Anne Kolari ehkäisi Roomassa ihmissalakuljetusta – koko perhe vietti syksyn Italiassa


Operaatio Sophiassa riitti tehtävää myös sotilaslakimiehelle.

Sotilaslakimiehenä työskentelevä varatuomari Anne Kolari on aiemmin työskennellyt ulkomailla Iso-Britanniassa ja Kosovossa. Hän palasi Roomasta helmikuun alussa. Haastattelu ja kuvaus tehtiin maaliskuun alussa.

 

Tavallisena maaliskuisena iltana, kun Haaran torpan marjapensaat ja majoitustilat ovat talviunilla, tilan emäntä Anne Kolari puuhastelee miehensä kanssa keittiössä lasten katsellessa telkkaria olohuoneessa. 

Arki on asettunut vanhoihin uomiinsa, kun Kolari on palannut lähes seitsemän kuukauden mittaiselta työkomennukselta Italiasta.

 

Puolustusvoimissa sotilaslakimiehenä toimivan Kolarin työpiste siirtyi Karkialammelta Roomaan viime heinäkuussa, kun hänelle tarjoutui tehtävä Euroopan Unionin EUNAVFOR MED Operaatio Sophiassa.

Kyseessä oli merivoimien operaatio, joka sai alkunsa vuoden 2015 pakolaiskriisin aikoihin ja päättyi maaliskuun 31. päivänä. 

Operaation päätavoitteena oli ihmissalakuljettajien ja ihmiskauppiaiden toimintaedellytysten estäminen Välimerellä, mihin pyrittiin muun muassa kouluttamalla Libyan rannikkovartiostoa ja merivoimia sekä perustamalla koulutuksen seurantajärjestelmä yhteistyössä Libyan kanssa. 

Operaatio osallistui myös YK:n aseidenvientikiellon täytäntöönpanoon kansainvälisillä vesillä ja keräsi tietoja Libyasta tapahtuvan öljyn laittomasta viennistä.

Operaation toteutustavat muotoutuivat hieman joka kerta, kun EU jatkoi operaation mandaattia. Viimeisen vuoden aikana operaatiossa ei enää ollut mukana laivoja.

Koulutusta siellä on tapahtunut koko ajan. Muut toimet ovat olleet vähän heikommalla, Kolari kertoo.

 

Sotilaslakimiehenä Kolarin tehtäviin kuului operaation ja muiden organisaatioiden välisten sopimusten valmistelu ja operaation perustamisasiakirjojen tulkitseminen. Kymmenen vuotta sitten hän työskenteli merivoimien operaatiossa Lontoossa, joten aivan uuden paikan eteen hän ei Italiassa joutunut.

Osa oli tuttua, mutta toisaalta sen operaation tehtävä ja mandaatti olivat niin erilaisia, että olihan siinä opettelua.

Ainakin englannin kieli parantui, koska se on tietysti se päivittäinen kieli, ja opin taas toimimaan tuollaisessa monikansallisessa ympäristössä. Ja kun kyseessä oli merivoimien operaatio, niin täytyi taas syventyä kansainvälisiin sopimuksiin, joita merivoimien puolella on käytössä paljon enemmän kuin normaaliin työhöni liittyen Suomessa, Kolari kertoo.

 

Yleensä vastaaviin operaatioihin voi päästä mukaan hakemusmenettelyn kautta, mutta Kolarille tehtävää tarjottiin melko yllättäen. Kolari oli valmis matkaan ilman sen pidempiä harkinta-aikoja, sillä koko perheen oli mahdollista tulla mukaan.

Muuten ei olisi pystynyt lähtemään.

Niinpä aviomies ja pariskunnan alle kouluikäiset lapset lensivät Italiaan syyskuussa, kun Haaran torppa oli laitettu talviteloille, ja palasivat Suomeen vähän ennen joulua Kolarin viipyessä helmikuun alkuun saakka. Aika näyttää, odottaako perhettä vielä uudet seikkailut ulkomailla.

Ei ikinä voi sanoa, että ei koskaan. Nämä ovat olleet mukavia kokemuksia, Kolari sanoo.

Lotta Tuominen