Salmonellatartuntojen lähteeksi epäiltyä ruokaa tuli myös Ristiinaan – jos oireita on ollut, niistä pyydetään olemaan yhteydessä


Mikkelissä salmonellaan on sairastunut ainakin neljä henkilöä.

 

Epäiltyä salmonellatartunnan lähdettä on tullut myös Ristiinan yhtenäiskouluun, päiväkotiin ja Vaarinsaareen.

 

Kaupunki tiedottaa, että tartunnan lähteeksi epäiltyä salaatin raaka-ainetta on toimitettu tukkuliikkeen kautta myös Ristiinan yhtenäiskouluun, Ristiinan päiväkotiin, Otavan Opistolle sekä palvelukeskus Vaarinsaareen Ristiinassa.

Kaupunki tiedotti viime torstaina, että Mikkelin kantakaupungin alueella on todettu kaksi salmonellatartuntaa. Niiden epäiltiin liittyvän Mikkelin kaupungin keskuskeittiön toimittamaan ruokaan ajalla 23.11.– 27.11.2020. Myöhemmin kaupungin omavalvonnan näytteestä löytyi salmonellaa.

Essoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Hans Gärdström kertoo, että Ristiinaan epäiltyä salaatin raaka-ainetta on toimitettu samalla ajankohdalla.

– Eli oireet ovat mahdollisesti tulleet jo, lääkäri totesi maanantaina.

Gärdström toteaa, että jos oireita on ollut, voi niistä edelleen olla yhteydessä päivystysavun numeroon 116 117, jotta asiaa voidaan selvittää.

Gärdström ei vielä kerro tarkemmin, mistä ruoka-aineesta on kyse.

– Siinä on ollut useampia raaka-aineita ja mahdollinen lähde on vielä selvittelyssä.

Salmonellan tyypitys selviää myöhemmin tällä viikolla. Tyypitys varmentaa, liittyykö ruokanäytelöydös salmonellaan sairastuneisiin henkilöihin alueella. Salmonellanäytteitä on tähän mennessä otettu 40 henkilöltä. Heidän joukostaan löytyi kaksi uutta positiivista näytettä aiemmin löytyneiden kahden lisäksi.

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Osalla sairastuneista oireet ovat vakavat. Tartunta leviää ensisijassa ruuan välityksellä eikä tartu herkästi ihmisestä toiseen.

 

Lista paikoista, joihin ruoka-ainetta on toimitettu löytyy täältä.