N – Y – T – NYT! Paras aika pestä mattoja on alkukesästä


Tämä on vuoden kohokohta, riemuitsivat matonpesijät Ristiinan Uikkalan matonpesupaikalla alkuviikosta.

Tuija Pekkanen ja Maija Harmonen jakavat pesu-urakkaa useammalle päivälle. Moni kävi pesemässä mattojaan heti kun matonpesupaikka alkuviikosta avautui.

 

Kaupungin linjauksen mukaisesti kaikki pesupaikat avattiin 1. kesäkuuta. Ristiinassa hanat olivat kuitenkin auki jo sunnuntaina, ja paikalla näkyikin jo silloin pesijöitä.

– Minä kävin jo perjantaina aamupäivästä katsomassa, että joko pääsisi mutta vielä oli hanat kiinni, naureskeli tiistaiaamuna mattoja pessyt Maija Harmonen.

Harmonen toteaa, että pesupaikka saisi aueta keväisin jo hieman aiemmin.

– Kevättuuli kuivattaa matot parhaiten. Sen voisi vinkkinä sanoa, että jos pesun jättää heinäkuulle, niin on liian kosteaa.

Harmonen ja Tuija Pekkanen kertovat, että Ristiinan pesupaikka on kesäkuussa usein todella ruuhkainen.

– Ensimmäiset aloittavat joskus aamuvarhaisella ja iltamyöhällä täällä vielä pestään. Välillä melkein tapellaan pesupaikoista, naiset kuvaavat.

­– Kyllä tämä mahdottoman hyvä paikka on, Harmonen sanoo ja kiittelee erityisesti mattomankelia, jolla matosta saa liiat vedet pois.

Pekkanen toteaa, että mattojen pesu on hänelle terapiaa.

– Tämä on niin ihanaa! Saa luonnon helmassa kuunnella lintujen laulua ja pestä mattoja.

Toki pesupaikalla myös rupatellaan muiden pesijöiden kanssa. Tänä kesänä kaupunki ohjeistaa pesijöitäkin pitämään koronaturvaväliä.

Harmonen ja Pekkanen toteavat, että mäntysuovan tuoksu kuuluu kesään.

– Ja jouluksi kun vaihtaa puhtaat matot lattialle, niin siitä saa taas nauttia, Harmonen sanoo.

Tänä kesänä matonpesupaikkakin on saanut koronaohjeistuksen.

 

Mitä vinkkejä pesukonkareilla on vasta-alkajille?

– Ei sitä tarvitse kuin juuriharjan ja mäntysuopaa. Siinä pala on parasta, Pekkanen vinkkaa.

Jalkaan kannattaa laittaa tukevat kengät tai kumisaappaat. Pesupaikan betonilattia on usein liukas, kun siihen valuu vettä ja mäntysuopaa.

– Jotkut ovat tässä kaatuneet pahasti, eli varovainen pitää olla, Harmonen toteaa.

Aluejohtokunta on toivonut kaupungilta, että pesupaikan alustaa korjattaisiin, koska vesi jää siihen paikoitellen seisomaan. Kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen totesi Ristiinalaiselle alkuvuodesta, että tilannetta katsotaan kesällä.

– Sinänsä Ristiinan matonpesupaikka ei suuremmin eroa muista vastaavista ainakaan huonompaan suuntaan, Vuorinen kommentoi helmikuussa.

Elina Alanne