Kalmon kaupan tarina vihdoin kansien välissä


Jaana Laamasen kirjassa kerrotaan myös Viljakaisten ja Piispasten taksitoiminnasta

 

Ristiinalaiset Eero ja Annikki Viljakainen pyörittivät Kalmon kyläkauppaa noin 30 vuotta, tässä toimitaan 80-luvlla. Tiskin takaa kurkistaa myös Viljakaisten pojanpoika Tommi Viljakainen. Nyt sekä kaupan että heidän taksitoimintansa historia on päässyt kirjan muotoon. Jaana Laamasen kirja Kalmon kyläkauppa ja Onskan taksi on juuri ilmestynyt. Kuva: Viljakaisten kotialbumi

 

Siinä se nyt seisoo. Kalmon kauppa ja Onskan taksi. Museotutkija ja kansatieteilijä, ”maitolaiturimaisterinakin” tunnetun Jaana Laamasen pitkäaikainen projekti on päässyt vihdoin kovien kansien väliin. Kirja, jossa kerrotaan ristiinalaisten Eero ja Annikki Viljakaisen Kylälahdella pitämän Kalmon kyläkaupan ja heidän taksitoimintansa historiaa, oli työn alla reilut kymmenen vuotta. Kerroimme Ristiinalaisessa 15.7.2009, kuinka Laamanen oli aloittelemassa projektiaan heti ”kunhan saisi muut kirjahankkeet alta”.

– Olo on nyt kieltämättä helpottunut, onnellinen ja kiitollinen! Ehdin onnekseni saada mukaan kaikki oleelliset tiedonantajat ja yhteistyö heidän kanssaan oli helppoa ja antoisaa, Laamanen kiittelee nyt kun kirja on valmis.

Hän listaa onnistumisen edellytysten listaan myös muut auttajat.

– Sain kuvia, tietoja ja niitä kultaakin arvokkaampia muistoja!

Laamanen on jo aiempien kirjaprojektiensa yhteydessä korostanut sitä, miten arvokasta olisi saada taltioitua muistitietoa ”tavallisilta” ihmisiltä aivan heidän ”tavallisista” tekemisistä. Nämä kun kertovat sitten myöhemmille polville siitä, minkälaista elämä on aiemmin ollut.

– Tässä tapauksessa siis esimerkiksi tuosta kyläkauppayrittäjien arjesta. Se on ollut todellista perheyrittämistä, kun lapsetkin ovat olleet tekemisessä mukana. Ja moni toimintamalli on ollut monitahoisine palveluineen sellaisia, joita nykyisin on hoksattu uudelleen, mukamas jotenkin uusina keksintöinä. Mutta osattiin sitä jo ennen!

Kirja kertoo siis sekä Viljakaisten kaupasta että heidän taksitoiminnastaan. Kirjan toinen osa kertoo Onni ”Onska” Piispasen kylätaksista, joka oli ajoissa liki neljä vuosikymmentä kotipaikkanaan Mikkelin maalaiskunnan Parkkila.

– Viljakaisen Eero tai Piispasen Onska eivät valitettavasti ehtineet valmista kirjaa näkemään, mutta käsikirjoitusvaiheen kyllä.

Heistä Viljakainen kuoli 2015, Piispanen vuonna 2017.

Uunituoretta kirjaa voi ostaa verkosta julkaisijan sivuilta (mediapinta.fi) sekä useimpien kirjakauppojen verkkokaupoista. Mikkelissä Suomalaisesta Kirjakaupasta kirjaa saa tilauspohjaisesti. Kirjaa voi tilata myös suoraan tekijältä (jaana@maitolaiturimaisteri.fi) tai sitä voi kysellä Johanna Laamaselta Parkkilasta (p. 0400 183 510).

 

Niko Takala