Mirja kuskaa kirjat ja vinkit – kirja-auton voi tilata myös tapahtumiin


Kyykkyyn, ylös, kumarra ja roudaa.

Mikkelin seutukirjaston kirja-auto Mirjassa työskenteleminen ei ole ihan kevyintä kirjastonhoitajan työtä.

 

Kirjastonhoitaja Riia Marttinen työskentelee nyt Mikkelin seutukirjaston liikkuvissa palveluissa. Kirja-auto Mirja kiertää säännöllisen aikataulunsa mukaan ja on myös tilattavissa tapahtumiin.

 

Kun Mirja lähtee matkaan, mukana on lukuisia kirjalaatikoita, kolme pyörillä kulkevaa kirjavaunua, nokkakärryt ja paljon muuta tarpeistoa, esittelee kirjastonhoitaja Riia Marttinen.

– Meillä on nykyään täällä myös tällainen skootterin suojahuppu. Huomasimme, että sateella tarvitaan kirjavaunuille jokin suoja, etteivät kirjat kastu, Marttinen näyttää Mirjan välineistöä, joka on kehittynyt koko ajan siitä asti, kun kirja-auto aloitti syksyllä kulkemisensa.

Monelle Ristiinan kirjastosta tuttu Marttinen työskentelee nyt seutukirjaston liikkuvissa palveluissa. Yhdessä työparinsa Mari Karvosen kanssa he pystyttävät pop up -kirjaston säännöllisesti tietyille kouluille sekä Rantakeitaalle ja Paukkulaan. Ensisijaisesti Mirja-kirja-auto palvelee siis alueilla, joilta lakkautettiin lähikirjasto.

Vakiopaikkojen lisäksi Mirjan voi tilata vierailemaan vaikka kylien tai järjestöjen tapahtumiin. Myös kirjaston liikkuvien palveluiden ja Essoten yhteistyötä on suunniteltu, mutta koronan aiheuttamien vierailukieltojen vuoksi sen aika on vasta myöhemmin.

Viime viikolla Marttinen vieraili kirjavinkkaamassa harrastusryhmässä Ristiinassa.

– Todennäköisesti käymme talven aikana myös joillain Ristiinan kylillä.

 

Kun Mirja saapuu pop up -kirjastopaikalle siirtävät Marttinen ja Karvonen mukana olevat noin 300–400 nidettä esille. Mirjassa itsessään ei siis vierailla sisällä.

– Valikoimamme kuulostaa pieneltä, mutta se on yllättävän runsas. Pääpaino on uutuuksissa, Marttinen kertoo.

Kouluilla mukana on hieman eri aineistoa kuin kaikille avoimissa kirjastopäivissä. Marttinen ja Karvonen saavat siis työpaikkajumppailla laatikoiden kanssa useampaan kertaan.

Kirjoja voi lainata tai kirjastonhoitajien kanssa voi tutustua vaikka kirjaston e-aineistoihin.

– Mirjaan ei voi varata teoksia, eikä pop up -kirjastoissa maksaa maksuja mutta esimerkiksi uuden kirjastokortin voimme tehdä. Mirjaan voi myös palauttaa mistä tahansa seutukirjaston yksiköstä lainattuja teoksia, Marttinen selventää.

Mirja toimittaa myös koululaisille pulpettikirjakasseja ja lukuneuvontakasseja muillekin.

– Iso osa liikkuvissa palveluissa on, että tuomme oman ammatillisen osaamisemme asiakkaille. Meiltä voi siis tilata esimerkiksi sanataidepajoja tai kirjavinkkausta.

 

Ristiinan kirjastossa Marttinen pitää kirjavinkkauksen torstaina 12.11 kello 18. Mukaan otetaan ennakkoilmoittautumisella 12 osallistujaa. Ilmoittautua voi 10. marraskuuta saakka Ristiinan kirjastoon.

– Vinkkauksessa on syksyn uutuuksia. Sekä tietokirjoja että käännettyä ja suomalaista kaunokirjallisuutta, Marttinen kertoo.

Elina Alanne