Koronatestejä tehdään taas enemmän – Mikkelin seudulla on nyt liikkeellä paljon perusflunssaa


Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut Essote tekee tällä hetkellä noin 50 koronatestiä päivässä.

 

Mikkelin keskussairaalaan kuljettiin keväällä teltan kautta. Nyt poikkeusajan järjestelyjä on purettu. Koronatestejä tehdään joko ulkona tai sisällä, jos ihmisen vointia täytyy vielä myös arvioida. Aina ennen päivystykseen hakeutumista pitää soittaa numeroon 116 117.

 

Ylilääkäri, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo, että koronatestimäärät ovat taas nousseet viimeisen kahden viikon aikana.

– Nyt on liikkeellä perusflunssaa, eli eri viruksia, kuten rinovirusta. Ilmat kylmenivät ja ihmiset liikkuvat enemmän, niin myös viruksia on enemmän.

Gärdström kertoo, että alimmillaan testejä on tehty noin 20 päivässä joinain viikonloppuina. Maanantaisin testimäärä menee lähelle 60 testattavaa.

– Testejä pystymme ottamaan päivässä enemmänkin, mutta oma laboratorio Mikkelissä ei ehdi analysoimaan niitä paljoakaan enempää saman päivän aikana. Kiireellisyysluokittelun mukaan osa tuloksista saattaa välillä jäädä seuraavalle päivälle.

Syksyllä kaikenlaisia viruksia liikkuu todennäköisesti vielä enemmän ja testejäkin tehdään enemmän. Silloin näytteitä lähetetään myös Kuopioon, ja jos määrä edelleen nousee THL:n laboratorioon.

– Mikkelin lisäksi myös Pieksämäellä otetaan jo nyt näytteitä. Jos tilanne syksyllä vaatii, niin myös Kangasniemellä, Juvalla ja Mäntyharjussa alkaa näytteenotto. Ihmisten ei tarvitsisi matkustaa niin pitkää matkaa, eikä Mikkelin testipaikka tukkeudu, Gärdström kertoo suunnitelmasta.

 

Gärdström kannustaa ihmisiä edelleen pitämään turvavälejä, pesemään käsiään, käyttämään käsidesiä ja muistamaan oikeat yskimis- ja aivastamistavat. Flunssaisena ei myöskään pidä lähteä julkisille paikoille.

Koulujen alkuun on enää pari viikkoa. Pandemiapäällikkö toteaa, että perheiden ei tarvitse nyt alkaa olemaan vain kotosalla mutta kontaktien määrää voisi taas vähän miettiä.

– Edelleen on hyvä miettiä, että lähdetäänkö massatapahtumiin. Hieman katsoa sitä, että ei koko ajan nähdä uusia ihmisiä. Ymmärrän hyvin, että ihmisillä on ollut kesällä tarve ja halu mennä ja tehdä, kun kevät oli niin tiukka. Mutta jo ihan ne perusasiat, eli etäisyydet ja käsienpesu auttaisi paljon. ¨

 

Päiväkotien flunssaohjeistus on tällä hetkellä hyvin tiukka. Lapsi ei voi olla päiväkodissa, jos nenä vuotaa vähääkään. Essote seuraa ohjeistuksessa THL:n ja opetushallituksen ohjeita.

– Juuri tänään oli tilaisuus, jossa kerrottiin, että uudet ohjeet ovat teon alla. Alkutunnelma on, että tiukka linja jatkuu mutta ensi viikolla tulee tämä jatko-ohjeistus, Gärdström kertoo tiistaina.

Ohjeistusta tarkastellaan syksyn mittaan suhteessa koronatilanteeseen koko ajan.

– Se elää varmasti molempiin suuntiin tautitilanteen mukaan, ylilääkäri toteaa.

Sekä päiväkodeissa että päiväkoti-ikäisten lasten perheissä on pohdittu syksyn työasioita, jos linjaus jatkuu yhtä tiukkana. Lapsien nenät kun herkästi vuotavat pitkään perusflunssassa. Gärdström toteaa, että tätä samaa pohdintaa käydään myös linjausta pohtivassa ryhmässä.

– Katsotaan, mitä THL ja valtiovalta ensi viikolla ohjeistavat.

Lapsia otetaan koronatestiin samalla kriteerillä kuin aikuisiakin. Olennaista on siis oirekuva, ketä oireinen on tavannut ja missä liikkunut. Essoten alueella viimeisin koronatartunta on löydetty toukokuun lopussa. Tuon jälkeen koronaa on löytynyt muutamalta täällä testatulta ulkopaikkakuntalaiselta, Gärdström kertoo. Tartuntatilastoihin tapaukset kirjataan aina sairastuneen kotipaikkakunnan mukaan.

Elina Alanne