Metsätähti nytkähtää vihdoin eteenpäin – Suomenniemelle syntyy vuokra-asujien yhteisö


Suomenniemen Metsätähti on pian valmis ottamaan vuokra-asujia taloon.

Yksiöiksi kutsutuissa huoneissa on itse asiassa kaksi pientä huonetta. Suomenniemen tukiasuntoyhdistys ry:n puheenjohtaja Aira Partio kertoo, että asuntoja vielä muun muassa tapetoidaan ennen kuin uudet asukkaat muuttavat niihin. Taustalla Antti Pakarinen.

 

Matka palveluasumisen yksiköstä vuokra-asujien yhteisöksi on ollut monivaiheinen.

Essote lopetti Metsätähden palveluasumisen yksikön toukokuussa 2019. Jo tuolloin tiedotettiin, että talo on nyt muuttunut vuokra-asunnoiksi, vaikka näin ei lopulta käynytkään. Vuosi sitten syksyllä asuntoja esiteltiin ja toivottiin, että niihin saadaan vuokralaisia mahdollisimman pian.

Ongelmaksi muodostui alueen kaava, joka vaati muutoksen, jotta toimintakin voi muuttua.

– Nyt olemme saaneet kaupungilta suullisen luvan, että markkinointi voidaan tosissaan aloittaa. Virallisissa päätöksissä menee enää pari-kolme viikkoa, Suomenniemen tukiasuntoyhdistys ry:n puheenjohtaja Aira Partio kertoo ja näyttää Metsätähdestä tehtyä uunituoretta esitettä.

– Tavoite on saada asukkaita mahdollisimman pian. Hakijoita oli jo viime syksynä mutta kaava ei ollut vielä muutettuna. Uskon, että saamme tänne väkeä.

Suomenniemen tukiasuntoyhdistys omistaa kiinteistön yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa. Asuntojen vuokraamisen käytännössä hoitaa Mikalo Oy.

 

Metsätähdessä on vuokrattavana kahdenlaisia huoneita. Yksiöiksi kutsutuissa runsaan 30 neliömetrin asunnoissa on oma keittonurkkaus. 19 neliömetrin huoneissa kokkailumahdollisuus on yhteiskeittiössä.

Kaikki huoneet ovat tilavia ja esteettömiä, ja esimerkiksi keittonurkkauksissa on turvaliedet.

– Täällä oli tosi viehättävästi sisustettuja huoneita asukkailla aikoinaan, Partio toteaa vielä tyhjiin huoneisiin kurkkiessaan.

Partio luettelee yhteisöllisessä asumisessa olevan monia hyviä puolia senioreille. Talossa on esimerkiksi Savikunto Oy:n kuntosali ja fysioterapeuttipalvelut sekä siellä vierailevat säännöllisesti parturi-kampaaja ja jalkahoitaja. Essoten kotihoidon toimisto on Metsätähdessä, joten heidät voi tavoittaa näppärästi.

Vuokralaisilla ei sikäli ole ikärajoitteita mutta Partio ja Suomenniemen aluejohtokunnan puheenjohtaja Antti Pakarinen muistuttavat, että eläkkeellä oleville Metsätähti on edullinen asumismuoto, koska asumiseen voi saada eläkeläisen asumistukea.

 

Talossa toimii myös tukiasuntoyhdistyksen pyörittämä Lounaskahvila Niementähti, joka on pian ainoa Suomenniemen kylää lähellä oleva ravintola. Kahvila-Ravintola Salmenranta sulkeutuu 20. syyskuuta ja etsii uutta yrittäjää.

– Suomenniemen koululaisethan ruokailevat Niementähdessä. Tavoitteemme on nyt panostaa ruokaan vielä lisää, jos olemme Suomenniemen ainoa paikka, että työmiehillekin on joka päivä tuhdimpi lounas syötäväksi, Partio kertoo.

Suunnitelmissa on myös ensi kesänä remontoida yksi talon monista saunoista leipomoksi.

Elina Alanne