Dyecrestin videolla Ristiinan maisemia esillä


Winterblood on kunnianosoitus Helena Wariksen Pohjankontu-kirjoille

 

Dyecrest julkaisi viime perjantaina uuden musiikkivideon Winterblood-kappaleen akustisesta versiosta. Bändi julkaisee kokonaan uutta musiikkia ensi vuoden puolella. Kuva: Sami Romppainen

 

Pari vuotta vahvaa paluuta metallimusiikin maailmaan tehnyt ristiinalainen Dyecrest julkaisi viime viikon perjantaina uuden musiikkivideon, joka löytyy nyt YouTube-videopalvelusta. Osin joukkorahoituksella toteutettu video julkaistaan biisin Winterblood akustisesta versiosta. Videon on toteuttanut tuotantoyhtiö Gallacas Films, ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Saara Leutola.

Videolla ja kappaleella on bändin kotipaikan lisäksi myös muuta Ristiina-kytköstä, sillä biisi perustuu sanoituksensa osalta ristiinalaisen fantasiakirjailija Helena Wariksen Pohjankontu-trilogiaan, erityisesti sen päätösosaan Talviverinen. Videon ohjaaja Leutola on tehnyt Wariksen kanssa yhteistyötä jo aiemmin, kun hän on ohjannut kirjailijan teoksiin pohjautuvan lyhytelokuvan Noidantuli.

Dyecrestin osalta yhteistyö Leutolan kanssa alkoi keväällä 2018, kun hän ohjasi bändille videon biisiin Fading/Reaching. Nyt Winterbloodin videossa yhdistyy kolmen tahon taiteelliset näkemykset yhteistyönä!

Winterbloodin akustinen versio löytyy helmikuussa 2019 julkaistulta digitaaliselta The Stage Is Set -EP:ltä. Alkuperäinen versio biisistä julkaistiin Are You Not Entertained? (Inverse Records 2018) -levyllä.

Bändin rumpali Niko Takala kertoo, että akustinen versio biisistä syntyi kahdesta pyynnöstä. Ensinnäkin Leutola ja Waris ehdottivat Winterbloodista ”jotain mitä voisi käyttää joskus vaikka leffan soundtrackilla”. Toisekseen, EP:n julkaissut Inverse Records kehotti lisäämään sille muutakin materiaalia alkuperäisen kahden biisin suunnitelman sijaan.

– Ja onneksi lähdettiin tekemään. Winterbloodin alkuperäinen versiokin on kova, mutta jotenkin tähän akustiseen versioon saatiin vangittua se talviverisyyden tunne vielä vahvemmin. Ja videobiisiksihän se sopi kuin nenä päähän!

 

Astuvansalmi ja Pien-Toijola näkyvät

 

Winterblood-video on kokonaan luonnonlokaatioissa kuvattu. Tuttuja maisemia ristiinalaisille ovat ainakin Astuvansalmen kalliomaalauksilla ja Pien-Toijolan talonpoikaismuseolla kuvatut pätkät, sekä moni tunnistanee myös Puumalan Pistohiekan.

 

Kuvauksia tehtiin muun muassa Pien-Toijolan talonpoikaismuseolla. Filmiryhmä helmikuun raskaan kuvausviikonlopun viimeisten otosten jälkeen. Kuva: Venla Reponen

 

Näyttelijöinä videolla nähdään Peik Carpelan, Pilvi Mäkeläinen ja Minni Lilja. Videon toteuttamiseksi järjestettiin joukkorahoituskampanja, johon osallistui noin 30 tukijaa.

– Kertakaikkisen hienoa, että näin suuri joukko ihmisiä lähti tukemaan tätä projektia, joka olisi kyllä muuten jäänyt tässä laajuudessa tekemättä! Takala kiittelee.

– Näin päästiin toteuttamaan video, joka on sekä meiltä bändinä että ohjaaja Saaralta ennen kaikkea kunnianosoitus Helenan upealle kirjatrilogialle.

Kirjailija Helena Waris itse oli mukana videon suunnittelutyössä alusta saakka.

– Oli mielenkiintoista nähdä romaaninsa henkilöiden heräävän eloon. Varsinkin kun miesosan esittäjäksi valikoitui kirjoitusprosessin aikana muusana toiminut Peik Carpelan. Myös videon maisemat ovat pitkälti samoja, joita olen mielessäni käyttänyt Talviveristä kirjoittaessani! Waris kertoo.

– Oli mahtava kunnia saada näin hieno nimikkobiisi ja -video trilogialle, hän hehkuttaa.

 

Videon pääosan näyttelee Peik Carpelan. Kuva: Venla Reponen

 

Videon ohjaaja Saara Leutola sanoo, että Winterblood oli ”hankala mutta palkitseva ja opettavainen projekti”.

– Päällimmäisenä ajatuksena projektista on, että kunnianhimoisesti lähdettiin toteuttamaan ja sen vuoksi työskentely osoittautuikin erittäin haasteelliseksi. Lisää vaikeuskerrointa toi helmikuun kuvausviikonlopun sää (Pistohiekan rannalla raivoisa tuuli) ja esimerkiksi maskeerauksen kanssa koetut haasteet. Mutta samalla Winterblood oli opettavaisin projekti, jossa olen ollut mukana. Pohjankonnun matka ei varmasti jää tähän! Leutola lupaa.

Gallacas Films suunnitteleekin uusia elokuva- tai tv-tuotantoja Wariksen ilmestymisvuosinaan Suomen parhaina fantasiakirjoina (Kuvastaja-palkinto, Suomen Tolkien-seura) palkituista Pohjankontu-kirjoista.

Dyecrest äänittää parhaillaan materiaalia uudelle albumille, joka tullaan julkaisemaan vuoden 2021 aikana. Kuuteen kappaleeseen on jo pohjat tallessa, äänitysprojekti jatkuu syyskuussa.

 

Katso Winterblood video täältä! (YouTube)