Rotilla oma rallinsa Ristiinassa – jokainen voi vaikuttaa, ettei populaatio kasva turhan suureksi


Ristiinassa on tänä vuonna vilissyt rottia aiempia vuosia enemmän.

Rottia näkyi erityisesti kesällä. Kuvan rottaa ei ole kuvattu Ristiinassa.

Erityisesti kesällä niistä tuli paljon havaintoja. Terveystarkastaja Lasse Lähde Mikkelin seudun ympäristöpalveluista kertoo, että Ristiina ei suinkaan ole ongelmansa kanssa yksin.

– Rotista on ympäri aluetta tänä vuonna enemmän havaintoja. Sama tilanne on koko Suomessa. Syynä voi olla, että on ollut niin leutoja talvia, että kanta on lisääntynyt ympäri talven. Pakkanen ei ole rajoittanut kannan kasvamista, Lähde toteaa.

 

Ristiinassa havaintoja on tullut eri puolilta kylää. Eniten niitä on ollut koulukeskuksen pohjoispuolella Mart-Heikkilän alueella.

– Sinne veimme postilaatikoihinkin ohjaavaa kirjettä, että asukkaat esimerkiksi tarkistaisivat kompostinsa, jätehuoltonsa, eivätkä ruokkisi lintuja kesällä.

Mitään selkeää syytä rottapopulaation kasvulle tuolla alueella ei ole löydetty.

Rottia on Mikkelin Kirjalan alueella torjuttu ja viemärissä elävän rottapopulaation kokoa kartoitettu viemäriansoilla. Ympäristöpalvelut suunnittelee ansojen tuomista myös Ristiinaan.

– Meidän täytyy ensin Vesilaitoksen kanssa kartoittaa, missä Ristiinassa olisi sopivia putkia. Ansan laitossa on putkikoolla tietty vaatimus, Lähde selventää.

Rotat viihtyvät viemäristössä, koska siellä on ravintoa, suojaa ja riittävän lämmintä. Jos kanta on liian suuri, ne alkavat pyrkiä myös maan pinnalle. On mahdollista, mutta ei kovin yleistä, että rotta pyrkii viemäreitä pitkin myös kiinteistöihin sisälle.

Rottahavainnot lisääntyvät yleensä syksyisin. Muutamaan viikkoon niitä ei ole ainakaan terveystarkastajalle asti Ristiinasta tullut. Samaa sanoo Taloaseman toimitusjohtaja, isännöitsijä Tommi Manninen.

– Nyt ei ole mitään viestejä tullut. Kesällä jonkinlaista ongelmaa oli ja mekin teimme ammattilaisten kanssa tuholaistorjuntaa yhdessä rivitalossa Ristiinassa, Manninen kertoo.

Isännöitsijä toteaa, että rottien kanssa pitää olla ripeä, eli torjunta laitetaan heti käyntiin.

 

Sekä Manninen että Lähde toivovat myös asukkailta aktiivisuutta siinä, että jyrsijöille ei löydy sopivia paikkoja tai syötävää esimerkiksi avokomposteista.

– Rivitalojen takapihoilta kannattaa kaikki lehtikasat ja muut sellaiset siivota pois. Ja lintujen ruokinta on mukavaa mutta se on aina yksi riski, joka lisää rottien ja hiirten mahdollisuutta, Manninen toteaa.

Lähde muistuttaa, että lintujen kesäaikainen ruokinta on tarpeetonta. Linnuilta maahan putoava ruoka houkuttelee rottia paikalle, joten talvellakin ruokintapaikka on tärkeää pitää puhtaana. Ulkona olevia jäteastioita ei saa täyttää liiaksi, eli kannen pitää mahtua kiinni. Roska-astioiden ja kompostien pitää olla ehjiä ja tiiviitä. Lähde huomauttaa myös, että ruokajäte ei kuulu viemäriin.

Jos rottia näkyy, Lähde kannustaa varsinkin omakotiasujia aloittamaan heti loukutuksen.

– Loukkuja saa rautakaupasta. Syöttiä kannattaa vähän vaihdella ja kokeilla, mikä sattuu kelpaamaan. Heti ei pidä luovuttaa, jos rotta ei jää loukkuun. Mikäli ongelmasta ei pääse eroon loukuttamalla, kannattaa harkita tuholaistorjujan paikalle kutsumista isompien vahinkojen estämiseksi. Havainnoista voi aina ilmoittaa meille. Tarvittaessa teemme tarkastuksia, että tarvitaanko isompia toimenpiteitä, Lähde sanoo.

Elina Alanne