Valtuusto nosti veroja


Uusi tuloveroprosentti on Mikkelissä kaupunginhallituksen esityksen mukainen 22 prosenttia

 

Prosentuaalisesti eniten nousee kesämökkien kiinteistövero. Korotus on yli 30 prosenttia.

 

Mikkelin kaupunginvaltuusto kokoontui tämän viikon maanantaina päättämään muun muassa ensi vuoden veroprosenteista. Veroprosentit nousivat kautta linjan. Sekä tulovero- että kiinteistöveroprosenteista äänestettiin, mutta päätöksiksi tuli lopulta kaupunginhallituksen esittämät veroprosentit.

Valtuusto vahvisti vuoden 2020 veroprosenteiksi seuraavat: tuloveroprosentti 22,00 (vuonna 2019 20,50), sekä kiinteistöverot: yleinen kiinteistöveroprosentti 1,37 (1,25), vakituinen asuinrakennus 0,62 (0,58), muu kuin vakituinen asuinrakennus (esim. kesämökki): 1,50 (1,15), voimalaitosrakennus 3,00 (2,75), yleishyödyllinen yhteisö 0,00 (0,00) ja rakentamaton rakennuspaikka 4,00 (3,30).

Asiasta käydyn keskustelun aikana Heikki Nykänen (kesk.) esitti saman puolueen valtuutettujen Jaakko Väänäsen ja Markku Kakriaisen kannattamana tuloveroprosentin nostamista vain 21,50 prosenttiin. Valtuutettu Raimo Heinänen (ps.) esitti valtuutettu Jussi Marttisen (ps.) kannattamana tuloveroprosentin nostamista 21,25 prosenttiin. Näistä vastaesitykseksi äänestettiin Nykäsen esitys äänin 32-3 (16 tyhjää). Nykäsen esitys hävisi pohjaesitykselle äänin 42-9.

Kiinteistöveroprosenttien osalta Jaakko Väänänen esitti Markku Kakriaisen kannattamana, että yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi määrätään 1,25 sekä muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentiksi 1,25. Äänestyksessä Väänäsen esitys hävisi kaupunginhallituksen pohjaesitykselle äänin 42-9.

Jos veroprosenttien kasvua katsotaan prosentuaalisesti, niin eniten niistä nousi muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti. Korotus 1,15:stä 1,50:een on hieman yli 30 prosentin korotus. Vakituisen asuinrakennuksen korotus on noin seitsemän prosenttia. Rakentamattoman rakennuspaikan korotus on sekin melkoinen, liki 21,5 prosenttia.

Tuloveroprosentissa korotusta on noin 7,3 prosenttia.

Niko Takala