Apua saa sekä ruokaan että taloudellisesti – diakoniatyö ja vapaaehtoisverkosto kokoavat apua


Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anne Pöyry rauhoittaa ihmisiä, että ketään ei jätetä nyt yksin.

Seurakunta ja Essote korostavat, että ketään ei nyt jätetä, vaikka tilanne onkin haastava. Apua kannattaa pyytää rohkeasti mieluummin vähän ennakkoon kuin liian myöhään. Kuva on Ristiinan koulusta.

 

Seurakunta pyrkii parhaansa mukaan olemaan ihmisten tukena ja apuna myös tässä epätavallisessa tilanteessa.

Monella on nyt hätä siitä, kuinka itse tai läheinen selviää poikkeavassa tilanteessa. Yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia voi huolettaa kaupassa käynti.

Monessa perheessä huolta aiheuttaa taloudellinen tilanne, kun vanhempien työtilanteet ovat mahdollisesti muuttuneet ja lapsilla ei ole kouluruokaa. Lisäksi erilaiset ruoka-avut ovat poissa toiminnasta.

 

Pöyry kertoo, että seurakunnan diakoniatyö toimii edelleen. Diakoniatyön tehtävänä on auttaa niitä, joiden hätä on suurin, ja joita muut eivät auta.

– Etupäässä toivomme, että apua tarvitsevat olisivat yhteydessä alueen diakoniatyöntekijään puhelimitse. Myös seurakunnan nettisivuilta löytyvää yhteydenottolomaketta voi käyttää, Pöyry kertoo.

Diakoniatyöntekijät kartoittavat avun tarpeen. Jos ongelmana on kaupassa käynti tai apteekissa asiointi, pyrkii diakonia auttamaan.

– Kenenkään ei tarvitse pelätä, että jäisi ilman apua, Pöyry sanoo.

Apua voi pyytää myös muissa kuin ruoka-asioissa. Diakoniatyöntekijälle voi soittaa myös, jos haluaa keskustella.

Jos tarvitset apua, seurakunnassa Ristiinassa voi olla yhteydessä diakoni Eeva-Liisa Finneen puhelimitse 0400 143668. Huhtikuun alusta töihin palaa Taru Rantalainen. Suomenniemellä voi soittaa diakoni Irene Wirilanderille 0400 143722.

Erilaisten työaikajärjestelyn johdosta diakonia ei välttämättä tavoita jokaisena viikonpäivänä. Aina voi soittaa Anne Pöyrylle 0400 143419.

 

Koronaviruksen leviämisen estämisestä johtuva poikkeustilanne on saanut monen tarjoamaan apuaan esimerkiksi kauppaostosten kanssa.

Essote ja seurakunnan vapaaehtoistoimijoiden verkosto kokoaa joukkoa, jotka tarvittaessa voivat olla apuna kauppa-asioinneissa. Jos voit olla avuksi, ole yhteydessä joko Mari Ylöseen, puhelinnumero 0400 143232 tai Päivi Meskaseen, puhelinnumero 050 3117138.

Pöyry kannustaa naapuriapuun ja iloitsee ihmisten auttamishalusta, mutta hän muistuttaa ikäihmisiä myös tarkkuudesta. Tilanne voi saada myös liikkeelle huijareita. Seurakunnan, Essoten tai tunnettujen yritysten tarjoamat palvelut ovat turvallisia.

Elina Alanne

Essote julkaisi kattavat ohjeet yli 70-vuotiaille ja heidän läheisilleen. Lue ne täältä.