”Lakkautamme seiniä, emme lopeta palveluja”


Kaupunginjohtaja Timo Halosen talousarvioesityksessä Ristiinan lukio ja Suomenniemen kirjasto lakkaisivat

 

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen esittää ”kaikkia mahdollisia toimia” säästöiksi jotta kaupungin talous saataisiin oikenemaan. Tällä leikkauslistalla ovat myös lukion Ristiinan toimipiste ja esimerkiksi Suomenniemen kirjasto.

 

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen teki viime perjantaina viranhaltijaesityksen Mikkelin talousarvioksi ensi vuodelle. Rajuista säästötoimista ja peräti 1,5 prosenttiyksikön veronkorotuksesta huolimatta talousarvio on aavistuksen alijäämäinen. Kovasti puhuttaneista säästökohteista muun muassa Mikkelin lukion Ristiinan toimipiste ja Suomenniemen kirjasto ovat Halosen leikkauslistalla, asioita käsitelleiden lautakuntien esitysten vastaisesti.

Mikkelillä on arvion mukaan tämän vuoden lopussa taseessa katettavana alijäämää noin 30 miljoonaa euroa. Tämän vuoden osuus tuosta alijäämästä on jopa noin 20 miljoonaa euroa, josta suurin osa (noin 15 miljoonaa) on tulossa Essoten kulujen ylityksistä johtuvasta kaupungin maksuosuuden kasvusta. Halosella onkin selvä viesti siitä, mistä suunnasta kaupungin talousahdinko johtuu.

– Kuntatalouden tilanne on sellainen, että valtiovallan olisi korkea aika puuttua tilanteeseen. Sote-uudistukset kun ovat jääneet vaalikausi toisensa jälkeen tekemättä, niin myös oman toiminnan kehittäminen [kunnissa ja sote-yhtymissä] on jäänyt tekemättä, kun ei ole ollut selkeää suuntaa mihin ollaan menossa.

– Jos sote-kulut jatkavat edelleen nousua, niin yhtälö on kuntien näkökulmasta mahdoton. Olemme valtiona, Suomena, keksineet koneen, jota meillä ei ole varaa pitää yllä! Halonen puhisi selvästi tilanteeseen tuskastuneena.

Kaupunginjohtaja nosti jo esiin myös Essoten ensi vuoden laskutusarvion 201,45 miljoonaa euroa, joka sisältää vain yhden prosentin kasvun tänä vuonna toteutumassa oleviin lukuihin.

– Meillä kun ei olisi varaa tähän yhdenkään prosentin kasvuun, ja siihen sisältyy nähdäksemme merkittävä riski, että kulut kasvavat enemmän.

Toinen suuresti taloustilannetta heikentävä tekijä on ollut verotulokertymän ennustettua heikompi tulos. Tälle vuodelle Mikkeli oli budjetoinut 211 miljoonaa euroa verotuloja, nyt kertymässä näyttäisi olevan vain 203 miljoonaa.

 

”Emme lakkauta palveluita, vain seiniä”

 

Halosen perustelu esimerkiksi Mikkelin lukion Ristiinan toimipisteen tai lähikirjastojen lakkauttamisesityksen osalta on se, että ”nyt ei olla lakkauttamassa palveluita, vaan ainoastaan seiniä”.

– Seuraava vaihe on sitten se, että jos meno jatkuu tällaisena, niin vuoden päästä joudumme ottamaan tarkkailuun kaikki sellaiset palvelut, joihin meillä ei ole lakisääteistä velvollisuutta.

Lukion äkkipäätä esille tullutta lakkautusesitystä kaupunginjohtaja selittää nopeiden säästöjen tarpeella.

– Tarvitsemme toimia, jotka vaikuttavat nopeasti. Olemme kerta kaikkiaan taloudellisesti niin suossa, että minä en tällä aikataululla pysty muunlaista esitystä tekemään.

Halonen perustelee Ristiinan lukion kohtaloa myös sillä, että ”lakkautus oli koko ajan sisäänkirjoitettuna”. Mitä hän tällä tarkoittaa?

– Kun koko ajan on ajatus ollut se, että Ristiinan lukio lakkaisi viimeistään siinä vaiheessa, kun Mikkelin lukiokin siirtyisi ammattikorkeakoulun kampukselle uusin tiloihin.

Pienen porukan taustakeskustelut lienevät eri asia kuin viralliset päätökset. Asiasta ei kuitenkaan ole mitään kirjattuja päätöksiä?

– Ei ole, mutta näin se ajatus on ollut, eikä se ole sieltä mihinkään hävinnyt. Nyt taloustilanteen kärjistymisen myötä näitä rakenteellisia muutoksia esitetään nopeutetulla aikataululla toteutettavaksi, Halonen sanoo.

 

Niko Takala