Juvan ja Kangasniemen koronatilanne huolestuttava – Essote antoi ohjeita muualla Suomessa matkaaville


Essoten alueella on löytynyt testeissä seitsemän uutta koronatartuntaa.

Koronatilanne Juvalla ja Kangasniemellä muuttui äkkiä huolestuttavaksi.

 

Kaksi tartunnan saaneista on ollut jo asetettuna karanteeniin Mikkelissä.

Kaksi sairastunutta löytyi Juvalta, joista toisen tartuntaketju on uusi. Kolme sairastunutta varmistui Kangasniemeltä. Tapaukset liittyvät samaan tartuntaketjuun.

 

Yhden tartuntaketjun jäljitys on edelleen käynnissä ja sen suhteen tehdään massatestausta. Noin 50 henkilöä massatestataan eri puolilla Essoten aluetta ja karanteeniin asetetaan yhteensä noin sata henkilöä.

– Tilanne on nyt huolestuttava Kangasniemellä ja Juvalla. Vaikka olemme yhä perusvaiheessa koronatartuntojen suhteen, on viitteitä siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen. Tätä silmällä pitäen tiukennamme ohjeistuksia sekä alueen väestölle että henkilöstöllemme, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Yksi Juvan tartunnoista on Paatelan kyläkoululla, johon liittyen on asetettu karanteeniin noin 50 henkilöä. Koulu siirtyy etäopetukseen Juvan kunnan päätöksillä. Tilanteen vuoksi Juvan joulukauden avajaiset peruttiin. Uusia tapauksia voi vielä ilmetä massatestauksessa.

 

Kolme samaan tartuntaketjuun kuuluvaa tapausta löytyi Kangasniemeltä. Yksi tartunnoista on Essoten Kangasniemen jaksohoidon yksikön työntekijällä, jonka johdosta jaksohoidon asiakkaat ja henkilöstö on asetettu karanteeniin 5.12. saakka ja yksikkö vierailukieltoon. Jaksohoito tarkoittaa ikäihmisten lyhytaikaista hoitoa, kun tarve hoitopaikkaan ei ole pysyvä.

 

Essote testaa jaksohoidon asiakkaita ja henkilöstöä ja siirtää hoitohenkilökuntaa kuntayhtymän muista toimipisteistä toiminnan turvaamiseksi. Vanhus- ja vammaispalvelujen päivätoimintaa ei toistaiseksi järjestetä ja asiakkaille pyritään järjestämään vastaavia palveluja kotiin.

– Juvalla ja Kangasniemellä järjestetään koronatestauksia myös tulevana viikonloppuna, kertoo tiedotteessa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

 

Aiemmin tällä viikolla tiedotettiin, että koronatesteissä on löytynyt kolme uutta positiivista tulosta Essoten alueella. Yksi näistä liittyy aiempiin tartuntaketjuihin. Kaksi tartunnoista on saatu alueen ulkopuolelta.

Lisäksi alueella on oleskellut yksi muualla tartunnan saanut henkilö, joka on laajasti altistanut muita Essoten alueella.

Tartuntojen johdosta karanteeniin on asetettu yli 50 henkilöä. Altistuneiden joukossa on Mikkelin Pallo-Kissojen pelaajia.

 

Koronataudille on voinut altistua Mikkelissä seuraavissa paikoissa:

Perjantaina 20.11. kello 20–21 Amarillossa

Lauantaina 21.11. Dagens-ravintolassa kello 17.30–18.30, ravintola Einossa kello 18–19 ja Rantakylän K-Supermarketissa kello 18.30–19.30.

 

Essoten alue on edelleen perusvaiheessa koronatartuntojen suhteen. Työssäkäyntialueista Uusimaa ja Päijät-Häme ovat jo leviämisvaiheessa ja Jyväskylä kiihtymisvaiheen kynnyksellä.

Essote tiedottaa, että on todennäköistä, että lähialueiden tilanne huonontaa myös Etelä-Savon tilannetta mahdollisesti nopeastikin. Tartuntoja tulee nyt varsinkin yksityistilaisuuksista ja työpaikoilta.

 

Tilanteen johdosta Essote suosittelee:

  • leviämisalueilta tulevia henkilöitä suositellaan välttämään yleisötapahtumia, tarpeettomia perheen ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja ja käyttämään kasvomaskia aina kodin ulkopuolella liikuttaessa 10 vuorokautta alueilta paluun jälkeen
  • riskiryhmiin kuuluvia erityisesti harkitsemaan niin yksityisiin kuin julkisiin tilaisuuksiin osallistumisia varsinkin, jos näihin osallistuu leviämis- tai kiihtymisvaiheen alueilta tulevia ihmisiä.
  • yrityksiä varmistamaan oman toimintansa terveysturvallisuutta ja perehtymään työterveyslaitoksen ohjeistukseen yrityksille täältä
  • kaikkia alueen asukkaita varmistamaan terveysturvallisuus perheen ulkopuolisissa sosiaalisissa kontakteissa (tapaamiset mieluusti ulkona, turvavälit, maskit, käsihygienia)
  • käyttämään kasvomaskia kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen on vaikeaa (jo aiemmin annettu suositus).

Kaikki ohjeet suositukset löytyvät täältä