Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Essoten alueella – palvelutaloissa rokotukset alkavat tammikuun alussa


Koronarokotukset on aloitettu Essoten alueella vuoden 2020 viimeisenä päivänä.

 

Työterveyshoitaja Hanna Säde rokotti torstaina aamulla Mikkelin keskussairaalassa anestesiaylilääkäri Heikki Laineen, Kuva: Essote / Jussi Salminen

 

Aamulla ensimmäisten joukossa rokotteen saivat Mikkelin keskussairaalassa anestesiaylilääkäri Heikki Laine ja teho- ja valvontaosaston sairaanhoitaja Marketta Rissanen.

– Hyvä kun saadaan rokotukset käyntiin, innostunein mielin olen sitä odottanut. Tämä vuosi on kuitenkin pitkällä työurallani ollut aivan poikkeuksellinen. Epätietoisuus on ollut henkisesti kuormittava tekijä, kun ei ole tiennyt mistä pitää vielä selvitä. Toivottavasti päästään keväämmällä normaaliin arkeen, sanoo Essoten tiedotteessa ensimmäisenä rokotteen saanut Marketta Rissanen.

 

Ylilääkäri Laineelle rokotus oli tuttu toimenpide.

– Toivon, että mahdollisimman moni ottaa rokotteen, kun se tulee laajasti saataville. Vain siten saadaan sen suojasta kaikki mahdollinen irti. Teho-osastolla olemme nähneet, miten kuolettavan ankara tauti voi olla, Laine sanoo tiedotteessa.

Rokotteen toinen pistos annetaan 21 päivän kuluttua. Vasta neljän viikon päästä nyt rokotteen saaneilla on täysi hyöty tästä rokotteesta.

 

Rokotukset tehdään Essotessa valtakunnallisen koronastrategian mukaisesti.

– Ensiksi rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat covid-19 -potilaita. Heidän rokotuksensa voidaan toteuttaa tammikuussa. Seniori-ikäisten palvelutalojen asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset voidaan pääosin toteuttaa tammi-helmikuussa. Heidän rokottamisensa alkaa 4.1., kertoo tiedotteessa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Laajemmin koko väestöä päästään rokottamaan todennäköisesti kevään aikana.

 

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastuneita on löytynyt torstaina aamulla Essoten alueelta kaikkiaan 535.

– Noin 25 prosenttia tartunnoista on löytynyt ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä. Tämä noudattaa hyvin myös muualla Suomessa todettuja löydöksiä ulkomaalaistaustaisten osuudesta. Olemme yllättävän kansainvälinen maakunta, kun näitä lukuja katselee, sanoo tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Sairaalahoitoa joko perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa on saanut kaikkiaan lähes 100 henkilöä.

 

Koronaviruksen aiheuttaman sairauden takia on menehtynyt Essoten alueella kaikkiaan 20 henkilöä. Joulukuussa menehtymisiä tapahtui kaikkiaan 15.

– Marras-joulukuussa tauti pääsi laajoista turvatoimista huolimatta leviämään iäkkäämpien ihmisten parissa hoitolaitoksissa (mm. Kangasniemen jaksohoitoon ja Valonan ikäihmisten asumispalveluihin Pieksämäellä) ja yksityistapahtumien kautta. Ilman rajoitustoimia tilanne olisi varmasti ollut hyvin synkkä koko alueella, sanoo Seppälä tiedotteessa.

Koronatestejä Essoten alueella on tehty kaikkiaan yli 32 000 kappaletta.

 

Joulun aikaan tartuntoja on löytynyt sekä alueelle tulleilta henkilöiltä että paikallisilta muun muassa Mikkelistä ja Pieksämäeltä. Myös Mikkelin keskussairaalan henkilökunnan jäseneltä löytyi koronatartunta, jonka vuoksi sekä henkilökuntaa että potilaita asetettiin karanteeniin.

Pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa, että koronatestiin pitää tulla ajoissa.

– Testeihin tullaan nyt, kun on oltu flunssaoireissa jo pitkään. On hyvin tärkeää hakeutua testaukseen heti, kun oireita tulee ja pienistäkin oireista.

Viimeisen kymmenen vuorokauden aikana koronalle on voinut altistua Mikkelin Citymarketissa 27. joulukuuta kello 16–17 ja 22. joulukuuta Mäntyharjussa Tokmannissa, K-Raudassa tai S-Marketissa. Mäntyharjun paikoista ei ole tarkkaa kellon aikaa tiedossa.