Ainakin kahdeksan sairastui salmonellaan – lähde todennäköisesti espanjalainen kesäkurpitsa


Mikkelissä on sairastunut salmonellaan ainakin kahdeksan ihmistä.

Epältyä salaattia tuli tukkuliikkeen kautta myös Ristiinaan. Kuva on yhtenäiskoululta.

 

Yksi nuorempi henkilö on sairastunut myös Ristiinassa, kertoo Essoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Hans Gärdström.

Osa tutkimuksista on vielä perjantaina kesken.

Tartuntojen lähteeksi kerrotaan Mikkelin seudun ympäristölautakunnan ensi viikon kokouksen listalla porkkana-kesäkurpitsasalaatti. Sen ainesosista tartunnan lähteeksi epäillään espanjalaista kesäkurpitsaa.

Kaupunki tiedotti perjantai-iltana, että tyypityksessä on pystytty yhdistämään toistaiseksi kolme tapausta salaattiin. Salaattia on ollut tarjolla kahdessa eri erässä valmistettuna 26. ja 27. marraskuuta.

 

Salaattia toimitettiin tukkuliikkeen kautta Mikkelin keskuskeittiöön sekä Haukivuoren ja Ristiinan valmistuskeittiöihin. Ristiinassa tuotetta saattoivat käyttää Ristiinan yhtenäiskoulu, päiväkoti ja palvelukeskus Vaarinsaari.

Mikkelissä paljastui ensin kaksi salmonellatapausta kantakaupungin alueella. Niiden epäiltiin pian liittyvän keskuskeittiön 23.11.– 27.11. toimittamaan ruokaan. Kaupungin omavalvonnan näytteestä löytyi salmonellaa, joten asiaa ryhdyttiin selvittämään lisää.

Ruokavirastossa salaatista todettiin salmonellatyyppiä S. Kedogou. Salaatin ainesosana olleesta kesäkurpitsasta on myös alustavasti todettu salmonella paikallisessa elintarvikelaboratoriossa. Kesäkurpitsanäytteen tyypitystulos valmistuu ensi viikon aikana, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Kesäkurpitsat ovat saapuneet valmiiksi silputtuina. Salmonellaa ei voi havaita, koska se on hajuton, mauton ja näkymätön. Kuumennettaessa salmonella tuhoutuu.

 

Salmonellan itämisaika on 6–72 tuntia. Sen yleisimmät oireet ovat kuume ja ripuli.

Gärdström kertoo, että salmonella voi pysyä elimistössä viikkoja. Osalla se on oireeton tai hyvin vähäoireinen. Silloin sitä ei myöskään hoideta, koska se poistuu elimistöstä ajan kuluessa.

– Pahimmillaan se voi olla hengenvaarallinen. Varsinkin, jos ihmisellä on muita sairauksia. Salmonellaa hoidetaan oireiden mukaisesti, eli siihen on antibioottihoito.

Jos oireita on ollut, voi niistä edelleen olla yhteydessä päivystysavun numeroon 116 117, jotta asiaa voidaan selvittää.

Elina Alanne

 

Lista paikoista, joihin ruoka-ainetta on toimitettu löytyy täältä.

 

Juttua päivitetty tiedotteen jälkeen kauttaaltaan kello 18.50. Varmistuneiden tapausten määrä oli myös noussut seitsemästä kahdeksaan.