Ristiinalaisen päätoimittaja vaihtuu


Elina Alanne ottaa vastuun Ristiinalaisen toimituksesta vuoden vaihtuessa. Niko Takala jatkaa edelleen lehden omistaja-yrittäjänä.

 

Elina Alanne aloittaa Ristiinalaisen päätoimittajana ensi vuoden alusta. Alanne tykkää liikkua luonnossa, jossa mukana on usein labradorinnoutaja Lempi! Kuva: Niko Takala

 

Ristiinalaisessa puhaltavat muutoksen tuulet. Lehden päätoimittajana liki 15 vuotta toiminut Niko Takala siirtyy sivuun tästä tehtävästä vuoden vaihteessa ja vastuun toimituksellisesta sisällöstä ottaa ristiinalainen Elina Alanne. Takala jatkaa Ristiinalaisen omistajana ja yrittäjänä.

Alanne on 38-vuotias yhteisöpedagogi AMK (kansalaistoiminnan ja nuorisotyön ohjaaja) Humanistisesta ammattikorkeakoulusta sekä filosofian maisteri, pääaineena journalistiikka, Jyväskylän yliopistosta. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies Jyri Alanne sekä 1- ja 3-vuotiaat tytöt.

– Olen työskennellyt toimittajana ja muissa toimituksellisissa tehtävissä pidemmät pätkät Länsi-Savossa ja Keskisuomalaisessa. Kesätöiden osalta kokemusta on Kangasniemen Kunnallislehdestä, Helsingin Sanomista ja silloisen Sanoma Lehtimedian yhteistoimituksesta Kotkassa, Elina Alanne kertaa journalistista taustaansa.

Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti Otavassa.

– Opiskeluiden ajan ja jälkeen olin yli kymmenen vuotta poissa Mikkelistä. Kirjat oli melkein sen koko ajan Jyväskylässä mutta töitä tein Inarista Helsinkiin.

– Vuoden 2012 lopulla palasin Mikkeliin Länsi-Savoon töihin sattuman kautta. Sen jälkeen on ollut perinteinen kuvio: löytyi mies, tuli labradorinnoutaja, löytyi talo Ristiinasta, syntyi kaksi lasta. Eli jossain vaiheessa Jopo vaihtui farmariautoon! Alanne naurahtaa.

Harrastuksikseen hän luettelee partion ja perheen kanssa retkeilyn.

– Lisäksi haaveilen siitä, että olisin ehtivämpi ja parempi puutarhuri. Olen taas pienen tauon jälkeen myös innostunut lukemisesta Ristiinan lukupiirin ansiosta.

– Innostun helposti kaikenlaisista haasteista ja listauksista. Vuonna 2019 olen tehnyt 100 lintulajia -haastetta ja tunnistanut näkemistäni linnuista 45 tällä hetkellä. 50 oli tavoitteena, eli vähän puuttuu vielä!

 

Arkea koskettavat asiat tärkeitä

 

Elina Alanne kertoo olevansa innoissaan reilun kuukauden päästä alkavasta Ristiinalaisen päätoimittajuudesta.

– Uskon paikallisuuteen, josta alalla puhutaan paljon muutenkin. Olen uutishenkinen, eli tykkään toimittajan työssä siitä, jos saan asioita kerrottua ensimmäisenä ja varsinkin asioita, joiden kertomisen koen itse tärkeäksi. Sellaisia tärkeitä asioita ovat mielestäni juuri ne, jotka koskettavat ihmisten arkea.

– Koen myös, että on tosi etuoikeutettua olla toimittaja, koska työssä pääsee tapaamaan upeita henkilöitä ja kuulemaan huikeita elämäntarinoita. Mutta totta kai tämän työn aloittaminen myös jännittää, koska onhan se iso muutos perheemme arkeen, Alanne kuvailee tuntemuksiaan.

Hän uskoo, että Ristiinalaisessa pääsee sekä kehittymään että kehittämään.

– Tykkään itse esimerkiksi sosiaalisesta mediasta, joten Ristiinalainen näkyy jatkossa sielläkin.

Mikkelin seudun ja laajemminkin maakunnan vahvuudet piilevät Alanteen mielestä luonnossa ja siihen liittyvässä matkailussa.

– Olen asunut muutaman pätkän ulkomailla ja olen yksi matkailusivuston tripsteri.fi  perustajajäsenistä. Koen, että Etelä-Savo on luonnoltaan ja matkailullisesti tosi ainutlaatuinen. Täällä ihmiset eivät aina itse ihan näe sitä erityisyyttä. Ristiinan seudullakin on mahtavia retkeilypaikkoja, kertoo perheineen nyt neljä vuotta Ristiinassa asunut tuleva päätoimittaja.

– Ristiina eri alueineen onkin tullut jo jonkin verran tutuksi retkeilyn kautta. Mutta monista kylistä olen vielä ihan pihalla, eli armoa jos en ihan ole kartalla eri paikoista heti aluksi! Alanne nauraa.

 

Niko Takala

 

Uusia haasteita uudesta yritystoiminnasta

 

Ristiinalaista toimituspuolella alkuvuodesta 2005 luotsannut ja lehden omistaja-yrittäjänä keväästä 2008 toiminut Niko Takala siirtyy lehden päivittäisessä työssä sivummalle.

– Päätoimittajuuden osalta siirrän viestikapulan Elinalle. Jatkan kuitenkin itse lehden yrittäjänä, joten hallinnolliset tehtävät ja esimerkiksi myyntityö kuuluvat edelleen minun harteilleni. Eli kokonaan sivuun en ole jäämässä, Takala kertoo.

– Uskon että pystymme tällä työnjaolla ja Elinan uusien ideoiden ja ammattitaidon myötä tekemään Ristiinalaisesta entistäkin paremman ja kiinnostavamman lehden. Haluamme kertoa Ristiinan ja ristiinalaisten asioista siten, että lukijoiden on mukava ja innostava tarttua lehteen!

Hän sanoo uusien haasteiden pyörineen mielessä ”jo jonkun aikaa”.

– Tässä on nyt kuitenkin jo liki 15 vuotta takana paikallislehden puikoissa. Uudenlaista toimintaa on tässä valmisteltu ja vuoden vaihteen jälkeen sitten aloitellaan kunnolla uuden yritystoiminnan parissa. Kerrotaan tarkemmin sitten alkuvuodesta, mutta toki sen voi jo sanoa, että viestinnän parissa työt jatkuvat!

 

Elina Alanne