Puuhatuvan aukioloaikoja vähennettiin – Ristiinassa toivotaan, että tuntimäärän käytöstä voisi päättää alueellisesti


Ristiinan avoimen päiväkodin Puuhatuvan aukioloaikoja supistettiin tämän vuoden alussa.

 

Meeri Mäntyvaara ja Veera Kurki leikkivät Puuhatuvassa tiistaina. Molempien perheet ovat aktiivisia avoimen varhaiskasvatuksen käyttäjiä ja toivovat, että palvelu säilyy Ristiinassa.

 

Puuhatupa on nyt avoinna maanantaista torstaihin kello 9–11.15. Aiemmin aika oli 9–13.

Ristiinan päiväkodin henkilökunnalta ja Puuhatuvan perheiltä aukioloajan muutos ei saa juurikaan ymmärrystä.

– Tässä käy niin, että pitkästä matkasta tulevat eivät enää tule. Kun aika on noin lyhyt, kylällä pitäisi olla joku tuttu, jonka luona käydä syöttämässä lapset ennen kuin ajelee kotiin, Puuhatuvalla lastensa kanssa käyvä Heidi Mäntyvaara pohtii.

Ristiinan päiväkodin johtaja Jaana Vartiainen kertoo, että hän yritti kaupungin keskustelujen alusta alkaen viedä viestiä siitä, että Ristiinassa välimatkat ovat pitkiä ja Puuhatuvalle tullaan esimerkiksi Suomenniemeltä ja Hangastenmaan perukoilta. Puuhatupa sijaitsee Ristiinan päiväkodin vieressä niin sanotussa Helmitalossa.

Avoimessa varhaiskasvatuksessa alle kouluikäiset lapset viettävät aikaa omien huoltajiensa ja päiväkodin henkilökunnan kanssa. Lapset pääsevät tapaamaan toisiaan ja lisäksi jokaisena päivänä on jotain pientä ohjelmaa. Toiminta on maksutonta, eikä Puuhatuvalle tarvitse ennakkoilmoittautua.

 

Ristiinalaisten toive on, että sama tuntimäärä saataisiin käyttää alueen haluamalla tavalla niin, että erityispiirteet voidaan ottaa huomioon. Tähän ei kuitenkaan suostuttu vaan kaikkien avoimen varhaiskasvatuksen yksiköiden haluttiin tasapuolisuuden nimissä olevan avoinna kello 9 alkaen.

– Sain vastaukseksi, että kyllä Mikkeliinkin ennätetään yhdeksäksi esimerkiksi Haukivuorelta. Mutta kun on ihan eri asia ajaa talvikelillä esimerkiksi Hangastenmaalta kuin isompaa tietä, Vartiainen sanoo.

Mikkelin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen toteaa, että avoimen varhaiskasvatuksen esimiesten kesken aukioloajat päätettiin yhtenäistää.

– Muuallakin käy perheitä kauempaa ja hyvin he ehtivät käydä siinä ajassa, Pirjo Vartiainen toteaa.

 

Puuhatuvassa työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa Anitta Särkkää harmittaa, että nykyisellä aukioloajalla kasvatuksellisesti tärkeä yhteinen ruokahetki jää pois. Puuhatuvalla perheillä on omat eväät mukana mutta ne on syöty yhtä aikaa.

– Ne ovat olleet todella tärkeitä hetkiä. Jos lapsi on huono syöjä, hän oppii yhdessä muiden kanssa. Kun lapset ovat syöneet, niin vanhemmat saavat istua hetken rauhassa. Silloin syntyy monesti parhaat keskustelut ja jaetaan kokemuksia, Särkkä kertoo.

Pidempi aika on koettu hyväksi myös siksi, että kaikki lapset ja aikuiset ovat erilaisia. Jollakin lapsella saattaa mennä pitkäänkin ennen kuin hän uskaltautuu leikkimään muiden kanssa. Myös aikuinen kaipaa usein hetken tutustumista ennen kuin alkaa kertoa esimerkiksi mieltä painavista asioista.

 

Mäntyvaara pohtii, että väistämättä tulee mieleen, että palvelusta tehdään niin vaikea, että kävijämäärät tippuvat. Tämän jälkeen kaupunki voi perustella, että kävijöitä ei ole ja laittaa Puuhatuvan kiinni. Jaana Vartiainen toteaa, että samaa hänkin on miettinyt.

– Puuhatuvan sulkeminen ei olisi todellakaan kehittämistä. Se apu, jota perheet täältä saavat, säästää paljon muualta.

Aukioloaikojen muutos liittyy sekä Mikkelin kaupungin talous- ja tulevaisuusohjelmaan että koronatilanteeseen. Tatu-ryhmässä selvitettiin kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen kehittämistä.

Koronatilanteen vuoksi myös avoimessa varhaiskasvatuksessa on ollut vähemmän kävijöitä, joten kaupunki päätti yhdenmukaistaa toimintaa niin, että kaikissa paikoissa toimitaan nyt yhdellä työntekijällä. Ristiinassa työntekijöitä oli aiemmin kaksi. Tilannetta tarkastellaan uudelleen toukokuun lopussa 2021.

Pirjo Vartiainen kertoo, että hän ei ole aiemmin kuullut ristiinalaisten mietteitä esimerkiksi ruokailuun liittyen.

– Esimiesten kanssa palataan avoimen varhaiskasvatuksen asioihin keväällä. Ilman muuta silloin voidaan vielä miettiä kaikkia asioita, joita kevään aikana nousee esille.

Ristiinassa Puuhatupa on ollut kesäisin avoinna juhannukseen saakka, ja saa olla näin myös tänä vuonna. Muut avoimen varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat koulujen loma-aikojen mukaan.

Elina Alanne

 

Tilaa uudistunut Ristiinalainen! Tee tilaus verkkolehdestä täällä ja paperilehdestä täällä!