Etelä-Savon terveydenhuolto vetoaa mökkiläisiin: Kukin pysyy nyt kotiseudullaan!


Essote jakoi toimintansa pienemmissäkin hyvinvointikeskuksissa niin, että hengitystieinfektioihin sairastuneet ja muut ovat omilla puolillaan. Näissä on oma henkilökunta.

– Jouduimme toteuttamaan jaon pikavauhdilla pienemmissä hyvinvointikeskuksissa alueelle tulleen suuren vapaa-ajan asukkaiden määrän takia. Heidän tartunnoistaanhan emme tiedä mitään ja henkilöstömme pitää myös pystyä suojautumaan, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

 

Essoten suuntaan on tullut tietoja, että viikonloppuna Etelä-Savoon tuli valtavasti mökkiläisiä. Myös heiltä on alkanut saapua yhteydenottoja terveyspalveluihin.

– Vetoan vakavasti kaikkiin, että kukin pysyisi omalla kotiseudullaan ja maan eri alueiden välillä liikuttaisiin mahdollisimman vähän. Paikkakunnalta toiselle siirtyminen levittää tauteja tehokkaasti. Olen myös huolissani siitä, että ohjeita ei noudateta. Riskiryhmiin kuuluvien tulee vähentää kodin ulkopuolinen liikkuminen minimiin ja ulkomailta tulleiden pitää pysyä kotona karanteeninomaisissa olosuhteissa, Seppälä tähdentää.

Ristiinassa ehdittiin jo valmistella hyvinvointiaseman jakoa, mutta alueelle saapunut suuri mökkiläisten määrä pisti Essoten suunnitelmat uusiksi.

 

Perjantaina tiedotettiin, että maanantaista 23.3. lähtien Juvan, Kangasniemen ja Mäntyharjun hyvinvointikeskusten vastaanotot on jaettu K- ja P-alueeseen eli K = ylä- ja alahengitystieinfektiot (muun muassa yskä, kurkkukipu) ja P = muut sairaudet (muun muassa verenpaine, diabetes, ihottuma, tuki- ja liikuntasairaudet). Molemmille vastaanotoille on oma sisääntulo. Henkilöstö toimii kahdessa ryhmässä.

Viikonloppuna tehtiin järjestely, että Pertunmaan, Ristiinan ja Hirvensalmen hyvinvointiasemat ottavat vastaan ainoastaan sellaisia potilaita, joilla ei ole hengitystieinfektioita. Muut ohjataan niihin hyvinvointikeskuksiin, joissa jako kahteen linjaan on toteutettu. Haukivuoressa ja Puumalassa hengitystieinfektioihin sairastuneille on omat ajat.

Hyvinvointiasemilla toimitaan 23.3. lähtien seuraavasti:

  • Ristiina, Pertunmaa, Hirvensalmi: otetaan vastaan ainoastaan muita kuin hengitystieinfektioiden potilaita (P-alue)
  • Haukivuori ja Puumala: klo 13.30 saakka otetaan vastaan muita kuin hengitysinfektoiden potilaita (P-alue) ja klo 14-15 hengitystieinfektioiden potilaat yhdessä huoneessa (K-alue)
  • Anttolassa ei vastaanottoa.

Koska järjestely vaatii henkilöstöä, joudutaan iltavastaanottoa supistamaan Mäntyharjun, Juvan ja Kangasniemen hyvinvointikeskuksissa. Hyvinvointikeskusten vastaanotot ovat auki klo 8-16.

 

Asiakkaita pyydetään soittamaan aina ennen vastaanotoille saapumista 116 117. Tarkista viimeisin tieto www.essote.fi.

 

Essote tiedottaa myös, että koronatartuntojen määrä alueella on pysynyt testitulosten perusteella entisellään. Tilannekuvassa on kuitenkin suuri aukkoja, koska testitulokset viipyvät.

– Meillä on noin viiden vuorokauden viive tulosten saamisessa THL:ltä. Teemme kovasti töitä sen eteen, että saisimme uusia kanavia testeille esimerkiksi Islabin kautta Kuopiosta. Soitamme jokaisen tuloksen välittömästi – sekä positiivisen että negatiivisen – kaikille, joista näytteet on otettu. Pyydän pidättäytymään soitoista meille päin, kehottaa Seppälä.