Ristiinan evakkoreissun kuvia löytyi


Muun muassa Viipuria paljon kuvannut harrastekuvaaja Mauno Oksala oli kuvannut poikaansa Raimo Oksalaa tämän Ristiinaan suuntautuneen evakkoretken aikana.

 

Reilu kymmenvuotias Raimo Oksala liikkeellä suksilla Ristiinassa, ”Kääriäisen kulmalla”. Kuva on otettu sotavuosina, mahdollisesti talvisodan aikana tai heti sen jälkeen kevättalvella 1940. Kuva: Mauno Oksala

 

Saksassa, Kölnissä asuva Ulla Lüdenbach lähestyi Ristiinalaisen toimitusta Itsenäisyyspäivänä. Hän oli löytänyt vuonna 1992 kuolleen isänsä, Mauno Oksalan, vanhojen valokuvien joukosta kirjekuoren, joka sisälsi negatiiveja.

– Teetätin niistä kuvia. Sieltä löytyi muun muassa valokuva vuonna 1927 syntyneestä veljestäni Raimo Oksalasta. Hän oli talvisodan alkaessa lähtenyt äidin kanssa Viipurista evakkoon Ristiinaan. Kyltissä lukee Mestausaho, se nimi kiinnitti huomiotani ja sitä kautta löysin teidän sivunne ja ajattelin, että kuva saattaisi kiinnostaa, Lüdenbach kertoo.

Kuvan on ottanut siis hänen isänsä Mauno Oksala, aktiivinen harrastekuvaaja, jonka Viipuri-aiheisia kuvia on esillä Lappeenrannan museossa.

Lüdenbachin ensimmäisenä lähettämässä kuvassa näkyy poika, joka on liikenteessä suksilla ja taustalla tienristeys. Ja aivan oikein, Ristiinastahan kuva on. Legendaarisen ”Kääriäisen kaupan” (kauppias Albin Kääriäinen) edustalla, josta tienviitat sitten osoittavat Mikkeliin, Liikalaan sekä toiseen suuntaan Ristiinan kirkolle sekä Mestausaholle. Kääriäisen kauppa sijaitsi kohdassa, jossa nykyisin on K-Market Ristiina.

Tarkempaa kuvan ottoajankohtaa kuvasta ei selviä, mutta joka tapauksessa se on otettu evakkovuosien aikana, mahdollisesti talvisodan aikana.

– Valitettavasti se oli yksittäinen negatiivi muiden joukossa kirjekuoressa, jossa oli kuvia myös sodanjälkeiseltä ajalta, eli niistä ei voi päätellä mitään. Mutta olen itse syntynyt vasta 1946 ja silloin vanhemmat ja veli asuivat jo Toijalassa, jonne isä rautatieläisenä sai siirron sodan jälkeen, Lüdenbach kertailee perheensä vaiheita.

Eli joka tapauksessa ennen vuotta 1946 kyseinen otos on napattu. Lumiolosuhteista voisi ajatella, että kuva on otettu kevättalvella.

– Nyt 92-vuotias veljeni asuu Valkeakoskella. Hän on valitettavasti muistisairas, mutta vien hänelle tuon kuvan jouluna, ehkä muistaa jotain.

 

Toisessa, mahdollisesti samana päivänä otetussa kuvassa Raimo Oksala (keskellä) on saanut viereensä kaverit. Tunnistaisikohan joku kuvassa olevat henkilöt? Kuva: Mauno Oksala

 

Paria päivää Itsenäisyyspäivän jälkeen Lüdenbachin silmiin on osunut toinenkin, ainakin oletettavasti niin ikään Ristiinassa otettu kuva. Ainakin keliolosuhteet näyttäisivät identtisiltä aiemmin lähetettyyn hiihtokuvaan verrattuna.

– Tämä kuva on varmaan otettu samaan aikaan kuin se hiihtokuva eli ilmeisesti Ristiinasta tämäkin. Ehkä joku ristiinalainen tunnistaa nuo kaksi poikaa? Veljeni Raimo on siis kuvassa keskellä.

 

Ristiinalaisen lukijat voivat lähettää mahdollisia tietojaan tai huomioitaan näistä kuvista osoitteeseen toimitus@ristiinalainen.fi.

 

Niko Takala