Koronatilanne Etelä-Savossa rauhallinen – ihmisiä muistutetaan myös pitkäaikaussairauksien hoidon tärkeydestä


Essoten alueella oli keskiviikkona löytynyt kaikkiaan 26 koronaviruksen johdosta sairastunutta. Kaikkien sairastuneiden tartuntaketjut on selvitetty.

Ristiinan hyvinvointiasema hoitaa nyt vain muita kuin hengitystieinfektiopotilaita.

 

– Tilanne on rauhallinen. Essoten valmistautuminen on pääpiireittäin tehty ja voimme keskittyä myös tavanomaiseen toimintaamme, kertoo terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

 

Essote alkaa nyt käynnistää joitain sellaisia toimintoja, jotka on epidemian takia ajettu alas. Mikäli tilanne muuttuu, niin näitä toimintoja taas vähennetään.

– Ihmisillä on paljon muitakin vakavia sairauksia, joita täytyy hoitaa ja tutkia koko ajan. Kun kutsu tulee, niin sen saajan on syytä noudattaa sitä, ellei hänellä ole flunssaoireita. Kiireettömään hoitoon kannattaa hakeutua puhelimitse ja päivystys palvelee normaalisti, Seppälä tähdentää.

 

Essoten hoitajat ja lääkärit palvelevat myös koronaepidemian aikana myös kiireettömissä asioissa. Puhelimitse hoidetaan sekä uusia että vanhoja oireita.

– Olemme Essoten perusterveydenhuollossa lisänneet lääkäreiden ja hoitajien puhelinvastaanottoja, kertoo perusterveydenhuollon yksikön ylilääkäri Jarmo Lappalainen.

 

Puhelinvastaanotoille ohjataan tarpeen mukaan ajanvarausnumerosta 015 211 411. Lisäksi hyvinvointikeskusten ja -asemien omat kiireettömät puhelinnumerot toimivat myös pandemian aikana. Ristiinan hyvinvointikeskus hoitaa nyt vain muita kuin hengitystieinfektioista kärsiviä. Heidät hoidetaan Mikkelissä tai Mäntyharjussa.

– Puhelinvastaanotolla lääkärin tai hoitajan puhelu tulee sovittuna päivänä tuntemattomasta numerosta. Puhelinvastaanotolta lääkäri tai hoitaja voi sitten tarpeen vaatiessa kutsua käymään hyvinvointikeskusten vastaanotoilla, Lappalainen sanoo.

 

Lappalainen tähdentää, että pitkäaikaissairauksien hyvästä hoitotasapainosta on tärkeä huolehtia myös pandemian aikana.

– Jos pitkäaikaissairauden seurantakäynti lähenee, ole hoitajaan yhteydessä. Hoitaja arvioi voidaanko käyntisi korvata puhelinvastaanotolla tai siirtää, Lappalainen sanoo.

Ajokorttitodistuksia ei pandemian aikana tehdä. Traficom joustaa aikarajoissa ajokorttitodistusten suhteen: lääkärintodistuksen voi toimittaa kortin uusimisen jälkeen.

 

Essoten soitot niille ikäihmiselle, jotka eivät ole Essoten palvelujen piirissä, alkoivat tiistaina. Soittoja tehdään päivisin kello 8–15. Soittoja ei tehdä viikonloppuisin.

– Ensin soitamme yli 80-vuotiaat ja sitten jatkamme 70–79-vuotiaisiin. Soittajina ovat Essoten työntekijät ja vapaaehtoisia, jotka ovat pääosin entisiä sote-alan ammattilaisia, kertoo vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen.

Puhelut tulevat 040 3599 -alkuisista numeroista, joten niihin on turvallista vastata. Puhelut ovat luottamuksellisia.

Puhelujen tarkoituksena on selvittää, että kaikki asiat ovat kunnossa tässä poikkeustilanteessa erityisesti ruoka- ja apteekkiasioiden suhteen ja että kaikki saavat asiointiapua tarvittaessa. Puhelun aikana annetaan tietoa koronaviruksesta, taudin ennaltaehkäisystä ja siihen varautumisesta. Soittojen avulla pyritään lisäämän turvallisuuden tunnetta ja vähentämään yksinäisyyttä.

– Soittojen avulla kannustetaan iäkkäitä ihmisiä myös jumppaamaan ja ulkoilemaan sekä muistutetaan turvaväleistä ulkoilun aikana. Kunnon ylläpitäminen on juuri nyt erityisen tärkeää, Kaukonen muistuttaa.

Koronatilanne on saanut Suomessa liikkeelle myös huijareita. Asiaan liittyviin puheluihin, viesteihin tai kylään pyrkijöihin kannattaa suhtautua varauksella.