Miettisittekö hetken tasa-arvoa? Aino Halinen pystytti kauppakeskukseen näyttelyn herättelemään ihmisiä


Kauppakeskus Akselin pienessä näyttelytilassa ristiinalainen Aino Halinen kirjoittaa sanoja suurelle paperille.

– Päätin siirtää yhden runon tälle isolle paperille. Se näytti hassulta liian pienenä tuolla seinällä, Halinen kertoo tiistaina.

 

Vielä tiistaina näyttelyssä oli pientä viilailua. Aino Halinen nosti seinälle oman runonsa.

 

On muutama tunti siihen, kun Halisen Empoderadas – women with power -näyttely avautuu virallisesti.

– Nyt on hyvä, Halinen huokaa, kun juliste on teipattu seinälle.

Monessa asiassa aktiivinen tämän syksyn ylioppilas järjesti taidenäyttelyn osana Plan Suomen Nuoret tasa-arvovaikuttajat -koulutusta. Plan on lastenoikeusjärjestö, joka kertoo haluavansa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Tämän vuoksi Plan parantaa erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen elämää ja suojelua eri tavoin.

 

Näyttelyssä on muun muassa suomalaisten, turkkilaisten ja brasialaisten tekijöiden töitä.

 

Halinen kertoo päätyneensä Planin koulutukseen vähän jopa hetken mielijohteesta.

– Näin Instagramista mainoksen koulutuksesta ja en sitä osallistumista oikeastaan hirveästi edes tarkemmin harkinnut, kun tiesin heti, että tämä on minun juttuni. Tasa-arvo on sellainen aihe, jossa haluan vaikuttaa.

Koulutukseen kuuluu järjestää jokin tasa-arvoteko. Näyttely löytyi Halisen tavaksi ajatuksia ystävien kanssa pallottelemalla.

– Kävin katsomassa kuvaaja Meeri Koutaniemen näyttelyn Kuopiossa kesällä ja se teki minuun todella ison vaikutuksen. Hän toi taiteella esiin epäkohtia. Oikein yllätyin, miten taidekin voi olla niin voimakasta.

 

Halisen kokoamassa näyttelyssä on hänen oma kuvataidetyönsä ja runonsa sekä töitä ystäviltä ja ystävien ystäviltä eri puolilta maailmaa. Näyttelyyn tutustumiseen kannattaa varata aikaa, koska esimerkiksi turkkilaisen Lara Baksun video kestää noin 10 minuuttia.

– Se on todella vaikuttava, Halinen vinkkaa.

Mukana on muun muassa kuvataidetta Halisen brasilialaiselta ystävältä. Halinen kertoo, että hän ei hirveästi rajannut, mitä kukakin saa tehdä vaan antoi tekijöille vapaat kädet. Teemoissa nousee sukupuolten erot, kuka saa katsoa ja koskettaa.

Omassa teoksessaan Halinen nostaa esille myös sen, miten kuukautiset ovat edelleen monin paikoin tabu.

– En ole aiemmin kokenut itseäni mitenkään taiteellisena. Koko ajan sanoin, että minä en tee näyttelyyn mitään itse vaan kokoan ihmiset, jotka tekevät. Mutta vähän innostuin. Ehkä se taiteellisuus on heräilemässä, Halinen kertoo hymyillen.

 

Aino Halinen kertoo, että moni asia näyttelyn valmistumisessa meni viime tippaan. Tiistaina saattoi jo hengähtää, kun kaikki oli valmista. Takana brasilialaisen Julia Dhalian töitä.

 

Halinen työskentelee tällä hetkellä Ristiinan alakoulussa. Taidenäyttelyn lisäksi käynnissä on muitakin vaikuttamistehtäviä. Hän on edelleen osa tulevaisuustalo Sitran Lab 2: Ratkaisuja luonnosta -hanketta, josta Ristiinalainen kertoi aiemmin. Lisäksi Halinen on Saimaa ilmiön nuorten paneelissa. Partiossa hän johtaa tarpojaikäisiä Yöveden Waeltajissa.

Keväällä hänen on tarkoitus hakea jatko-opintoihin.

– Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat mutta myös ympäristö. Haluaisin pitää luonnon näkökulman mukana kaikessa, Halinen miettii jatkoaan.

Luonto näkyy myös taidenäyttelyssä. Tasa-arvopuuhun voi jokainen jättää mietteitään näyttelyn teemoista.

Elina Alanne

 

Näyttely on avoinna 29.11. saakka Kauppakeskus Akselin liiketilassa katutasossa.

 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ristiinalainen (@ristiinalainen) jakama julkaisu