoiden kuljetuskuluista keskustan toimipisteeseen. Kolmisopin vastaesityksessä vaadittava lukiokoulutuksen säästö otettaisiin muun muassa johtavan rehtorin virkaa pienentämällä, supistamalla keskustan toimipisteen kurssimäärää noin 40 kurssilla, yhden koulusihteerin toimen lakkauttamisella (kuten alkuperäisessäkin talousarviossa) sekä selvittämällä nuorisotilojen mahdollisuus siirtyä nykyisen kirjaston yhteyteen. Toimilla saavutettaisiin laskennallisesti reilun 210 000 euron säästö. Pohjaesityksen säästövaikutukseksi oli laskettu noin 250 000 euroa.

Äänestyksessä Kolmisopin esityksen puolesta äänestivät hänen itsensä lisäksi Hanne Vainio (sd.), Petri Tikkanen (sd.), Juha Hakkarainen (sd.), Kirsi Pokkinen (kesk.), Tiia Rautio (vihr.), Heidi Särkkä (kok.) ja Janne Strengell (kesk.). Pohjaesityksen puolesta äänestivät lautakunnan puheenjohtaja Taina Harmoinen (kesk.) sekä Eero Aho (kok.).

Näin Kolmisopin vastaesitys tuli lautakunnan päätökseksi äänin 8-2. Eero Aho jätti päätöksestä eriävän mielipiteen, jossa todetaan: ”Kaupungin erittäin vakavan taloudellisen tilanteen vuoksi Ristiinan lukion lakkauttaminen on välttämätöntä. Tärkeämpää on panostaa lukiokoulutuksen laatuun kuin seiniin.”

Kaupunki jatkaa talousarvion käsittelyä marraskuussa. Seuraava vaihe on, kun kaupunginjohtaja Timo Halonen antaa oman talousarvioesityksensä perjantaina 1.11. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota 25.11. ja 2.12. Lopullisesti asian päättää kaupunginvaltuusto 9.12.

 

Niko Takala