Lähiön kasvatista tuli maalainen


Petri Tikkanen vietti viikonloppuna ”omannäköisiään viisikymppisiä”

 

Petri Tikkanen vietti viisikymppisiään viime lauantaina Metsälinnassa. Ristiinalaisille hän on tuttu etenkin RiU:n puheenjohtajana ja Metsälinnan lavaisäntänä.

 

Juhlat oli hyvin meikäläisen näköiset. Ei vaan pönötetty ja pyöritelty lusikkaa kahvikupissa, vaan ohjelmaa riitti koko ajan! naurahtaa Petri Tikkanen, joka juhlisti viime lauantaina 50-vuotispäiviään.

Juhlat pidettiin luonnollisesti Metsälinnassa, onhan paikka ollut viimeiset vuodet Tikkaselle enemmin ja vähemmin toinen koti, kun hän on lavaa pyörittävän Ristiinan Urheilijoiden puheenjohtajana toiminut myös Metsälinnan lavaisäntänä.

– Kyllähän tänne menee kieltämättä paljon talkootyötunteja. Mutta ei sentään 100 tuntia viikossa, niin kuin eräässä lehdessä jossain vaiheessa kirjoitettiin! hän hymähtää.

– Tanssilavoilla ei ole ollut helppoa viime vuosina, mutta Metsälinnassa olemme onnistuneet pitämään kävijämäärät. Viime kesänä jopa kasvatimme niitä, joka oli kyllä ihan valtakunnallisestikin poikkeuksellista.

Tästä Tikkanen kiittää Metsälinnan äärimmäisen sitoutunutta talkooporukkaa, joka on työllään vaikuttanut siihen, että toimintaa on pystytty jatkuvasti kehittämään. Näin on päästy tilanteeseen, jossa on osoitettu sekä artisteille että tanssikävijöille, että talkoopohjaltakin asioita voi tehdä ammattimaisesti.

– Kieltämättä on tuntunut hyvältä, kun esimerkiksi Kyösti Mäkimattilan kaltainen artisti on meitä kehunut. Hän muun muassa sanoi viime kesänä yleisölle, että ”jos aiotte perustaa tanssilavan, niin täältä Metsälinnasta voitte kysyä vinkkiä miten asiat pitää hoitaa”!

 

”Päätöksenteosta tullut aluepolitiikkaa”

 

Työ paikallisten asioiden tekemiseen ei Tikkasella rajoitu RiU:n puheenjohtajuuteen (jota hän on muuten hoitanut jo 13 vuotta) ja lavaisännyyteen. Hän on ollut mukana myös politiikan sarallakin jo yli 20 vuotta. Ensin Mikkelissä yhden vajaan valtuustokauden ajan 1997 alkaen, ja sitten Ristiinassa vuodesta 2004 aina kuntaliitokseen saakka. Vuodesta 2013 demarivaikuttaja on ollut sitten mukana Mikkelin kaupungin päätöksenteossa.

– Olin Ristiinassa kunnanhallituksen jäsenenä sen viimeisen valtuustokauden ajan. Se oli itselle tietynlainen paikallispolitiikan ammattikorkeakoulu!

Tikkanen oli seitsemän vuotta sitten kuntaliitoksen puolella, ja on edelleen sitä mieltä, että liitoksesta seurasi Ristiinalle paljon hyvää.

– Kyllähän meillä oli esimerkiksi investointien osalta hyvin heikko tilanne itsenäisenä kuntana. Liitossopimukseen saatiin merkittäviä investointeja infraan ja peruskorjauksiin, jotka sitten saatiin varmaan osin suurempanakin Ristiinaan.

– Mutta kyllähän nämä viimeiset vuodet ovat osoittaneet, että pelot palveluiden häviämisestä pitivät ainakin osin paikkansa. On tuntunut siltä, että sopimuskauden jälkeen päätöksenteosta on tullut enemmän aluepolitiikkaa. Monessa asiassa on jouduttu puolustamaan Ristiinan aluetta ja asioita. Juuri nyt tilanne on paha, on jäänyt sellainen kuvat että entisiä liitoskuntia halutaan kurmuuttaa, Tikkanen pudistelee päätään esimerkiksi Ristiinan lukion ja Suomenniemen kirjaston lakkauttamisaikeille.

Näiden mainittujen seikkojen lisäksi Tikkanen kummastelee myös esimerkiksi Kisakaaren lakkauttamisuhkaa sekä pitäjillä hyväksi koetun aluejohtokuntajärjestelmän (jonka varapuheenjohtaja Tikkanen Ristiinassa on) kyseenalaistamista.

 

Kiuruvedeltä Pellokselle

 

Petri Tikkanen on syntynyt vuonna 1969 Kiuruvedellä. Sieltä ei tosin nuoruuden kesävierailuja lukuun ottamatta muistikuvia ole, sillä perhe muutti Mikkeliin jo 1970.

– Kattilasillan ja Laajalammen kerrostalolähiöissä tuli vietettyä lapsuus, nuoruus ja osa varhaisaikuisuuttakin. En olisi silloin kyllä ikinä uskonut, että joskus vielä asun maalla! nykyisin Himalansaarella puolisonsa Jaanan kanssa asuva Tikkanen naurahtaa.

Lukion hän kävi Mikkelissä, Yo-merkonomin tutkinto jäi taskuun puolestaan Pieksämäellä. Työuran alku sujui lähiöravintolassa Mikkelissä. Kosketus urheiluseuratoimintaan tuli jo tuolloin, kaukalopalloa pelanneen Mustan Kissan puheenjohtajana.

– Sitten jossain vaiheessa rupesin miettimään, että ehkä sitä voisi jotain muutakin työtä tehdä. Työkkärissä neuvoivat että ”kaupallisen alan töitä on pääkaupunkiseudulla, että sinne vaan”. Itse en sinne halunnut lähteä. Yksi kaveri oli töissä Pelloksen tehtailla ja kyselin häneltä että olisikohan sieltä mahdollista löytää töitä.

– Kakkostehtaalta Kuismalan Juhani otti työhaastatteluun, ja sitten pääsin oppisopimuksella töihin. Taidettiin elää vuotta 2000. Aluksi siis työskentelin tuotannossa. 2008 tuli sitten työntekijöiden työsuojeluvaltuutetun pesti tarjolle, jonka jälkeen on työsarkaa ollut sillä saralla, ynnää vuodesta 2014 työsuojeluasiantuntijan pestissä toimihenkilönä työskennellyt Tikkanen.

 

Niko Takala