Teatterin ”superviikonloppu”


Juurihoitoa lauantaina, Hangastajat juhlii sunnuntaina uudella näytelmällä

 

Ismo Kotron (vas.) ja Jarmo Mäkisen Juurihoito tuo Miika Nousiaisen tekstiin pohjautuvan komedian Ristiinaan lauantaina. Kuva: Elina Alanne

Hurissalossa asuva Ismo Kotro ja Puumalan seudulla mökkeilevä Jarmo Mäkinen vierailevat esityksellään Juurihoito Ristiinassa tämän viikon lauantaina. Menestyskirjailija Miika Nousiaisen saman nimiseen kirjaan perustuva näytelmä kertoo sattumalta toisensa löytävistä veljeksistä, jotka lähtevät yhteiselle matkalle etsimään isäänsä. Kotro sorvasi tarinan kahden miehen esitykseksi.

– Näyttelijän kannalta sellaisia tekstejä ei ole monia, joissa pääsee näin revittelemään kuin Juurihoidossa. Teksti on hirvittävän hauska, Kotro summaa.

Muokkaamista tarinassa oli, koska alkuperäisessä teoksessa on useita henkilöhahmoja. Kotron ja Mäkisen esityksessä esiintyjiä on tosiaan vain kaksi mutta hahmoja on siinäkin enemmän. Näyttelijät esittävät kymmenkuntaa henkilöä. Mäkinen ja Kotro esittivät Juurihoidon ensimmäistä kertaa keväällä. Esityksiä on ollut kymmenkunta. Näyttelijät kertovat, että Juurihoito on tarkentunut koko ajan esitysten aikana.

– Hahmoja on paljon, joten parannusehdotuksia tulee lennossa. Yleisönkin reaktiot vaikuttavat, Mäkinen toteaa.

Esityksessä on tilaa myös sille, että teksti vaihtuu tilanteiden mukaan. Kotro ja Mäkinen aikovat kiertää Juurihoidolla ennalta määrittämättömän ajan.

 

Hankainmaalla hoivakotiin

 

Hangastajat tarjoavat sunnuntaina komedian Hoivakoti Bel-Ami kahden näytöksen voimin. Ryhmässä ovat mukana Taru Rantalainen (eturivi vas.), Liisa Pipatti ja Pia Hanski sekä Sakari Pipatti (takarivi vas.), Jaana Laasonen, Pia Ordning ja Päivi Engberg. Kuva: Pia Hanski

 

Kerroimme jo keväällä (25.4.2019) Ristiinalaisessa Hangastenmaan harrastajateatteriryhmä Hangastajien rakentavan jo täyttä häkää uutta näytelmää Hoivakoti Bel-Ami. Monenmoisten aikatauluhaasteiden myötä, näytelmän valmistuminen venähti lopulta syksyyn, mutta eipä hätää, sillä kävikin ilmi, että nyt uusi näytelmä päästään esittämään sopivasti ryhmän kaksivuotis-synttäreiden merkeissä! Näytökset ovat tämän viikon sunnuntaina Hangastenmaan kylätalolla.

– Sattuipa juu sopivasti tämä viivästyminen. Nimittäin näinä aikoina tulee siis kaksi vuotta täyteen siitä kun laadittiin ryhmän ”perustusasiakirja”, muistelee ryhmän näytelmät kirjoittanut Sakari Pipatti.

Hangastajien syntyhetkiä koettiin syyskuun lopulla 2017, kun Hangastenmaan kylätalolla oli seurakunnan ja kylätoimikunnan järjestämä ”soppajuhla”, jossa laitettiin lista kiertämään, tiedustellen mahdollisten halukkaiden nimiä teatteriryhmän perustamiseen. Nimiä tuli vajaa kymmenen, joista ensimmäiseen tapaamiseen saapui neljä henkilöä.

– Heiltä sitten tiedusteltiin tuttuja tai tuttujen tuttuja, jotka olisivat potentiaalisia näyttelijän lahjoilla varustettuja! Pipatti naurahtaa.

– Muutama henkilö sitten alkuperäisestä listasta jäi pois, mutta lopulta oli loistava porukka koossa harjoittelemassa uutuuskomediaa Muistilääke.

Harvakseltaan, työkiireiden keskellä, harjoiteltu tuote oli valmis esitettäväksi kevättalvella 2018.

– Kaikki kolme näytöstä olivat loppuunmyytyjä, ja kylätalon ylläpitoon tilitettiinkin sievoinen summa. Niinpä toimintaa päätettiin jatkaa. Seuraava projekti olikin hirvipeijaisiin kirjoitettu ja harjoiteltu musikaalinen ”Hirvenmetsästysrevyy”, joka esitettiin kahteen kertaan saman päivän aikana täpötäydelle salille.

Edelleen ryhmässä oltiin sitä mieltä, että voitaisiin jatkaa. Pia Ordning lupautui ohjaajaksi ja Sakke lupautui edelleen kirjoittamaan. Siitäpä tulikin sitten edellisten tapaan mainio komedia.

Hoivakoti Bel-Ami kertoo tapahtumasarjasta, jossa Caymansaarilta saapuu pieneen suomalaiseen hoivakotiin ”sijoittaja” Käpinkäinen (Pipatti), joka on asiamiehenä laitettu hoitamaan asiaa niin, että hoivakoti päätyisi mahdollisimman halvalla rahanpesijöiden käsiin. Noh, kuten arvata saattaa, niin tomeran henkilökunnan (ja asukkaiden) toimien myötä kaikki ei mene aivan Käpinkäisen suunnitelmien mukaan, ja luvassa on yksi jos toinenkin lystikäs käänne ennen kuin asiat ovat ensin sotkussa ja sitten sotku selvillä…

 

Juurihoito Ristiinan yhtenäiskoulun Setälä-salissa la 26.10 kello 14. Liput 20 eur. Varaukset p. 050 5949 050.

 

Hoivakoti Bel-Ami Hangastenmaan kylätalolla su 27.10. klo 13 JA klo 16. Liput 10 eur (sis. kahvi ja käsiohjelma). Lippuvaraukset p. 044 3241 720  (klo 15-20).

 

Niko Takala

Elina Alanne