Retkiluistelu on kimppalaji – Ristiinassa opittiin turvallisesta luistelusta


Turvallisuussyistä luistelemaan ei pidä koskaan lähteä yksin.

Auli Pietarinen näytti muille mallia nousemalla avannosta ensin naskaleiden,
sitten heittoköyden avulla.

Muutama luistimenveto ja molskis ― täysissä pukeissa oleva Auli Pietarinen putoaa hyytävän kylmään avantoon Ristiinan Kirkkorannassa. Naskalien avulla hän nostaa itsensä kevyesti ylös, mutta muutamaa sekuntia myöhemmin hän molskahtaa takaisin järveen.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, Pietarinen pulikoi vedessä omasta tahdostaan ja vaihtaapa vielä vaatteetkin järvenjäällä. Kyseessä on jäistä pelastautumis- eli plutausharjoitus, joka on oleellinen osa virallista retkiluistelukoulutusta.

Ristiinassa viime viikonloppuna järjestetty koulutus oli Etelä-Savossa ensimmäinen laatuaan, vaikka sellaisen suorittaminen on ehto Suomen Retkiluistelijoihin liittymiseksi. Kurssi koostuu parituntisesta luennosta, 3–4 tunnin mittaisesta tulokasretkestä sekä vapaaehtoisesta mutta vahvasti suositeltavasta plutausharjoituksesta.

Edellisyönä jäälle sataneen lumen vuoksi Ristiinan tulokasretki typistyi pienellä, auratulla kentällä järjestettyihin turvallisuus- ja tekniikkaharjoituksiin, jotka olivat yhtälailla tärkeitä ja hyödyllisiä.
Suomen Retkiluistelijoiden jyväskyläläiset kouluttajat Teemu Tenhunen ja Mikko Kiljunen opastivat kurssilaisia muun muassa heittoköyden ja naskalien käytössä ja painottivat joka välissä kaikista tärkeintä viestiään: luistelemaan pitää aina lähteä porukalla.

― Kaveri pystyy tarvittaessa pelastamaan tai soittamaan apua. Kaveri kuulee luistinten äänestä, jos ollaan menossa heikoille jäille, joten ei mennä vierekkäin vaan jonossa. Meillä on seurassa periaatteessa kiellettyä lähteä yksin luistelemaan, kertoi Tenhunen.

Mika Karhinen kertoi luistelleensa jo vuosia, joten esimerkiksi
heittoköyden käyttö oli tuttua. Kurssilta tarttui mukaan hyviä vinkkejä.

Kyseinen sääntö selittääkin, miksi Ristiinaan tilattiin retkiluistelukurssi. Pietarinen ja kourallinen muita aktiiviluistelijoita, jotka olivat jo itse käyneet kurssin, toivoivat kurssin rohkaisevan uusiakin kasvoja retkiluisteluharrastuksen pariin.

― Luistelukavereita ja jäätietoutta, tiivisti Pietarinen.

Jäätietämyksen avulla jäällä voi liikkua rennosti ja nauttien, Pietarinen uskoo.

― On ihanaa, kun jää elää koko ajan. Se paukkuu ja ritisee koko elementissään.

Lotta Tuominen