”Oma lukioaika tulee olemaan Ristiinan vuosilta”


Syvästi pettyneet lukiolaiset aikovat tehdä oppilaitoksen viimeisestä keväästä ikimuistoisen

 

Ristiinalaisopiskelijat saivat maanantai-iltana suru-uutisen kun kaupunginvaltuusto päätti lakkauttaa Ristiinan lukion tämän lukuvuoden jälkeen. Lukiolla ei kuitenkaan vaivuta valtavasta pettymyksestä huolimatta synkkyyteen, vaan viimeisestä keväästä aiotaan tehdä ikimuistoinen. Näin vakuuttavat Roosa Laakko (vas.), Joonas Pulkkinen, Tino Tukiainen, Nooa Veijalainen, Oona Tuominen ja Aino Halinen.

 

Tiistaina Ristiinan lukion käytävillä on tunnelma selvästi alakuloinen. Syykin on päivänselvä. Mikkelin kaupunginvaltuusto on edellisenä iltana päättänyt, että Ristiinassa tarjotaan lukio-opetusta enää tämän lukuvuoden loppuun saakka.

– Vaikka kaikki niin sanotusti tiesivät, että tällainen lopputulos on todennäköisempi, niin totta kai sitä loppuun saakka toivoi, että olisi saatu fiksu päätös. Tässä kuitenkin on tehty asian eteen vaikka mitä ja ihan hirveä työmäärä, harmittelee lukion tokaluokkalainen Aino Halinen.

– Asteikolla yhdestä kymmeneen, nyt ahdistaa yhdentoista verran. Fiilis on sellainen että on tässä parempiakin ollut, toteaa myös Oona Tuominen, niin ikään toista vuosikurssia käyvä opiskelija.

Halinen, Tuominen ja Roosa Laakko tuumivat, että prosessin aikana ”on karissut kaikki usko Mikkelin politiikkaan”.

– Itse olin ajatellut, että lähtisin jossain vaiheessa politiikkaan mukaankin, mutta nyt kyllä murtui ne ajatukset kun näki minkälaista toimintaa tämä on, Tuominen linjaa.

– Tämän lukiohomman osalta jäi niin vahva kuva siitä, että asia oli päätetty jo etukäteen, eikä siihen pystytty sitten millään vaikuttamaan vaikka kerättiin miten paljon nimiä adressiin ja monipuolisia perusteluita lukion puolesta, nuoret naiset arvostelevat päättäjien ja viranhaltijoiden kuuroilta vaikuttaneita korvia.

Hyvääkin ja toki lukion puolustamisesta jää mieleen.

– Ehdottoman hieno asia oli se, minkälainen Ristiinan yhteishenki tämän asian ympärille rakentui. Nyt voidaan kaikki olla ylpeästi ristiinalaisia! Laakko ja Halinen painottavat.

Muutenkaan lukiolaiset eivät aio jäädä ainoastaan murheen alhoon.

– Joka tapauksessa aiomme pitää kivan viimeisen kevään täällä! Meillä tulee olemaan Wanhojen tanssit, viimeiset omat ylioppilasjuhlat, vierailuja ulkomailla ja muitakin mielenkiintoisia projekteja. Otetaan kaikki mahdollinen ilo irti ja tehdään tästä ajasta ikimuistoinen, he vakuuttavat.

– Itse ainakin olen asennoitunut tilanteeseen nyt niin, että oma lukioaikani tulee olemaan tämä mitä Ristiinan lukiossa on koettu ja jää muistoihin. Mikkelin pätkä tulee olemaan vain pakollinen paha, Tuominen toteaa.

– Juuri näin! Minulla on tilanne se, että valmistun ylioppilaaksi jo ensi syksynä. Jo etukäteen harmittaa valtavasti se, että kun saan valkolakin päähän, niin ympärilläni eivät ole nämä tutu kaverit joiden kanssa töitä on tehty. Ja lisäksi yleisössä oudot opet, eivätkä he, jotka ovat opettaneet ja kannustaneet monet jo seiskaluokkalaisesta asti, Halinen muistuttaa.

Yksi näistä pitkän matkan opiskelijoiden rinnalla kulkeneista opettajista on kieltenopettaja Asta Veijalainen, joka kulkee juuri ohi. Hän toteaa, että töihin lähteminen oli tänä aamuna hyvin vaikeaa.

– Olen täällä opiskelijoiden vuoksi, hän saa sanotuksi.

Eivät ole kyyneleet kaukana muillakaan. Pettymys ja epäusko tilanteesta on suorastaan käsinkosketeltavissa.

– Ei tätä ole muualla ymmärretty miten hieno tämä Ristiinan lukion yhteishenki on. Me ollaan oikeasti kuin yhtä perhettä, Tuominen, Laakko ja Halinen muistuttavat poikkeuksellisesta yhteisöllisyydestä.

 

Niko Takala