Ristiinan kukkakauppa sai uuden yrittäjän – Manu Pasanen jatkaa Hautaustoimisto Mielosta


Yritys oli myynnissä ja minä ostin sen. Ei sen kummempaa, toteaa Ristiinan kukka- ja hautauspalvelun ja tätä kautta koko Hautaustoimisto Mielosen uusi yrittäjä Manu Pasanen.

Manu Pasaselle kukkakaupan omistajuus on täysin uutta. Hän ryhtyi hautauspalveluyrittäjäksi Joutsassa kolmisen vuotta sitten. Nyt oli hyvä aika laajentaa yritystä.

 

Ennen tätä yrityskauppaa 28-vuotiaalla Pasasella oli hautauspalveluyritys Joutsassa. Sitä hän on pyörittänyt pian kolme vuotta.

– Halusin yrittäjäksi ja Joutsassa oli hyvä yritys myynnissä. Kysyin vaimolta, että sopisiko tämmöinen, ja ryhdyin alalle, Jyväskylässä asuva yrittäjä kertoo.

Pasanen on viihtynyt yrittäjänä.

– Nyt teen jotain, jolla on tarkoitus. Aiemmin sitä oli vain yksi palikka isossa organisaatiossa. Olin varastolla töissä ja jos jätin jotain tekemättä, niin se ei näkynyt ollenkaan. Nyt jos jotain jättää tekemättä, niin se näkyy heti.

Joutsa ei ollut Pasaselle aiemmin tuttu. Hän kuvaa, että kävi paikkakunnalla ensimmäistä kertaa, kun kävi katsomassa yritystä ja toisen kerran yrittäjänä.

Myöskään Mikkeli tai Ristiina eivät ole hänelle tuttuja.

– Mikkelistä tiedän maavoimien esikunnan. Ihmisistä en tunne kuin Martikaiset.

 

Kirsi Martikainen kuvaa, että yrityskauppa eteni keväällä vauhdilla. Kolme vuotta sitten he olivat Pasasen kanssa jo vitsailleet, että hän voisi olla yrityksen jatkaja.

– Nyt oli meidän tartuttava hetkeen. Asioita tulee monesti nopeasti eteen ja niihin on silloin tartuttava tai unohdettava, Mielosen myynyt Martikainen toteaa.

Martikaisen tunnelmat ovat haikeat mutta huojentuneet. Hän teki töitä kukkakaupassa 25 vuotta, joista 16 vuotta yrittäjänä.

– Tein 16 vuotta kuusi päivää viikossa töitä, niin onhan tämä melkoinen äkkipysäys. Nyt pidän pitämättömät lomat ja pekkaset, ja vedän henkeä.

Siitä Martikaiset ovat kiitollisia, että luopumista ei pitänyt tehdä pakkotilanteessa. Heidän elämänsä meni yrityskaupan lisäksi uusiksi muutenkin samalla kertaa, kun myös muutto ajoittui samaan aikaan.

– Elämä meni ihan uusiksi, mutta positiivisella tavalla. Tämä on haikeaa näinkin, niin miltä se olisi tuntunut, jos olisi ollut pakkorako. Nyt meillä on hyvä tilanne, että olemme Jarmon kanssa terveitä ja voimme nauttia elämästä. Lapsenlapsikin tuo puuhaa. Tunnen kiitollisuutta, että kaikki on hyvin.

Martikainen haluaa myös kiittää vuosien varrelta yhteistyökumppaneitaan, henkilökuntaansa ja asiakkaitaan.

– Sain vuosien aikana olla mukana monen perheen ilossa ja surussa. Kukkakauppa oli minulle oikeastaan neljäs lapsi. Toivottavasti kyläläiset käyttävät palveluita jatkossakin.

 

Ristiinan liikkeen myötä Pasanen pääsee tutustumaan myös kukkakauppa-alaan. Hän toteaa, että on nyt kukkakauppayrittäjä mutta ei suinkaan kukkakauppias. Tuttuun tapaan Anu Parkkinen hoitaa ammattitaidollaan asioita Ristiinassa.

Pasasella on nyt neljä työntekijää. Juho ja Juuso Martikainen jatkavat yrityksessä työntekijöinä. Mikkelin ja Ristiinan lisäksi Mielonen toimii Mäntyharjussa ja Puumalassa.

Perinteiseen, jopa legendaariseen yrityksen nimeen ei Pasanenkaan ole puuttumassa.

– Niihin ei kannata koskea. Kaikki tuntevat Mikkelissä Mielosena, niin miksi muuttaa.

Laajentumishaluja yrittäjällä on edelleen.

– On minulla aikeita laajentaa. Se riippuu siitä, mitä tulee vastaan. Maantieteellisesti pitää säilyttää sopiva etäisyys Jyväskylästä ja pysyä suurin piirtein samalla alueella, jotta toiminta on järkevää, Pasanen sanoo.

Elina Alanne