Ruokajako jatkuu Ristiinassa – avustuskassi pitää tilata ennakkoon soittamalla


Ruokajako alkaa Ristiinassa tiistaina 2. kesäkuuta. Jatkossa ruokakasseja jaetaan aina tiistaisin seurakuntakeskuksella. Tarvittaessa ruokakasseja myös kuljetetaan Pellosniemelle.

Viadian Sami Järvinen ja diakoni Taru Rantalainen iloitsevat, että ruoka-apua saadaan taas jaettua säännöllisesti Ristiinassa. Jako on seurakuntakeskuksen pihalla, pääoven edessä.

 

Kyseessä on Porukalla-hankkeen alainen toiminta. Ruokakassijaosta vastaa käytännössä ViaDia ja Ristiinassa mukana on vahvasti myös seurakunta. Porukalla-hanke syntyi auttamaan ja tukemaan kuuden eteläsavolaisen kunnan asukkaita koronaepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Ruoka-apua tarvitsevan pitää tilata kassi etukäteen diakoni Taru Rantalaiselta viimeistään tiistaisin kello 11. Kassien jako alkaa aina kello 12.

Jaettava ruoka on pääsääntöisesti Ristiinan K-marketin ja S-marketin ylijäämäruokaa.

– Iso kiitos heille lahjoituksesta ja yhteistyöstä. Kassien sisältö on siis aina erilainen ja yllätys, Rantalainen sanoo.

Kasseja täydennetään myös Mikkelin muiden kauppojen tuotteilla.

 

ViaDian Sami Järvinen kertoo, että osa tuotteista pakastetaan kaupassa, josta ne siirretään odottamaan jakopäivää seurakuntakeskukselle hankittuihin pakastimiin.

– Tässä uudessa tilanteessa ruokajakojen tyylejä on pitänyt keksiä uusiksi, mutta asiat ovat toimineet hienosti, Järvinen sanoo.

Ristiinassa ruoka-apua on keväällä jaettu Telluksen kautta, kun välittämisenpaikan muu toiminta oli tauolla. Tarvitsevia on ollut viikoittain 50–60 taloutta. Viadia jakoi ruokaa aiemmin Pellosniemellä.

– Siellä oli usein 80–90 ihmistä kerralla. Tarve avulle oli yllättävänkin iso, Järvinen toteaa.

Koronakevät toi avun tarvitsijoiksi paljon uusia ihmisiä ja perheitä.

– Monet aiemmin keskituloiset ovat tarvinneet apua, kun perheestä toinen vanhempi on joutunut työttömäksi ja toinen on lomautettu. Hyvä, että ihmisiä voidaan auttaa pääsemään kuopan yli kuivin jaloin, ViaDian aikoinaan Mikkeliin perustanut Järvinen kertoo.

 

Porukalla-hankkeessa lapsiperheiden tukea antaa Hope-yhdistys, joka pystyy täydentämään perheiden ruokakassiapua ostettavilla täsmätuotteilla. Rantalainen ja Ristiinassa nykyisin asuva Järvinen kiittelevät hanketta siitä, että se on jo nyt osoittanut, että yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan.

– Ja kun verkosto on nyt olemassa, niin tulevissakin kriiseissä toiminta saadaan nopeasti käyntiin. Nyt kaikki puhaltavat yhteen hiileen, Järvinen sanoo.

Porukalla-hanke jatkuu lokakuun loppuun saakka. Se on EU:n sosiaalirahaston tuella toteutettu ja Mikkelin kaupungin hallinnoima.

Elina Alanne

 

Ruoka-avun tilaus soittamalla Taru Rantalaiselle, puh. 0400 143 251.

Jako tiistaisin kello 12 alkaen Ristiinan seurakuntakeskuksella, Kissalammentie 3, pääovien edessä ulkona.

Porukalla-hankkeesta lisää sivulla: https://www.meijanmikkeli.fi/porukalla. Siellä voi myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi auttajaksi.