”Nyt vasta aika onkin kortilla!” – Hokkasilla riittää tohinaa neljän lapsen kanssa


Parhaani mukaan yritän pysyä perässä kaikissa viesteissä. Näin kuvaa yhtäkkiä alkanutta etäopetuksen arkea Kaisa Hokkanen.

Hokkasten lapsista Aino-Helmi on kolmasluokkalainen, Aati ensimmäisellä luokalla ja kotona häärää nyt myös 5-vuotias Alma.

Äidissä kiinni on myös perheen nuorin, 2 kuukauden ikäinen poikavauva.

– Ohjeita on tullut ohjeen perään ja paljon on ollut erilaisia ladattavia ohjelmia, Hokkanen kertoo.

Mutta jos äiti on jopa hieman tuskaillut viestien ja ohjelmien kanssa, ovat koululaiset ottaneet tilanteen hyvin vastaan.

– Lapset ovat kyllä olleet tosi positiivisia ja reippaita.

Hokkasten koulupäivä alkaa aina kello 9. Aati on ekaluokkalainen, Aino-Helmi kolmannella. Kuva: Kaisa Hokkanen

 

 

Hokkasten lapset harrastavat paljon. Harmi olikin suuri, kun ensin koronan leviämisen estämiseksi alettiin perua harrastuksia. Aino-Helmi harrastaa akrovoimistelua ja Ristiinan nuorisoseuran lastenteatteria, Aatikin on teatterissa sekä partiossa, jalkapallossa ja jääpallokoulussa. Alman harrastuksia ovat tanssi ja satujumppa.

– Aino-Helmille oli suuri suru, kun akrossa oltiin valmisteltu esitystä Lumo-tapahtumaan ja se peruuntuikin, Hokkanen kertoo.

Äkkiseltään voisi luulla, että perheellä on nyt harrastusten jäätyä paljon luppoaikaa. Hokkasta ajatus naurattaa.

– Nyt vasta aika onkin kortilla! Koulu vie niin suuren osan päivästä. Nyt jos tässä olisi harrastuksia, niin ei niihin ehtisi.

Joistain harrastuksista, kuten partiosta ja akrosta, on tullut koteihin vapaaehtoisia puuhia tauon ajalle. Teatterissa kokeillaan pian lukuharjoituksia etäyhteyksillä. Hokkasten lapset eivät nyt lainkaan tapaa kavereita.

­– Ehdottomasti ei. Nyt mennään ohjeiden mukaan, Hokkanen sanoo.

 

Eka- ja kolmasluokkalaiset tarvitsevat koulutöiden tekemiseensä ohjausta käytännössä koko ajan. Aino-Helmin luokalla on jatkossa aina maanantaista torstaihin yhteinen etäopetusaika yhdeksästä yhteentoista.

– Toivotaan, että se helpottaa vähän vanhempien taakkaa. Mutta saa nähdä, paljonko on tehtäviä vielä sen jälkeen, Hokkanen miettii.

Hokkasen perheessä oli jo valmiiksi tarkat rutiinit. Koulu alkaa nytkin aina kello yhdeksän. Uutena perhe on ottanut käyttöön puolen päivän lepotauon koko perheelle.

– Silloin jokainen menee omaan huoneeseensa rauhoittumaan ja lukee tai ottaa halutessaan torkut, Hokkanen kertoo.

Lepohetken jälkeen jaksaa taas paremmin opiskella. Varsinkin kolmasluokkalaisella Aino-Helmillä koulupäivä ei usein pääty vielä kello 13 niin kuin normaalisti.

– Yhteen mennessä ei millään ehdi tehdä kaikkia tehtäviä. Yhtenä iltana Aino-Helmi vielä yhdeksän aikaan illalla teki viimeisiä hommia.

 

Varsinkin Aino-Helmillä tehtäviä on paljon. Sylissä on 2 kuukauden ikäinen pikkuveli, jonka kaste siirtyy tilanteen vuoksi. Kuva: Kaisa Hokkanen

Hokkanen miettii, että alussa opettajienkin on varmasti vaikea suhteuttaa sitä, mitä kodeissa ehditään tehdä. Omista kotihommistaan Hokkanen naurahtaa, että niitä ei nyt meinaa ehtiä tekemään.

– Oman haasteensa tässä toki tuo vauvan syöttö ja hoito. Hän on niin kiinni minussa. Mutta meidän kotikouluun kuuluu myös vauvanhoitoa.

Viisivuotias Alma on osittain tehnyt mukana kouluhommia. Esimerkiksi tiistaina Aatin tehtävänä oli kuunnella Risto Räppääjää ja kirjoittaa siitä, niin Alma pystyi tekemään saman piirtäen.

– Mutta vähän Alma jää nyt varjoon väkisin, Hokkanen miettii.

Hokkasten koulutyö on Kaisan vastuulla. Ville Hokkanen on nyt kotona etätöissä puolustusvoimista ja auttaa tilanteen mukaan.

– Ville on tilanteen mukaan etätöissä ja riippuen työasioistaan voi vähän auttaa mutta pääsääntöisesti lasten kouluhommat ovat minulla, Kaisa Hokkanen kertoo.

Tiistaina puhelinhaastattelua tehdessä Aino-Helmi harjoitteli ympäristöopin kokeeseen. Ensimmäinen etäopetuksessa järjestetty koe on vuorossa tänään torstaina.

 

Kaisa on parhaillaan äitiysvapaalla ensihoitajan työstä.

– Pidän tosi onnellisena tilannetta, että olen nyt kotona. Koen olevani itse suojassa ja voin pitää lapset suojassa, Hokkanen miettii.

Ensihoitajat ovat koronataistelussa ihan kärjessä toimimassa, Hokkanen kuvaa.

– Ensihoito on aika kovilla. Tiedän, että vanhempainvapailta on jo hälytetty ihmisiä töihin.

Hokkanen haluaa lähettää tsemppiä kaikille hoitajille työhönsä. Lisäksi hänellä on toiveita tavallisille ihmisille.

– Ihmisten pitäisi nyt noudattaa ohjeita ja pysyä kotona. Ja harkintaa hätänumeroon soittamiseen. Ambulanssilla ei pääse jonon ohi tutkimuksiin. Pidetään ensihoito hätätilanteita varten ja suojataan hoitajatkin.

Koronatilanne vaikutti Hokkasten perheeseen myös niin, että vauvan kastejuhla siirtyy myöhemmin pidettäväksi. Kasteen olisi voinut pitää vain perheen kesken ja pappi olisi poistunut heti kasteen suoritettuaan. Hokkaset päättivät siirtää kastetta.

– On se ehkä hassua kastaa istuvaa tai kävelevää lasta, mutta tilanne on nyt tämä. Asiasta tuli kyllä surullinen olo, kun olin ajatellut, että kohta on juhla, ja sen joutui perumaan, Hokkanen kertoo.

Elina Alanne

Juttua muokattu 27.3. Hokkasen perheen lapset eivät ole kotiopetuksessa vaan etäopetuksessa. 

 

Aino-Helmi piti Ristiinalaisen pyynnöstä päiväkirjaa. Hän meinaa myös jatkaa sen kirjoittamista. Kuvat: Kaisa Hokkanen