Kadonnut pikkuveli nähdään valkokankaalla – Ristiinan nuorisoseura tekee lyhytelokuvan


Ristiinan nuorisoseura hyppää tuntemattomaan ja kuvaa ensimmäisen lyhytelokuvansa.

Elokuva tehdään lastenteatterin kanssa aikuisten avustuksella.

Siiri Niemeläinen ja Aino-Helmi Hokkanen ovat mukana Ristiinan nuorisoseuran lastenteatterikerhossa. Seuraavaksi he pääsevät mukaan elokuvaan.

 

Uuteen suunnitelmaan syypäänä on korona. Lasten teatterin piti esittää kesällä Linnankorvalla näytelmä Kadonnut pikkuveli ja aikakapseli, jonka harjoitukset ja esitykset koronatilanne kuitenkin keväällä perui. Nykyisessäkin tilanteessa näytelmän esittäminen suurelle yleisölle on hyvin epävarmaa. Lasten kannalta jatkuvat peruuntumiset ovat ikäviä, joten nuorisoseuran puheenjohtaja Tanja Puustinen-Kiljunen sai ajatuksen elokuvasta.

– Tämä on erittäin jännittävää. Ajatus lähti Äänekoskelta, jossa näytelmäkausi keskeytyi. Siellä oli näytelmän ehtinyt nähdä ammattikuvaaja, joka ehdotti heille elokuvaa ja he sen tekivät, Puustinen-Kiljunen kertoo.

Ristiinan nuorisoseuran hallitus innostui ajatuksesta heti.

– Siellä oli aikuisetkin, että mekin halutaan mukaan.

Elokuvan tekeminen on kuitenkin seuralle iso projekti taloudellisesti. Budjetti on tällä hetkellä 6000 euroa.

– Tässä on tehty myös vaihtokauppoja. Vekkuliteatteri kysyi meiltä mikrofoneja lainaan mutta heillä ei ollut rahaa. Kysyin, että lähtisikö heidän ohjaajansa, ammattinäyttelijä Aapo Oranen mukaan meidän projektiin. Niin Aapo vaihdettiin neljään mikrofoniin, Puustinen-Kiljunen naurahtaa.

Oranen esittää elokuvassa isää. Aikuisten rooleissa on Ristiinan lisäksi väkeä Pertunmaan ja Suomenniemen nuorisoseuroista.

 

Elokuva Kadonnut pikkuveli pohjautuu Puustisen-Kiljusen aiemmin kirjoittamaan näytelmäkäsikirjoitukseen. Käsikirjoituksen muokkaaminen elokuvaksi on ollut uuden opettelua myös kirjoittajalle.

Lisäksi kuvauspaikkoja on pitänyt miettiä eri tavalla.

– Tavoite on saada ulkokuvaukset tehtyä nyt syksyllä. Näihin on etsinnässä esimerkiksi kerrostalomiljöö Ristiinasta. Talvella kuvaisimme sisäkohtauksia, Puustinen-Kiljunen kertoo.

Elokuvan kuvaa ja editoi Hamid al-Sammarraee. Kuvauksia tehdään viikonloppuisin.

– Kuvauspäivät ovat noin viiden tunnin päiviä. Kaksi lasta pääsee aina toimimaan Hamidin tekniikka-avustajina.

 

Elmeri Niemeläinen (seisomassa) ja Lamin Dampha versioivat erästä näytelmän kohtausta maanantaina lastenteatterin harjoituksissa.

 

Äänisuunnittelijana on Juha Tanskanen Mikkelin teatterista. Elokuvan puvustuksesta ja ohjauksesta vastaavat Jarmo Koivumäki ja Puustinen-Kiljunen.

Elokuvan ensi-illan on tarkoitus olla vapun tienoilla.

– Haaveilen myös, että sen saisi näytettyä Linnankorvan näyttämöllä, Puustinen-Kiljunen tunnelmoi.

Näytelmäkerhossa on tällä hetkellä kymmenisen lasta. He kuulivat elokuvasuunnitelmasta maanantaina. Kaikilta nousivat peukut pystyyn, että suunnitelma kuulostaa hyvältä.

Elina Alanne