Matkailuyritykset hakevat pyörämatkailijoista piristystä sesongin ulkopuolelle


Seitsemän majoitusliikettä kehitti uuden matkailupaketin.

Kallioniemestä pyörämatkalaiset käyvät opastetulla veneretkellä Astuvansalmen kalliomaalauksilla.

Paikalliset yrittäjät tuovat markkinoille uuden pyöräilymatkapaketin. Ristiinalaisista yrityksistä mukana ovat Tuukkalan tila B&B ja Kallioniemi.

Pyörämatkalla tutustutaan Saimaa Geoparkin maisemiin joko opastetusti tai omatoimisesti.

­– Tässä on siis kaksi eri tuotetta. Ryhmämatka on lauantaista lauantaihin, ja opas on siinä koko ajan mukana. Tämän olemme suunnanneet ennen kaikkea Euroopan markkinoille. Omatoiminen matka kiinnostaa ehkä enemmän suomalaisia, puumalalaisen Nestorinrannan yrittäjä Riitta Viialainen kertoo.

Paketissa on mukana seitsemän yritystä, eli kierroksen seitsemän yötä nukutaan eri paikoissa. Matka alkaa Mikkelistä, josta poljetaan Ristiinaan ja edelleen Puumalaan. Sieltä jatketaan Anttolan kautta takaisin Mikkeliin.

­– Toinen yö, eli ryhmämatkan sunnuntai-ilta, on Tuukkalan tilalla. Siitä voi vaikka käydä Metsälinnan tansseissakin. Seuraava yö on Kallioniemessä, josta tehdään opastettu veneretki Astuvansalmen kalliomaalauksille, Viialainen kertoo.

 

Matkapaketin suunnittelu alkoi reilu vuosi sitten projektissa, jossa oli nyt mukana olevista yrityksistä Tuukkalan tila, Härkäniemen tuvat ja Nestorinranta. He saivat mukaan myös Kallioniemen, Hostelli Rantapappilan, Ollinmäen viinitilan ja Huoneistohotelli Marjan.

Viialainen kertoo, että palaset loksahtivat kohdalleen, kun yrittäjät kävivät joulukuun alussa tutustumassa Nurmeksessa hiihtovaelluspakettiin, jossa matkataan majatalosta majataloon.

Ensimmäiset ennakkomainokset tulossa olevasta tuotteesta julkaistiin pikavauhtia, jotta ne ehtivät viime viikonloppuna olleille Helsingin Matkamessuille ja Grüne Woche -messuille Berliiniin.

– Meillä on vielä monia yksityiskohtia hiottavana ja paljon byrokratiaa tekemättä. Laskemme vielä myös hintoja. Mutta paketti selvästi kiinnostaa, koska siitä Puumalan saaristoreitin Facebook-sivulla jaettu ennakkomainos lähti heti hyvin leviämään, Viialainen sanoo.

 

Yrittäjät toivovat pyörämatkailijoista lisää työtä erityisesti sesongin ulkopuolelle. Heinäkuussa matkoja ei ole, koska reitin yrityksissä on kiirettä.

– Matkoja voi varata vapusta juhannusta edeltävälle viikolle ja sitten taas elokuusta lokakuun puoliväliin. Kaikkiaan opastettuja lähtöjä voi tänä vuonna olla 16 kappaletta, Viialainen sanoo.

Matkalla mukana kulkeva opas kertoo ryhmälle erityisesti geo- ja kulttuurikohteista. Ryhmän toiveiden mukaan vierailu- ja taukopaikkoja voivat olla esimerkiksi Brahelinnan rauniot tai Puumalan Rakokivet.

Viialainen kertoo, että ammattitaitoisia oppaita on nyt kaksi.

– Ensimmäinen kesä on tässä kaikkiaan vielä kokeilua. Mutta olisi hyvä, että oppaita olisi 5–10, eli etsimme koko ajan lisää oppaita, Viialainen vinkkaa.

Matka on lähes täysihoidolla, eli siihen kuuluu ruuat varsinkin silloin, kun ollaan kauempana kyläkeskuksista. Mukana olevat yrittäjät työllistävät myös muita alueen yrityksiä, kun pyöräilijät ruokailevat muun muassa Kyyhkylän kartanossa ja Puumalan Sahanlahdessa. Myös matkalla käytettävät pyörät vuokrataan.

– Osa haluaa varmasti tuoda oman pyörän ja toiveita on niin monenlaisia, joten päädyimme siihen, että pyörä ei kuulu matkan hintaan vaan ne vuokrataan erikseen, Viialainen kertoo.

Elina Alanne