Kodeista tuli koloja – partioviikkoakin vietetään nyt etänä


Toimintaa matalalla kynnyksellä. Sellaista on harrastaminen partiolippukunta Yöveden Waeltajissa. Ja se taas on lippukunnanjohtaja Jenni Kolmisopin mielestä ristiinalaisessa partiotoiminnassa parasta.

– Meillä on toiminnassa paljon sudenpentuja, mikä tuo elinvoimaa, Kolmisoppi kertoo.

Tälle kesälle suunniteltu Yöveden Waeltajien partioleiri jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi. Kesällä 2017 leireilivät muun muassa Niilo Savander, Aleksi Dufva ja Henna Tirkkonen. Kuva: Lotta Tuominen.

 

Sudenpennuiksi partiossa kutsutaan 7–9-vuotiaita harrastajia. Heidän lisäkseen YöWassa kokoontuu 10–12-vuotiaiden seikkailijoiden joukkue ja 12–15-vuotiaiden tarpojien vartio.

Toki parhaillaan ryhmät eivät kokoonnu koronatilanteen takia fyysisesti vaan partiotakin käydään etänä. Kolmisoppi kertoo, että etäpartiota on perheissä tehty vaihtelevasti.

– Alussa kaikki olivat varmasti shokissa koko tilanteesta ja koulun etäopetuksesta. Silloin meillä oli kolme viikkoa auki pelillinen rastirata kylällä.

Tämän jälkeen kodeissa on kannustettu tekemään sovellettuna asioita, joita oli suunniteltu partion kokoontumisissa eli koloilloissakin tehtävän. Sudenpennut ovat jatkaneet taiteilija-kokonaisuuttaan, eli jälkeä niin kuin partiossa kutsutaan.

– Sudenpennuilla oli myös maailma-jälkeen liittyen kestävän kehityksen asioita etäpartiossa, Kolmisoppi kertoo.

Seikkailijat puolestaan ovat yhdessä arvuutelleet ääniä ja viritelleet salainen ystävä -toimintaa. Kaikki halukkaat voivat suorittaa partiossa tähän kevääseen pikavauhdilla luotua kotikolona-kokonaisuutta.

 

Kaikkiaan YöWassa on yli 70 jäsentä. Mikkeliläisistä lippukunnista se on toiseksi tai kolmanneksi suurin.

– Me olemme alueellisesti ajatellen yllättävänkin iso toimija. Meillä on nyt paljon noin 20-vuotiaita. Haaste Ristiinan tapaisilla paikkakunnilla on aina se, että nuoret lähtevät opiskelemaan, Kolmisoppi kertoo.

Kolmisopin oma partiotarina on melko perinteinen. Hän oli lapsena Imatralla partiossa ekaluokkalaisesta lukioon. Sen jälkeen toiminnassa on ollut taukoja ja aktiivisempia aikoja. Ristiinassa hän lähti mukaan, kun omat lapset aloittivat harrastamisen.

Parhaillaan vietetään partioviikkoa. Yksi teemoista tänä vuonna on, että partion voi hyvin aloittaa myös aikuisena.

– Aikuisia toivoisin meillekin enemmän mukaan, Kolmisoppi vinkkaa.

 

Koronatilanteen vuoksi Suomen Partiolaiset on linjannut, että lähitoimintaa, eli viikoittaisia koloiltoja tai retkiä ei enää keväällä järjestetä. Yöveden Waeltajat päätti myös jo perua kesäkuulle suunnitellun kesäleirin

– Ensimmäisenä peruuntui Mikkelin Seudun Partiolaisten talvileiri, joka on kolmen YöWalaisen partiojohtajakurssin johtamistyö. Odotellaan, saisiko leirille uuden ajankohdan vielä tälle vuodelle, Kolmisoppi miettii.

Elina Alanne