Essote pyytää Iso-Britanniasta tulleita hakeutumaan koronatestiin – Mikkelin tartunnasta useita julkisia altistumispaikkoja


Kaikkia Essoten alueella olevia 7. joulukuuta tai sen jälkeen Iso-Britanniasta saapuneita pyydetään hakeutumaan koronanäytteenottoon.

 

Koronanäytteenotto on Mikkelin keskussairaalassa ja myös muualla alueella, kuten Mäntyharjussa.

 

– Tämä liittyy Briteissä havaittuun ja leviävään koronaviruksen uuteen muunnokseen, jota pidetään aiempaa tartuttavampana. Pyrimme estämään uuden muunnoksen leviämisen pienimmätkin mahdollisuudet alueellamme, ja siksi pyydämme Briteistä saapuneita uudelleen testiin, vaikka he olisivatkin jo testattuja maahantulonsa yhteydessä tai sen jälkeen. Testiin pääsee meillä helposti, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Mikkelin koronanäytteenottoon voi varata ajan Essoten nettisivuilta ja Päivystysavun kautta numerosta 116117 saa varattua ajan myös muihin Essoten näytteenottopisteisiin.

 

Joulun juhlinnan lähestyessä on syytä muistaa vastuulliset toimintatavat myös pyhien aikana. Essote onkin julkaissut muistilistan tärkeistä seikoista, kun alueella on syytä olettaa liikkuvan myös muualla asuvaa väestöä.

– Avainasia on välttää ihmisjoukkoja, kuten kauppojen ruuhka-aikoja. Vietetään joulua pienissä ryhmissä ja suositaan ulkoilua ja etäyhteyksiä. Oireiden ilmaantuessa pitää hakeutua herkästi testiin, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa tiedotteessa.

 

Katso Essoten turvallisen joulun vieton ohjeet tästä.

 

Pieksämäellä on kirjattu 21.12. jälkeen neljä uutta koronavirustartuntaa. Myös Mikkelissä on todettu yksi tartunta, jonka lähde ei vielä tiistaina aamupäivällä ollut selvillä. Jäljitys on käynnissä ja altistuneita asetetaan karanteeniin sen edetessä.

Mikkelin tartuntaan liittyy myös uusia julkisia altistumispaikkoja, ne voi tarkistaa Essoten nettisivuilta. Tiistaina paikoissa on ravintoloita ja kauppoja.

 

Viikonloppuna Essoten alueelta löytyi 11 uutta koronavirustartuntaa.

Pieksämäellä niistä kirjattiin kuusi tartuntaa. Mikkelissä tapauksia ilmeni kaksi, Kangasniemellä kaksi ja Mäntyharjulla yksi. Mikkelin, Kangasniemen ja Mäntyharjun tapauksien tartunnanjäljitys on tehty, ja tapaukset ovat peräisin Essoten alueen ulkopuolelta tai liittyneet aiempiin ketjuihin. Altistuneet henkilöt on asetettu karanteeniin.

 

Itä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti tiistaina, että se kieltää kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa 22.1.2021 saakka.
Itä-Suomen alueella sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää alle kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Tilaisuuksien turvallisuus on varmistettava noudattamalla tarkasti opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

 

Mikkelin kaupunki päätti maanantaina jatkaa jo voimassa olleita rajoituksia ainakin 11.1.2021 saakka. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi uimahallit pysyvät suljettuina.
Kaupunki myös perui omat uudenvuoden ilotulituksensa. Jo aikaisemmin kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on linjannut, että joulurauhan julistus ja uudenvuoden vastaanotto toteutetaan virtuaalisesti.