Essoten koronarokotukset etenevät nopeasti – testeissä käy edelleen vähän ihmisiä


Essoten koronalääkäreiden mukaan testeissä kävijöiden määrät ovat edelleen pysyneet huolestuttavan matalina.

 

Essote on antanut koronarokotteita hyvällä tahdilla. Kuva: Essote / Jussi Salminen

 

Esimerkiksi torstaina alueella testattiin 194 koronanäytettä, kun ennen joulunpyhiä määrät olivat jopa 400–600 testin luokkaa vuorokaudessa.

– Joulunaikaan moni on matkustellut tai sukulaisia ja tuttavia on käynyt kylässä alueella. Puolittuneet testausmäärät luovat epävarmuutta tilannekuvaamme. Testeihin on syytä hakeutua pientenkin oireiden vuoksi, kehottaa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

 

Vuodenvaihteen jälkeen tartuntoja on alueelta löytynyt muutaman tartunnan päivätahdilla. Torstain jälkeen Essoten alueelta on löytynyt kaksi uutta koronatartuntaa. Mikkelissä havaitun tartunnan johdosta on karanteeniin määrätty muutamia ihmisiä ja tartunta on todennäköisesti saatu ulkomailta. Toinen tartunnoista ilmeni Pieksämäellä.

 

Essote rokottaa parhaillaan koronatyötä tekevää henkilöstä ja palvelutalojen asukkaita.

– Rokotukset etenevät nopeasti. Eiliseen mennessä rokotteen oli saanut kaikkiaan 1086 henkilöä. Lisää rokotteita tuli torstaina noin 2000 henkilölle. Annamme ne vajaan viikon aikana, kertoo Gärdström tiedotteessa perjantaina.

Tilastoinnin ongelmien takia kaikki annetut rokotteet eivät näy vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoterekisterissä. Rekisteri näytti perjantaina vain noin 50 rokotusta.

– Olemme siis antaneet ensimmäisen rokotteen jo noin prosentille väestöstämme, mikä on yksi nopeimmista rokotusvauhdeista koko maassa ja pärjää hyvin kansainvälisestikin. Rokottaisimme toki nopeamminkin, jos rokotteita tulisi enemmän. Varmasti myös kansallinen rokotustahti on ollut nopeampaa kuin mitä julkisuudessa on arvioitu, jos myös muualla on ollut vastaavia ongelmia. Olemme tästä informoineet THL:lle ja pyrimme ratkomaan tilastointiongelmat, kertoo tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tilastoinnin ongelmat johtuvat teknisestä ongelmasta tietojärjestelmässä.

 

Essote aloitti koronarokotukset vuodenvaihteessa. Niitä on annettu tähän mennessä muun muassa Mikkelissä ja Kangasniemellä.

Rokotukset tehdään Essotessa valtakunnallisen koronastrategian mukaisesti.

– Ensiksi rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat covid-19 -potilaita. Heidän rokotuksensa voidaan toteuttaa tammikuussa. Seniori-ikäisten palvelutalojen asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset voidaan pääosin toteuttaa tammi-helmikuussa, kertoi aiemmin tiedotteessa Gärdström.

 

Seppälä kertoo Ristiinalaiselle, että turvallisuussyistä julkisuuteen ei kerrota etukäteen, milloin esimerkiksi Ristiinassa palvelukeskus Vaarinsaaressa rokotetaan.

– Kaikki myös riippuu siitä, miten rokotetta meille tulee ja sen mukaan sitten lähtee eteenpäin, Seppälä sanoi alkuviikosta.

 

 

Tilaa uudistunut Ristiinalainen! Nyt ensimmäinen kuukausi maksutta. Tee tilaus verkkolehdestä täällä ja paperilehdestä täällä!