Epätietoinen kevät kääntyy kiivaaseen kesään – Kallioniemessä on tuunattu vanhaa ja suunniteltu uutta


Ravintolat voivat rajoitusten puitteissa käynnistää laajemmin toimintaansa maanantaista alkaen.

Kallioniemestä pääsee touko- ja kesäkuun ajan omatoimiselle veneretkelle ilmaiseksi. Otto Ravantti neuvoi lauantaina asiakkaille turvallisen reitin kohti Astuvansalmen kalliomaalauksia.

 

Ristiinan seudun kesäravintoloiden lisäksi myös koronatilanteen vuoksi suljettuina olleet kylän ravintolat avaavat ovensa.

– Sesonkitouhu on muutenkin epävarmaa, mutta nyt se on sitä erityisesti. On ollut hankala ja epätietoinen kevät mutta nyt on hyvä fiilis ja hyvät näkymät, Kallioniemen yrittäjä Otto Ravantti toteaa lauantaina 23. toukokuuta, kun aurinko paistaa Saimaalla.

Edellisenä päivänä Kallioniemen keittiö päätettiin avata noutoruokaa varten pika-aikataululla. Päätös selkeästi kannatti, koska haastattelu keskeytyy moneen kertaan siihen, että paikalle veneillä ja autoilla saapuneet matkaajat tulevat kuikuilemaan, joko ruokaa saisi.

Aamupäivällä kokki ei kuitenkaan ole vielä töissä ja jokainen asiakas, jolle Ravantti joutuu myymään ei-oota saa yrittäjän hieman harmistuneeksi.

– Tänään tulee varmaan kiire päivä, yrittäjä toteaa ja osuu oikeaan.

Kesällä Kallioniemi tarjoilee pitsaa ja ruoka-annoksia.

 

Kiirettä yrittäjillä on pitänyt muutenkin. Ravantti toteaa heidän olevan pitkään jatkuneen epätietoisen tilanteen takia aavistuksen myöhässä kevättöiden kanssa.

– Joka kesä olen jo ihan loppu ennen kauden alkua, Ravantti naureskelee ja kertoo yöunien jääneen lyhyiksi.

Menneenä lauantaina Kallioniemessä oli vielä siivottavaa ja laitettavaa. Normaalista poikkeavaa järjesteltävää aiheuttaa turvavälien ja asiakaspaikkojen miettiminen.

– Meillä on talossa alhaalla 60 ja ylhäällä 30 asiakaspaikkaa, eli näistä puolet saa olla käytössä. Pihalla on kyllä tilaa mutta anniskelualue rajaa sitä osaltaan, Ravantti kertoo mietittävistä seikoista.

Tavallisten kevätpuuhien lisäksi Ravantilla on työn alla oman veneen muutostyöt, jotta Astuvansalmen risteilyjä voitaisiin toteuttaa kahdella eri aluksella.

– Meidän veneestämme saa helpommin muun muassa esteettömän.

 

Kallioniemen rannassa puretaan myös lotjaa, joka saapui Ristiinaan Puumalasta.

– Hain sen vähän sillä periaatteella, että ”mitä maksat mulle, että pääset eroon”. Mutta oikeastihan siitä hakemisesta ja kaikesta kuluja tuli, Ravantti kertoo.

Puurunko on kuitenkin hyvä ja lotjassa on mahdollisuuksia vaikka ravintolalaivaksi.

Kesäkuussa Kallioniemestä voi ilmaiseksi vuokrata perämoottorillisen soutuveneen tykötarpeineen retkikäyttöön. Palvelu on osa Porukalla-hanketta.

– Se on kyllä yksi parhaita ideoita, mitä minulla on ollut aikoihin. Nyt vesille pääsee nekin perheet, joilla ei normaalisti ole sinne pääsyä, Ravantti iloitsee.

Kesän menekki on kaikille ravintoloitsijoille vielä arvoitus. Lisää Ristiinan kesäravintoloiden mietteitä löytyy Ristiinalaisen kesälehdestä, joka on näköislehtenä vapaasti luettavissa.

 

Uutta Irina ja Otto Ravantti kehittävät myös Business Finlandin 100 000 euron kehittämistuen turvin.

– Kehitämme pienille ryhmille räätälöityä luontoruokailua sekä omia tuotteita. Tämä on ollut jo pitkään suunnitteilla, mutta toteutukseen ei ole ollut aiemmin mahdollisuuksia.

Ravantit haluavat alueeseen sopivaa, laadukasta matkailupalvelua, joka ei rasita luontoa. Tuotteissa voidaan myös hyödyntää Irinan 30 vuoden kokemusta luontaistuotteista.

Elina Alanne