Markkinat pidetään sittenkin! Kauppiaat houkuttelivat Eräkokin järjestämään tapahtuman Ristiinassa


Vettä satoi tiistaina koko ajan enemmän ja enemmän, kun Paavo ja Joona Sutinen mittailivat Ristiinan Rantapuistoa, eli tuttavallisemmin Uikkalaa.

 

Joona ja Paavo Sutinen kiertävät Eräkokin ruokateltan kanssa markkinoilla ja järjestävät tapahtumia myös itse. Korona perui monet tapahtumat mutta loppukesästä niitä on taas tulossa enemmän, kun rajoituksia on purettu.

 

Sutiset vastaavat tänä vuonna markkinajärjestelyistä. Markkinat järjestetään Rantapuistossa samana päivänä 17. heinäkuuta kuin LC Ristiinan markkinoidenkin piti olla.

– Todella paljon markkinatapahtumia on peruttu, ja niitä peruutuksia eivät järjestäjät enää peruuta, Sutinen kuvaa tilannetta, jonka korona, kokoontumisrajoitukset ja niiden muutokset ovat saaneet Suomessa aikaan.

Sutinen on järjestänyt markkinoita pääasiassa Kymenlaakson alueella. Eräkokki-yrityksensä puitteissa hän on ollut Ristiinan markkinoilla myymässä monena vuonna.

– Muut kauppiaat alkoivat minulle soitella, että järjestä sinä Paavo tapahtumia. Soitin Ristiinaan Auvolle ja hän oli, että ilman muuta heille käy.

Tämän jälkeen lupa-asiat selviteltiin vielä kaupungin kanssa ja nyt Sutinen on valmis ottamaan myyjiltä paikkavarauksia.

– Yhtään virallista varausta en ole vielä ottanut, kun lupa-asiat vasta ratkesivat. Pienemmillä paikkakunnilla meillä on ollut mukana 30–40 myyjää, joten uskon, että Ristiinaan voi tulla hyvin nytkin se 70–100, mitä on ollut, Sutinen miettii.

 

Lions Club Ristiinan markkinavouti Auvo Urpilainen kertoo, että toukokuinen päätös perua perinteiset Ristiinan markkinat oli järjestölle vaikea.

– Markkinoiden historiassa tämä on ensimmäinen kerta, kun me jätämme ne järjestämättä. Olemme iloisia, että Paavo haluaa ne järjestää, koska markkinakauppiaille tässä on kuitenkin kyse elannosta.

Myös LC Ristiinalle markkinat ovat vuosittain merkittävä varainhankinnan kohde.

– Toivon, että saamme jatkossa paikattua varainhankintaa ja pystymme olemaan mukana avustamassa ristiinalaisia yhtä merkittävästi kuin tähänkin asti.

Yksi LC Ristiinan päätökseen vaikuttavista asioista oli, että monet klubin aktiiveista kuuluvat itsekin ikänsä puolesta riskiryhmään. Sutinen kertoo, että koronakevät karsii varmasti myös markkinakauppiaita.

– Varmasti tämä karsii rankalla kädellä kauppiaita pois. Taukoa on ollut muutama kuukausi ja sinä aikana yli 70-vuotiaat kauppiaat ovat ehtineet miettiä, että kannattaako enää jatkaa. Moni sellainen, joilla toiminta on ollut hädin tuskin kannattavaa, lopettaa nyt varmasti, Sutinen pohtii.

Hän kertoo, että markkinakauppiaissa on paljon yli 70-vuotiaita ja joitakin lähes 90-vuotiaitakin.

Murroksista huolimatta Ristiinassa vietetään hyvät markkinat tänä ja tulevinakin vuosina.

– Ja me olemme nyt asiakkaina! Uudessa iskussa sitten vuonna 2021, Urpilainen sanoo.

Elina Alanne