Koronatilanne hallinnassa – Essote sai sähköisen asioinnin Omaolon kautta käyntiin ja ohjeistaa, mitä tehdä Koronavilkun hälyttäessä


Uusia koronatartuntoja ei ole löytynyt, kertoo Essote perjantaiaamupäivän tiedotteessaan.

– Testitulosten valossa tilanne näyttää tällä hetkellä olevan hallinnassa ja toimenpiteidemme mitoitus on osunut kohdilleen. Olemme onnistuneet jäljityksessä ja testauksessa. Juuri näinä päivinä pitäisi koronatesteistä alkaa ilmaantua uusia tapauksia, jos tauti olisi laajemmin levinnyt, kertoo tiedotteessa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

 

Koronavilkut ovat hälyttäneet myös Etelä-Savossa ja mahdollisesti altistuneilta on tullut Essoteen paljon kyselyjä.

 

Essote on testannut runsaasti tulehdusoireisia, viimeisen kolmen päivän aikana 514 henkilöä.

– Saamme suurtenkin testimäärien tulokset nyt nopeasti. Kiireellisissä testeissä tulos tulee muutamassa tunnissa ja loputkin pääsääntöisesti alle vuorokaudessa, kertoo Gärdström.

 

Omaolon oirearvion sähköinen yhteydenottomahdollisuus on nyt tullut käyttöön Essotessa. Asiakkaat voivat lähettää oirearvionsa ammattilaiselle, jonka jälkeen Essoten ammattilainen on yhteydessä asiakkaaseen joko puhelimitse tai Omaolopalvelun kautta.

– Olemme kouluttaneet 40 työntekijää vastaamaan Omaolon kautta tuleviin kysymyksin. Pahin puhelinruuhka on nyt hellittänyt. Uskon, että puhelimella läpipääsy helpottuu tämän uuden kanavan ansiosta, arvioi tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Päivystysnumero 116117 on ollut jo pitkään pahasti ruuhkautunut. Essoten sivuilla vielä torstaina jonotusajaksi mainittiin kaksikin tuntia, kun perjantaina yhdeltä jonotusaika on 15 minuuttia.

 

Essote kertoo tiedotteessaan myös, että koronavilkun hälytykset aiheuttavat paljon tiedusteluja altistumisilmoituksen saaneilta oireettomilta henkilöiltä.

– Jos vilkku antaa altistumisilmoituksen ja henkilö on oireeton, tulisi hänen seuraavan kahden viikon ajan noudattaa allaolevia ohjeita. Jos koronaan viittaavia oireita ilmenee, tulee ottaa viipymättä yhteyttä Päivystysavun numeroon 116 117, Gärdström ohjeistaa tiedotteessa.

 

Essoten ohjeita koronavilkun kautta altistumisilmoituksen saaneille

 

  • Vältä tapaamasta muita ihmisiä.
  • Huolehdi käsihygieniastasi.
  • Vältä julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä etäisyyttä muihin ihmisiin vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.
  • Anna toisen ihmisen hoitaa ruokaostokset ja muu asiointi kodin ulkopuolella, jos mahdollista.
  • Jos yskit tai aivastat, suojaa nenäsi tai suusi kertakäyttönenäliinalla. Laita käytetty nenäliina jäteastiaan ja pese kätesi vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan.
  • Tee etätyötä, jos mahdollista.