Uusi yritys pyörittää Saveniusta – edellinen osakeyhtiö asetettiin konkurssiin


Ravintola Marttaa sekä kotileipomo Saveniusta pyörittävä taustayritys vaihtuu. Etelä-Savon käräjäoikeus asetti verottajan hakemuksesta edellä mainittujen tahojen taustayhtiö Savenius Oy:n konkurssiin maaliskuun lopulla.

Yrittäjä Maria Muinonen ja Henriikka Vahvaselkä pitivät viime viikon perjantaina ”pop-up myymälää” Ravintola Martan pihamaalla.

 

Yrittäjä Maria Muinonen sanoo, että talousongelmien taustalla olivat raskaat vanhat velat. Yritys oli kolme vuotta sitten velkasaneerauksessa, jonka jäljiltä kannettavaksi jääneet velat vaikeuttivat oleellisesti taloustilannetta, vaikka saneerattu liiketoiminta olikin terveellä pohjalla.

– Nyt tietysti jälkikäteen voi ajatella, että olisiko pitänyt jo silloin tehdä velkasaneerauksen sijaan tämänkaltainen liike. Saneerauksen jäljiltä ”uusi” toiminta on terveellä ja kannattavalla pohjalla, mutta rasitteena ovat olleet suuret vanhat velat, ja näitä maksuja ei ole saatu maksettua toivotussa aikataulussa, Muinonen sanoo.

 

Konkurssi tehtiin hallitusti siten, että toimintaa pystyttiin jatkamaan. Esimerkiksi lounasruokien kotiinkuljetuspalvelut, leipomon toiminta sekä yrityksen vastuulla olevan Pelloksen tehtaiden työpaikkaravintolan toiminnat ovat pyörineet keskeytyksettä.

– Koronarajoitusten myötä Martan toiminta katsottiin viisaammaksi keskeyttää tässä tilanteessa kokonaan. Kevään aikana selkiytyvät nämäkin toiminnot, Muinonen tuumii puolestaan Ravintola Martan tilanteesta.

Koronaviruksen myötä myös leipomotuotteiden jälleenmyyntiin on keksitty uusia tapoja. Esimerkiksi viime perjantaina Ravintola Martan pihamaalle nousi myyntiteltta, josta sai Saveniuksen leipomon tuoreita herkkuja.

– Olisi tietysti saanut olla tasaisesti hyvä keli, mutta on tässä asiakkaita käynyt, vaikka välillä on lunta vihmonutkin. Esimerkiksi ruisleivät menivät kaikki saman tien kun tähän tulivat! mainitsivat perjantaina myyntipistettä pyörittäneet Muinonen ja Henriikka Vahvaselkä.

Niko Takala