”Epätietoisuus on pahinta” – ristiinalaiset ravintolat jatkavat nyt päivä kerrallaan


Vauhdilla etenevä koronaviruspandemia sekä siitä aiheutuvat liikkumisen, asioinnin ja liiketoiminnan rajoitukset vaikuttavat käytännössä kaikkeen yritystoimintaan. Ravintola-alaan vaikutukset ovat olleet nopeita, ja Ristiinassakin ravintolat ovat joutuneet pohtimaan esimerkiksi aukioloaikojaan sekä ylipäätään tarjolla olevia palveluita.

Alan yrittäjät kertovat, että epätietoisuus tilanteen kehittymisestä sekä viranomaisten määräyksistä ovat juuri nyt kaikkein hankalinta.

”Poikkeustilan vuoksi olemme väliaikaisesti suljettu. Tavataan pian! ” lukee nyt Ravintola Martan ovessa. Ruoan kotiinkuljetus jatkuu.

 

Tiistaina Ristiinan lounasravintoloista Ravintola Martta ilmoitti sulkevansa ovet niin sanotulta normaalilta toiminnalta.

– Toistaiseksi nyt menemme näin, totta kai toivotaan, että mahdollisimman nopeasti päästäisiin taas avaamaan ovet, kertoo Ravintola Martan yrittäjä Maria Muinonen.

Hän jatkaa, että asiakasmäärät putosivat viime viikolla tiukempien liikkumisrajoitusten ja -suositusten jälkeen kerralla dramaattisesti, ja sen jälkeen edelleen pikkuhiljaa.

­– Kaikkien kannalta tämä epätietoisuus on kaikkein kurjinta. Olisi varmasti ainakin yrittäjille parempi, jos tulisi selkeät määräykset siitä, mitkä palvelut pitää sulkea ja mitkä toiminnot saavat olla auki, Muinonen pohtii.

Ravintola Martasta voi edelleen tilata lounasruokaa kotiin normaalisti.

– Kuka tahansa voi tilata lounaan kotiin. Tilaukset tulee tehdä klo 9.30 mennessä, jotta tilaus ehtii saman päivän kuljetuksiin, jotka aloitetaan puoli yhdeltätoista, Muinonen neuvoo.

 

Kotiin saakka vietäviä palveluita tarjoaa myös Kahvila-ravintola Saimaa.

– Meidän kauttamme saa esimerkiksi ruoka-annosten kotiinkuljetuksen sekä vaikka apua kauppa-asiointiin, listaa yrittäjä Virpi Trygg.

Nämä kuljetus- ja asiointipalvelut Saimaa tuottaa yhteistyössä kotipalveluyritys Palmusyrjä Oy:n kanssa.

– Lounas meillä on tällä hetkellä tarjolla arkisin, mutta ei viikonloppuisin. Viikonloppuisin tarjolla on kaikki listalta löytyvät ruoka-annokset.

Avoinna Saimaa on pystynyt olemaan normaaleilla ajoilla.

– On meillä sen verran asiakkaita käynyt, vaikka kyllä viime viikon lopun uusien rajoitusten jälkeen määrät ovatkin vähentyneet.

– Poikkeustilanne on toisaalta mahdollistanut tehdä asioita, joita ei kiireisempään aikaan ole ehditty tehdä. Nyt ollaan sitten esimerkiksi pientä remppaa tehty, mutta totta kai tällainen tekeminenkin äkkiä loppuu. Mutta jo tässä vaiheessa voin työntekijöille antaa ison kiitoksen, miten hyvin he ovat tilanteeseen suhtautuneet.

Pidemmän aikavälin suunnitelmia ei juuri pysty tekemään.

– Ei tässä nyt oikein muuta voi kuin päivä kerrallaan katsoa eteenpäin. Itselläkin on paljon yrittäjätuttuja, niin kyllähän tilanne huolettaa. Tämä tulee olemaan lähes kaikille yrittäjille kova paikka, Trygg aprikoi.

 

Ravintola Wanhan Vossikan yrittäjä Saara Hiltunen ynnää, että myynti putosi yhteen kolmasosaan normaalista sen jälkeen kun aiempaa tiukemmat rajoitukset tulivat voimaan viime viikolla.

– Nyt sitten odotellaan mitä ministerit seuraavaksi määräävät, tänäänhän sieltä pitäisi tulla lisää ohjeita, Hiltunen tuumii tiistaina aamupäivästä.

Vossikka on pitänyt vähentyneistä asiakasmääristä huolimatta ovensa toistaiseksi auki ja Hiltunen sanoo, että näin on jatkossakin, mikäli vain ravintolat saavat olla avoimina.

Poikkeusolot on huomioitu myös Vossikassa.

– Esimerkiksi lounasruuan saa mukaansa, ja sen saa vaikka valmiiksi pakattuna, jos ei halua asioida ja odotella tässä sisällä. Tällöin tietysti pitää tilata ruoka puhelimitse etukäteen. Leivonnaisia olen myös pakannut siten, että niitä on helppo napata mukaan.

– Kotiinkuljetusta meiltä ei valitettavasti saa, siihen ei omat resurssit riitä, Hiltunen sanoo.

 

Ravintola Sataman Valojen yrittäjä Ville Seitomaan mukaan heillä on toistaiseksi supistettu aukioloaikoja ja jouduttu perumaan tapahtumia.

– Ensi viikosta alkaen alkaa joka tapauksessa vielä supistetummat aukiolot, kun joudumme aloittamaan lomautukset. Ellei sitten tule jo tämän viikon aikana ilmoitusta, että ravintolat on laitettava kiinni. Se olisi siinäkin mielessä selkeämpi tieto, että se mahdollistaisi yrittäjälle korvauksia tilanteessa, Seitomaa näkee.

– Muuten ei nyt voi tosiaan pidemmälle ennakoida, kun ei kerta kaikkiaan tiedä. Päivä kerrallaan mennään. Tilanteen mukaan sitten katsotaan, pystytäänkö esimerkiksi noutoruokaa myymään tai miten käy kotiinkuljetusten, jotka ovat meillä tällä hetkellä käytössä viikonloppuisin.

Muista paikkakunnan kahviloista esimerkiksi Grilli-kahvila Katrilli ilmoitti tiistaina supistetuista aukioloista. Myös Katrilli ilmoittaa päivittävänsä aukioloaikoja tilanteen kehittymisen mukaan.

Niko Takala