Sunnuntaista tuli merkittävä kauppapäivä


K-Market Ristiinan laajentunut aukioloaika on otettu innolla vastaan. S-market tarkastelee sunnuntain aukioloaikojaan keväällä.

 

Jari Taavitsainen haki sunnuntai-iltana glögiä ja joulutorttutarpeita, kun mahdollisuus oli vielä iltakuuden jälkeen. K-Market Ristiinan kauppias Tapio Martikainen on ollut tyytyväinen kaupan sunnuntai-iltojen myyntiin.

 

Olutta, sipsejä, glögiä, maitoa ja makkaraa. Sunnuntai-iltana K-market Ristiinan hihnalla liikkuu tiuhaan tahtiin pieniä ostoksia.

Sunnuntaista on tullut vähittäiskaupassa arkipäivien veroinen kauppapäivä. Sekä Ristiinan K-Marketin kauppias Tapio Martikainen että Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siponen kertovat, että sunnuntain myynti on tiistain ja keskiviikon tasolla.

– Suur-Savon S-marketeissa sunnuntaimyynti oli lokakuussa tiistaimyyntejä parempi, Siponen kertoo.

K-Market Ristiina laajensi aukioloaikojaan lokakuun alussa. Sunnuntaiaamuun lisättiin yksi tunti ja iltaan kaksi. Erityisesti iltakahdeksaan laajentunut aukioloaika on otettu hyvin vastaan.

– Esimerkiksi Pelloksen työntekijöiltä tuli viestiä, että kun vuoro loppuu sunnuntaina iltakuudelta, niin enää ei ehdi kauppaan. Nyt kauppaan ehtivät myös he, jotka palaavat viikonloppureissuilta kotiin Ristiinaan, Martikainen kertoo.

Martikainen toteaa, että sunnuntain aukioloaikojen lisääminen kannattaa, kun kauppiaat itse paiskivat hommia. Sunnuntain lisäksi K-Market lisäsi yhden tunnin myös lauantaiaamuun. Nyt paineita aukioloaikojen lisäämiselle ei enää ole.

– Kyllä nämä rupeavat riittämään, Martikainen naurahtaa keskellä sunnuntai-illan hulinaa.

Kauppiaiden ja asiakkaiden lisäksi laajempaan sunnuntaiaukioloon on oltu tyytyväisiä myös K-Marketin naapurissa.

– Ravintola Martasta kertoivat, että sunnuntai-iltaisin on ollut nyt heilläkin vilkkaampaa. Kun ihmiset lähtevät liikkeelle, niin he piipahtavat sielläkin, Martikainen kertoo.

 

Kesän ero huima

 

Ristiinassa kesä on kaupoille merkittävästi vilkkaampi kuin syksy ja talvi.

– S-market Ristiinassa heinäkuisen sunnuntain myynti on kolminkertainen lokakuiseen sunnuntaihin verraten. Ero on tosi raju mökkipitäjissä, Siponen kertoo tuoreita lukuja.

Suur-Savo on pannut merkille kilpailijan laajentaneen aukioloaikoja mutta heillä marketien tilannetta arvioidaan aina vuosi kerrallaan.

– Kesän kynnyksellä katsomme tarvittaessa tarkennuksia aukioloaikoihin, Siponen toteaa.

Martikainen ja Siponen kertovat, että kaupan alalla kritiikkiä sunnuntaiaukioloa kohtaan kuulee enää harvoin.

– Aiemmin moni saattoi sanoa, että en millään hinnalla tule sunnuntaina kauppaan. Mutta asenteet ovat muuttuneet ja muuttuvat varmasti edelleen, Martikainen miettii.

Siponen toteaa, että ihmiset usein toteavat, että ehtiihän ne ostokset arkenakin mutta hyödyntävät kuitenkin sunnuntaiostosten mahdollisuutta, kun se on.

Juuri tällaisilla ostoksilla oli Jari Taavitsainen sunnuntai-iltana K-market Ristiinassa. Mahdollisuus saada glögiä ja joulutorttuja marraskuisen synkkänä iltana oli tuonut sunnuntaisin kaupassa käyntiä välttelevän miehen ostoksille.

– Olen sitä mieltä, että pärjättiinhän sitä ennenkin ilman sunnuntaista kaupassa käyntiä, ja pyrin sitä välttämään. Mutta olen hyödyntänyt sunnuntaiostosten mahdollisuutta aiemminkin. Nytkin oli hyvä, että kauppa oli auki, niin pääsi hakemaan tuotteita, Taavitsainen totesi.

 

Elina Alanne