Ristiina ei saa lähiaikoina muovipakkausten kierrätyspistettä


Ristiina ei todennäköisesti saa yleistä muovinkeräyspistettä ihan pian.

Ristiinan Rinki-kierrätyspiste järjesteltiin hetki sitten uuteen järjestykseen S-marketin pihalla. Muovipakkausten keräyslaatikkoa alueelle ei ole ihan heti tulossa, vaikka moni ristiinalainen ja mökkiläinen sitä toivoo.

 

Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini kertoo, että muovipakkausten keräyspisteiden määrä on lähivuosina kaksinkertaistumassa mutta nyt odotetaan uutta jätelakia.

– Nyt on linjattu, että odotetaan lain ratkaisut, Soini sanoo.

Uusi jätelaki on parhaillaan valmistelussa. Se astuu voimaan 1.1.2021. Siinä on sen jälkeen todennäköisesti kahden vuoden siirtymäaika.

 

Suomen Uusiomuovi Oy vastaa muovipakkausten osalta niiden tuottajavastuusta. Se hallinnoi pakkausasetuksen mukaisesti kierrätystä.

– Tämän hetken määräyksen mukaan muovipakkauksien kierrätyspisteitä pitää olla Suomessa vähintään 500. Ne on jaettu sen mukaan, missä ihmiset ovat. Tällä hetkellä kierrätyspisteen saamisen rajana on pidetty noin 4000 vakituista asukasta, Soini toteaa.

Vapaa-ajanasukkaiden määrä on otettu huomioon vain muutamissa Lapin hiihtokeskuksissa.

Käytännössä keräyspisteitä on nyt noin 650, koska kuluttajat ovat ottaneet ne innolla vastaan.

Kierrätyspisteistä, eli niiden sijoittelusta, luvista, astioista ja tyhjentämisestä, vastaa Pakkauskierrätys RINKI Oy. Ringin aluepäällikkö Jari Koivunen kertoo, että hänen tietojensa mukaan uutta lakia valmistellaan niin, että jatkossa muovipakkauksia pitää kerätä kaikissa pisteissä, joissa kerätään myös lasia, kartonkia ja metallia.

Tällainen Rinki-kierrätyspiste on myös Ristiinassa S-marketin pihalla.

 

Ristiinalaisia on muun muassa sosiaalisessa mediassa kummastuttanut, miksi asukasmäärältään paljon pienemmässä Otavassa on muovipakkausten keräyspiste.

Koivunen kertoo, että Suomessa on muutamia paikkoja, joissa kyläläiset ovat olleet aktiivisia keräyspisteen saamiseksi ja muovikeräyksellä on erillinen maksaja.

– Muovipakkauksia on aina mahdollista kerätä. Kerätty tavara otetaan kyllä vastaan, Soini kannustaa.

Kaikki Suomessa kierrätetty muovi kuljetetaan Fortumin Riihimäen muovijalostamolle. Kotitalouksien muovipakkauksista tehdään kierrä­tys­muo­vi­gra­nu­laattia, jota käytetään teollisuuden raaka-aineena.

Ristiinalainen kertoi alkuvuodesta, että Metsäsairila Oy alkaa jatkossa kerätä muovia Ristiinan pienjäteasemalla. Keräys alkaa todennäköisesti kesällä. Asema on avoinna kesäaikaan kolme tuntia kolmena päivänä viikossa.

 

Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini toteaa, että he miettivät muovipakkausten keräyspisteiden sijoittelua myös siltä kantilta, että kiinteistökohtainen keräys lisääntyy koko ajan voimakkaasti.

Ristiinassa taajama-alueella on mahdollista liittyä muovinkeräykseen RL-Palveluiden kautta.

RL-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Nina Rasola kertoo, että muovinkeräykseen oli Ristiinassa suurta ennakkokiinnostusta.

– Mutta sitten kun sen aloitimme, niin ei siihen kovin moni kiinteistö ole vielä lähtenyt. Lähinnä mukana on yksittäisiä kiinteistöjä. Paljon vähemmän kuin millaiseksi ymmärsimme paineen, Rasola toteaa.

Rasola kannustaa kiinteistöjä mukaan muovipakkausten keräykseen.

– Jätteistä jopa 80­–90 prosenttia on muovipakkauksia. Lajittelu alentaa aina jätehuollon kuluja, Rasola toteaa.

Taajaman lisäksi RL-Palvelut ajaa kiinteistöihin, jotka ovat luontevasti sen reittien varrella. Rasola vinkkaa, että keräysastian voi hankkia myös yhdessä naapureiden kanssa tai esimerkiksi kyläyhdistys.

Elina Alanne