Mikkeli kielsi koululaisten ulkomaanvierailut koronan takia – ristiinalaisilta siirtyy moni reissu


Mikkelin kaupunki on kieltänyt ainakin kevätlukukauden ajaksi peruskoululaisten, lukiolaisten ja opettajien ulkomaan opintomatkat.

Ristiinalaislukiolaiset tutustuivat tiistaina saksalaisvieraiden kanssa UPM Pellokseen. Kun saksalaiset lähtevät Mikkelistä, ovat kaupungin koulujen kansainväliset tapaamiset ainakin kevään ajan tauolla.

 

Mikkelin lukion rehtori Jari Tuomenpuro kertoo, että varatoimi päätettiin ottaa maanantaina käyttöön.

– Euroopassa virustilanne etenee varmasti koko kevään, Tuomenpuro sanoo.

Mikkeli ei myöskään enää vastaanota kevään aikana kansainvälisiä vieraita.

Viimeinen ryhmä ehti saapua sunnuntaina, kun Ristiinan lukion Erasmus+-projektin vieraat saapuivat Saksasta.

– Heidän kanssaan olimme etukäteen yhteydessä siitä, mikä koronatilanne on heidän kotikaupungissaan. Tilanne on siellä ihan normaali, joten vierailua ei ollut tarvetta rajoittaa.

Mikkeliläisten lukiolaisten ryhmä myös saapui sunnuntaina Strasbourgista. Lukiolla pohdittiin yhdessä Essoten asiantuntijalääkäreiden kanssa, onko nuorten osallistumista opetukseen syytä rajoittaa.

– Viesti lääkäreiltä oli, että syytä ei ole ja mennään ihan normaalin ohjeen mukaan, Tuomenpuro kertoo.

 

Matkustuskielto peruu keväältä monta reissua. Ristiinan lukio on tehnyt keväisin perinteisen ystävyysmatkan Viroon.

Tänä keväänä Ristiinan lukiolaisten piti myös matkustaa Hollantiin samassa Erasmus+-projektissa, jossa on nyt vieraita Saksasta.

Ristiinalaisten venäjän kielen lukijoiden oli myös tarkoitus lähteä Pietariin keväällä. Pietariin oli myös lähdössä Mikkelistä lukiolaisia ja sieltä oltiin tulossa vastavierailulle Mikkelin keskustan lukioon.

 

Ristiinan yhtenäiskoulun rehtori Matti Hämäläinen kertoo, että yläkoululta piti lähteä yhden ryhmän Romaniaan kevään aikana, mutta matka peruttiin projektin puolesta jo ennen kuin Mikkelin kaupungin ohjeistus tuli.

– Siinä jo ennakoitiin, että ei oteta turhia riskejä. Matka siirtyi nyt marraskuulle, Hämäläinen sanoo.

Tuomenpuro kertoo, että jo aiemmin peruttiin myös Mikkelin keskustan lukion opintomatka Espanjaan. Tälle matkalle olisi pitänyt lähteä sunnuntaina.

 

Opiskelijoiden matkoja on nyt siirretty mahdollisuuksien mukaan loppusyksylle.

– Nythän uskotaan, että koronakuvio kesällä ja syksyllä laantuu. Mutta nyt peruuntuvia matkoja on monia siirretty mahdollisimman lähelle joulua, jos virustilanne jatkuu, Tuomenpuro sanoo.

Tuomenpuro toteaa, että matkoja on perinteisesti paljon keväällä. Opiskelijamatkojen lisäksi opettajilla on joitakin yksittäisiä matkoja, joilla he käyvät valmistelemassa tulevia hankkeita yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Tämä on virkaurallani ihan ainutkertainen tilanne. Aikoinaan kun oli sars, niin se ei Suomeen niin vaikuttanut, Tuomenpuro pohtii.

Elina Alanne