Sara Silkala tykkää temppuilla – ja rytmisessä voimistelussa saa tehdä juuri sitä!


Voimistelu vei ristiinalaisen mennessään. 

Ristiinalainen Sara Silkala harjoittelee rytmistä voimistelua kolme kertaa viikossa ohjatusti. Välipäivinä innokas harjoittelija tykkää temppuilla myös kotona.

 

Ristiinan yhtenäiskoulun tokaluokkalainen Sara Silkala pyörittää narua, heittää sen ilmaan, pyörähtää, tekee kuperkeikan ja nappaa narun ilmasta käsiinsä. Uudestaan ja uudestaan.

Toisinaan suoritus onnistuu lähes täydellisesti, toisinaan Sara huomaa jo narun lähtiessä ilmaan, että ei ehdi tehdä koko liikesarjaa ennen kuin naru on jo alhaalla.

Saran äiti Emmi Silkala miettii, että rytminen voimistelu on hyvä harrastus, koska se vaatii keskittymistä, rauhoittumista ja asioiden miettimistä.

– Se on hyvää vastapainoa kaikelle koulupäivien härdellille. Ja vaikka kyseessä on yksilölaji, niin harjoituksissa tehdään porukalla, jolloin opitaan toisen huomioimista ja tsemppaamista.

Sara aloitti voimistelun 4-vuotiaana. Temppuilusta tykkäävä tyttö kävi ensin kerran viikkoon satujumpassa, mutta halusi jo pian jotain haastavampaa. Perhe lähti mukaan Voimisteluseura Siriuksen toimintaan.

 

Nyt Sara harjoittelee kolme kertaa viikossa rytmistä voimistelua seuran Sirius Areenalla Mikkelin Raviradantiellä. Emmi koki järkeväksi antaa omaa aikaansa yhteiseen hyvää Saran harjoitusten aikana, joten hän on nyt mukana seuran hallituksessa tapahtumavastaavana.

Emmi nauraa, että lasten harrastuksissa vanhempien rooliin on kolmen koon sääntö: kuljeta, kustanna ja kannusta.

– Niin kauan kuin Sara haluaa harrastaa, niin hän saa sitä tehdä. Sara harrasti aiemmin jalkapalloa mutta kun harjoitukset alkoivat mennä päällekkäin, niin hänen valintansa oli voimistelu. Hän on tosi innokas. Niinä päivinä, kun harjoituksia ei ole, hän temppuilee kotona, Emmi kertoo.

Voimistelun lisäksi Sara käy kerran viikossa tanssissa tai baletissa. Sara toteaa, että valinta kallistui rytmiseen voimisteluun, koska se näyttää niin kivalle.

– Kivoimpia on kaikki sillat ja semmoiset, Sara miettii.

 

Sirius on vuonna 2016 Mikkeliin perustettu voimisteluseura, jossa on noin 150 jäsentä. Sen päälajit ovat rytminen voimistelu, akrobatiavoimistelu ja harrastevoimistelu. Voimistelulajit ovat viime vuosina olleet sellaisessa suosiossa, että harrastajia riittää sekä Siriukselle, Brahen Voimistelijoille että Mikkelin Voimistelijoille.

Seuroilla on hieman eri lajivalinnat. Kaikissa seuroissa voivat harrastaa sekä harrastajat että kilpailijat, ja myös aikuiset.

– Meillä on nyt alkanut myös aikuisten rytminen voimistelu, Emmi Silkala vinkkaa.

 

Sara Silkala harrasti aiemmin myös jalkapalloa mutta rytminen voimistelu vei voiton, kun harjoitukset alkoivat mennä päällekkäin.

 

Rytmisessä voimistelussa pääsee kilpailemaan 8-vuotiaana. Saraa houkuttaisi jo kovasti päästä testaamaan omaa taitotasoaan myös kilpailuissa mutta valitettavasti korona on perunut molemmat tälle vuodelle suunnitellut kisat.

Perumaan jouduttiin myös akrobatiavoimistelun SM-kisat, jotka Bravon piti järjestää Mikkelissä itsenäisyyspäiväviikonloppuna.

– Siriuksestakin piti osallistua sinne kilpailijoita, kun olisi ollut kisat ihan tässä lähellä. Meidän tavoitteenamme on järjestää rytmisen voimistelun kilpailut Mikkelissä helmikuussa.

Sarallakin on selkeä tavoite, mitä hän haluaa seuraavaksi oppia.

– Perhosen. Se on kärrynpyörä ilman käsiä.

Elina Alanne